Få svar om trailerkørekort

Har du kørekort til bil, så har du automatisk også lov til at køre med noget ”på krogen” som f.eks. en trailer eller en campingvogn. Men du må bestemt ikke trække hvad som helst. Der er skrappe krav særligt omkring vægte, som det er vigtigt at være opmærksom på. Her kan du læse om reglerne, og om hvornår et supplerende trailerkørekort er et krav, så du undgår bøde.

Bil med havetrailer
Viden

Det vi i folkemunde har døbt et trailerkørekort hedder i virkeligheden et kørekort til påhængskøretøj til bil. Ordet påhængskøretøj dækker over alt fra campingvogne og campletter til en bred vifte af trailere som f.eks. havetrailere, hestetrailere, bådtrailere og diverse transporttrailere.

Har du f.eks. behov for at køre med et påhængskøretøj, der i tilladt totalvægt overskrider det, der er tilladt for dig at køre med bagpå med dit almindelige kørekort til bil (B-kørekort), så skal du tage et supplerende trailerkørekort.

I artiklen her kan du læse om, hvad du egentlig må med dit almindelige kørekort, og om de to typer supplerende trailerkørekort, der findes.

I resten af artiklen her bruger vi for nemheds skyld det lidt mere mundrette og korte ord anhænger i stedet for påhængskøretøj.

Hvad må du med dit almindelige kørekort (B) til bil?

Når man skal finde ud af, om man må køre med en bestemt anhænger på krogen, så skal man forholde sig til flere ting. Man skal både kende bilens tilladte totalvægt og anhængerens tilladte totalvægt, og man skal kende reglerne for hvor tungt et vogntog (dvs. kombinationen af bil og anhænger), man må køre med.   

Et almindeligt B-kørekort giver ret til at føre en bil, der maksimalt vejer 3.500 kg. På den bil har man lov til at trække en anhænger med en totalvægt på op til 750 kg (hvis bilen er godkendt til at trække et påhængskøretøj med den vægt, naturligvis). 

Når man lægger bilens maksimale vægt på 3.500 kg og anhængerens maksimale vægt på 750 kg sammen får man den samlede maksimale vogntogsvægt på 4.250 kg, som du må være fører af med dit almindelige B-kørekort.    

Hvis du ønsker at køre med en anhænger, der har en totalvægt på mere end 750 kg, så må du godt det. Men gør du det, så sænkes den maksimale vogntogsvægt fra 4.250 kg til 3.500 kg.

Vejer din anhænger 1.000 kg, så må din bils tilladte totalvægt dermed maksimalt være 2.500 kg.

Hvis du har taget kørekort før 1. maj 2009, må du i Danmark vælge den vægt, der står på bilens registreringsattest som anhængernes største tilladte totalvægt – uden dog at overstige 3.500 kg i vogntogsvægt.

Læs mere: Kørekort før 1. maj 2009

Brug for hjælp? Vi regner det ud for dig

Hvis du synes, der er lige lovlig vanskeligt og langhåret at regne ud, hvad du må med det kørekort, den bil og den anhænger, du har, så brug vores beregner.

Her skal du blot indtaste, hvilken type kørekort du har og de relevante vægtoplysninger for bil og anhænger, så får du et svar på, om du lovligt må køre med den indtastede kombination.

Skal du køre med campingvogn eller trailer i udlandet, så kan du bruge beregneren til at få information om, om du lever op til reglerne i udlandet.

Prøv beregner: Gå til FDMs trailerberegner

Hvor finder jeg oplysningerne om tilladte totalvægte?

Du skal bruge følgende vægtoplysninger til din beregning:

  • Bilens tilladte totalvægt
  • Den største tilladte totalvægt for anhængeren ifølge bilens registreringsattest
  • Anhængerens tilladte totalvægt ifølge anhængerens registreringsattest.

Du kan blandt andet finde oplysningerne på bilens og anhængerens registreringsattest. Er de ikke lige ved hånden, så kan du også slå oplysningerne op på nettet f.eks. på siden tjekbil.dk eller i det digitale motorregister på skat.dk.

Følg linket herunder for at komme til det digitale motorregister (DMR). Markér cirklen registreringsnummer og skriv bilens eller anhængerens nummerplade i feltet. Nu kan du se alle oplysninger. Vælg fanebladet tekniske oplysninger for at se alle oplysninger vedr. vægt.  

Læs mere: Slå op i DMR (eksternt link)

Tæller trailerens indhold med i vægten?

Ja, det gør det i forhold til den aktuelle vægt, der heller ikke må overstige totalvægten, så der er bestemt ikke frit slag på, hvor meget jord og hvor mange fliser, du må lægge i traileren. Det er vigtigt for trafiksikkerheden, at du ikke putter mere vægt i traileren, end den er beregnet til, og at traileren med indhold samlet set ikke vejer mere, end du må trække med din bil og dit kørekort. Kørsel med overlæs straffes med bøde, og kan også medføre en betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet afhængig af, hvor stor risikoen for at forvolde skade ved uheld med vogntoget vurderes af politiet.

Læs mere: Om totalvægt og lastevægt på trailer

Hvad er et trailerkørekort?

Som tidligere skrevet så gælder det vi kalder et trailerkørekort til en lang række påhængskøretøjer som f.eks. også campingvogne og mange forskellige trailere og anhængere.

Der findes to typer af trailerkørekort – et ”lille” og et ”stort”, kan man kalde dem. Det, der hedder B+, er en lille overbygning på dit almindelige kørekort til bil. Det trailerkørekort, der hedder B/E, giver indehaveren lov til at køre med et tungere vogntog.

  • B+: Med et B+-kørekort forhøjer du grænsen fra 3.500 kg til 4.250 kg, når du kører med en trailer med en totalvægt på mere end 750 kg.
  • B/E: Med er B/E-kørekort må du føre en bil med en tilladt totalvægt på 3.500 kg sammen med et påhængskøretøj med en tilladt totalvægt på 3.500 kg. Du må dermed føre et vogntog med en maksimal totalvægt på 7.000 kg.

Du kan læse mere om kørekortkategorierne B+ og B/E hos Færdselsstyrelsen.

Læs mere: Om kørekort til påhængskøretøj til bil (eksternt link) 

Hvordan får du et trailerkørekort?

Du tager et trailerkørekort i en køreskole. Køreundervisning og teoriprøver er de samme til både kørekort B+ og kørekort B/E, men til den praktiske køreprøve kører du med et større vogntog til B/E-prøven, end du gør til prøven i B+.

Fører du en bil med en anhænger, som kræver et B+ eller et B/E-kørekort, og er du kun i besiddelse af et B-kørekort, koster det som udgangspunkt en bøde.

Skal du være særligt opmærksom, hvis du har en tung bil?

Det korte svar er ”ja”. Er din bil meget tung – og det er f.eks. mange større elbiler og plugin-hybrider ofte pga. de tunge batterier, der ligger i dem – så har du meget færre kilo at gøre godt med, førend du overskrider den samlede maksimale vogntogsvægt.

Er du i tvivl om, om netop din kombination af kørekort, bil og anhænger holder sig inden for lovens rammer, så brug FDMs beregner.

Prøv beregner: Gå til FDMs trailerberegner

Hvor meget må du trække?

Med FDMs beregner kan du nemt finde ud af, hvor tung en trailer eller campingvogn, din bil må trække med det kørekort, du har.

Prøv beregner