Minister strammer kontrollen med leasingselskaber

Ny task force skal puste leasingbranchens brodne kar i nakken. Leasingbranchen selv efterlyser licensordning. Vigtigt for retsfølelsen, at der gribes ind over for åbenlys snyd med afgifter, mener FDM.

Privatleasing af bil
Bilist

Rod i regnskaber og flere tilfælde af mistanke om svindel med afgiften får nu skatteminister Morten Bødskov (S) til at skærpe kontrollen med landets leasingselskaber.

Onsdag løftede ministeren planen for, hvordan en ny tværfaglig task force bestående af værdifastsættere, jurister, analyse- og kontrolmedarbejdere fremover skal øge kontrollen med leasingbranchen.

I alt styrkes motorområdet med omkring 10 medarbejdere de kommende år som en del af regeringens samlede plan for at styrke skattekontrollen. Den nye specialenhed får mulighed for at trække på data fra både skattemyndigheder og politiet.

Læs også: FDM leasingkontrakt giver tryghed

Leasingselskaber fifler med afgiften

Hvor leasing af biler tidligere var forbeholdt erhvervslivet, er der de senere år sket en stor vækst inden for privatleasing.

Ifølge Motorstyrelsen er leasing af biler næsten fordoblet de seneste fem år, og andelen af privatleasede biler er steget fra 32 til 41 procent. Flere sager har dog vist, at det ikke er alle selskaber, der følger reglerne eller holder sig på den rigtige side af loven.

Motorstyrelsen har fundet flere eksempler på fiktive handler af særligt brugte biler for at opnå lav registreringsafgift, og at leasingbiler er fortsat med at køre rundt efter leasingsaftalens ophør. Der er også set eksempler på, at biler bevidst værdifastsættes for lavt eller for højt og dermed betaler for lidt i afgift.

Sidste år gik selskabet Scanleasing konkurs. Efterfølgende viste en gennemgang af selskabets regnskaber, at en stor del af selskabets biler kørte rundt uden reelt at betale afgift.  

Også DR-programmet ’Pengejægerne’ har tidligere afdækket, hvad der ligner svindel med leasingbiler.

”Når antallet af leasede biler bliver større, skal kontrollen følge med. Vi vil ikke acceptere, at brodne kar i leasingbranchen spekulerer i at undgå at betale de afgifter, de skal. Derfor skal vi prioritere flere ressourcer til kontrol på motorområdet, som bl.a. skal følge op på de eksempler, vi ser, hvor nogle leasingselskaber bevidst omgår reglerne,” udtaler skatteminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Læs også: Få styr på leasingformerne

Leasing skal være trygt

FDM har gennem længere tid fulgt sagerne med uregelmæssighederne i leasingbranchen og hilser Skatteministeriets styrkelse af kontrollen med leasingselskaber velkommen.

”I et land med nogle af verdens højeste bilafgifter er det vigtigt for retsfølelsen, at der gribes ind over for helt åbenlys snyd med bilafgifter. Vi har fra vores rådgivning set flere eksempler på forbrugere, der føler sig utrygge ved den måde, nogle leasingselskaber værdiansætter leasingbiler. Man skal som forbruger kunne sætte sin lid til, at leasingselskaberne overholder lovgivningen, og det håber FDM i højere grad kan blive resultatet af den forstærkede kontrolindsats,” siger afdelingschef Torben Lund Kudsk.  

Læs også: Skal du privatlease eller købe?

Branchen efterlyser licensordning

Også hos brancheorganisationen Finans og Leasing, der repræsenterer 45 af Danmarks største leasingselskaber, hilser man ministerens udmelding velkommen.

”Vi har ikke noget til overs for de brodne kar, vi må erkende, der er blandt leasingselskaber, og som falder tilbage på hele leasingbranchen. De skal stoppes, og derfor er det kun positivt, at man nu øger kontrollen med et risikobaseret tilsyn. Vi mener dog, at det er nødvendigt at gå skridtet videre. Konkret har vi foreslået, at man indfører en egentlig licensordning, som vi kender det fra forbrugslån-området, hvor man skal godkendes af Finanstilsynet. Det mener vi, vil være langt mere effektivt,” siger direktør i Finans og Leasing, Christian Brandt.  

Overvejer du at privatlease bil?

Få rådgivning