Skadet for livet: "En plade flyver mod mig, og så går det galt"

Else Ring Madsen kørte på motorvejen, da en løs plade fra en trailer fløj mod hende. På få sekunder ændrede hendes liv sig for altid.

Smadret bil og en anmeldelsesrapport.
Bilist

Gensynsglæden er stor, da Else Ring Madsen ta­ger imod sine to nevøer med flag og kram i Kø­benhavns Lufthavn. De to drenge på 11 og 13 år havde sagt farvel til deres forældre i Toronto i Cana­da, inden de steg på flyet til Dan­mark for at komme på sprogskole. Nu er de endelig landet efter den lange tur, og de tre tager ind for at spise frokost hos Elses datter, der bor i hovedstaden.

Deres far, Elses bror, er dansk og har boet i Canada siden 1990’erne. De to børn skal bru­ge noget af sommeren på at be­søge hans familie herovre og blive bedre til at tale hans sprog. Inden skolebænken kalder, skal børnene og faster Else køre i næsten fem timer til Aabybro i Nordjylland, hvor de skal bo nogle dage hjem­me i Elses hus. Men så langt når de ikke.

Fra 100 til 0 på to sekunder

Solen skinner, vejret er fint, der er ikke meget trafik, og klokken nær­mer sig tre om eftermiddagen. Det er lørdag den 7. juli 2018. På Holbækmotorvejen tæt ved Ros­kilde kører en bil med trailer. Bag­ved kører Else Ring Madsen i sin Suzuki Celerio, der er ni måneder gammel. Farten er 100 km/t., og drengene er faldet i søvn.

Men de får ikke lov at sove ret længe.

"Hvad er det, der sker?", spør­ger den ældste af drengene lette­re forvirret.

De har intet set af ulykken, men er begge vågnet, og alle tre er ved bevidsthed.

Bilen holder på tværs af motorvejen, og Else kigger ned på sit ben, der er helt smadret. 

I politiets rapport om ulykken fremgår det, at flere biler foran hende bremsede for pladen, der var af flamingo, og at hun i den forbindelse rammer en anden bil, inden hun rammer autoværnet i venstre side af motorvejen.

100 flyvende ting om ugen

Det er Trafikcentret hos Vejdirektoratet, der sender en entreprenør ud for at samle tabt gods op, der er til fare for trafikken.

Det sker i gennemsnit ca. 100 gange om ugen – de fleste af tilfældene sker forår og sommer. Antallet af tabte ting på vejene, der ikke umiddelbart er til fare, eller der ikke meldes til Vejdirektoratet eller politiet, kendes ikke.

Der kommer stadig flere trailere på vejene. De seneste 10 år er bestanden af trailere steget med 25 procent.

Et liv med kørestol og krykker

Dagen efter er drengenes foræl­dre med det første fly fra Toron­to. Den ældste har stort set ingen skader og kan fortsætte sit op­hold i Danmark på sprogskolen. Else Ring Madsen bliver overført til Aalborg Sygehus efter ni dage. Den yngste må blive på hospita­let i to en halv måned, inden han kan sendes hjem til Canada med fly ledsaget af en læge. Hans tarm­system blev ødelagt, og i dag skal han delvist have sondemad.

I månederne efter ulykken fik Else at vide af lægerne, at hun al­tid ville være afhængig af sin kø­restol.

"De skulle starte med at byg­ge mit ben op igen. De første fire gange, de satte en ny hofte ind, faldt den ud, og det virkede først femte gang. Den ene af gange­ne gik en af mine fire lårmuskler i stykker, så nu har jeg kun tre, så det har krævet meget genoptræ­ning at komme hertil", fortæller Else.

Hun er i dag ikke udelukken­de afhængig af kørestolen, da hun kan bevæge sig med krykker. Hendes højre ben er tre centimeter kortere end det venstre, men en specialsko udlig­ner forskellen.

"Jeg er ked af det på mine og børnenes vegne. Min hverdag har ændret sig rigtig meget. Som gammel idrætslærer og et natur­menneske er jeg vant til at bevæge mig og har gået flere 100-km-di­stancer. Jeg er stadig frivillig hos FDF-spej­derne, men kan f.eks. ikke være klatreinstruktør som tidligere. Jeg er ramt hårdt af det, men jeg er også et positivt menneske, og jeg er glad for, at jeg er i live og kan komme rundt".

Skyldfølelse og psykologhjælp

De fysiske handicap blev også ledsaget af skyldfølelse over ulyk­ken, selvom Else Ring Madsen var helt uden skyld.

"Jeg kunne ikke lade være med at tænke: Hvad nu, hvis vi var kørt afsted 10 minutter senere? Det har fyldt meget i mit hoved".

I forbindelse med ulykken fik politiet hur­tigt kontakt til bilisten, der ikke havde spændt pladen godt nok fast på traileren. Alligevel gik der mere end to år, inden han fik en dom på 20 dagbøder a 300 kr. og en frakendelse af kørekortet i tre år.

Forsikringssagen er stadig ikke afsluttet, selvom ulykken skete for mere end tre år siden.

"Jeg er blevet undersøgt to gange af læger for både hans og mit eget forsikringsselskab, der skal vurdere, hvor stor méngraden af mine skader er, inden der kan udbetales erstatning. Jeg ved ikke, hvornår der kommer en afklaring", siger Else Ring Madsen.

Hun håber, at ulykken får andre til at være mere omhyggelige, inden de kø­rer med deres trailer.

Se, hvad du skal være opmærksom på:

[Grafiske elementer: Caroline Bruun Madsen og Mikkel William Nielsen]

Har du brug for en Tempo 100-godkendelse?

Husk, hos FDM kan du få en Tempo 100-godkendelse til din camping- eller påhængsvogn. 

Læs mere om Tempo 100