Smid nu bare dit skrald i affaldsspanden

Tag dit affald med hjem i stedet for at smide det ud ad vinduet, når du kører bil. En renere natur er målsætningen bag en ny kampagne langs vejene.

Smid nu bare dit skrald i affaldsspanden
Bilist

”Tak for ingenting… i naturen”.

Sådan lyder sloganet i en ny kampagne fra Vejdirektoratet, der skal få bilister og alle andre til at holde op med at smide affald i naturen.

”Hvert år opsamler Vejdirektoratet omkring 700 tons affald langs de danske statsveje. Affald, som er til gene for miljøet og de tusinder af trafikanter, der færdes på vejene. Det understreger, at der er stor brug for en kampagne, der kan minde trafikanterne om, at man skal smide affaldet i skraldespanden eller tage det med hjem.”

Sådan siger transportminister Benny Engelbrecht i forbindelse med, at der nu kommer skilte op med sloganet langs bl.a. motorveje og på rastepladser.

Dyrt og skadeligt svineri

Budskabet varierer og opfordrer også til, at ingenting ryger i vejkanten … i skovbunden … i vandkanten og andre steder.

Affaldet er til gene i havet, i skovbunden og for dyrelivet, og det er dyrt at samle op.

"Vi ved, at plastik i havet ødelægger hele jordens økosystem, at et cigaretskod smidt i græsset er op til fem år om at nedbrydes, og at efterladt affald langs vejene koster millioner om året i opsamling og rengøring. Derfor lancerer vi denne kampagne for at sikre, at en tur ud i det fri ikke forstyrres af tomme plastikflasker, og at vi kan køre en tur på motorvejen uden at blikket generes af synet af affald i vejkanterne,” siger transportministeren i en pressemeddelelse.

Læs mere: Affaldet ligger længere langs vejene

FDM har tidligere været med ude for at samle affald langs motorvejene, og der ligger meget affald, som det fremgår af videoen herunder.

Video: Johnny samler skrald langs motorvejene

 

Tag affaldet med hjem

FDM mener, det er det helt rigtige tidspunkt at sætte fokus på, at vi ikke skal efterlade affald i naturen eller langs vejene.

”Rigtig mange danskere bruger naturen her i perioden med nedlukning, hvor det ikke er muligt at rejse. Det betyder også, at flere kan komme til at efterlade noget affald. Derfor er det vigtigt at gøre opmærksom på, at man skal tage det med hjem,” siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk.

Læs mere: Flere blomster langs vejene

Samtidig er flere på deres besøg i naturen måske blevet opmærksomme på, at der er affald derude.

Tak for at holde naturen ren

”Hvis vi vil besøge en ren natur uden affald, så kræver det, at vi starter med os selv og f.eks. ikke lige ”kommer til” at smide noget ud af bilvinduet eller tabe det i skoven”, påpeger Torben Lund Kudsk.

Kampagnens slogan starter med et ”Tak,” og det er ikke helt tilfældigt, påpeger transportminister Benny Engelbrecht:

 ”Vi ønsker at sige tak til alle dem, der hjælper med at skåne miljøet, redde dyrene og spare os for en masse penge. Eller sagt på en anden måde: Tak til dig, der hjælper med at holde landet fri for affald, så vi alle kan nyde det uden forstyrrelser.”