Skolepatruljen hjælper børn sikkert over vejen - og ignorerer bilister der har en dårlig dag

Eleverne er mødt ind igen efter sommerferien, og det betyder travl trafik ved skolerne. Her hjælper skolebørn med at få de andre børn sikkert over vejene, og det har de nu gjort i skolepatruljerne i 75 år. Som bilist kan du også være med til at gøre skolevejen sikker – og elbilister bør være ekstra forsigtige.

Skolepatruljen hjælper børn sikkert over vejen – og ignorerer bilister der har en dårlig dag
Bilist

Det gik jo bare snorlige i dag. Det var rigtig flot, siger Marianne Nysted til eleverne i skolepatruljen, der netop er blevet færdig med morgenens tjans. Hun er en af to „trafikonkler“ på Fjordlandsskolen i Skibby.

– Prøv lige at smage på ordet „færdselskontaktlærer“. Det er jo et modbydeligt offentligt ord. Det bryder vi os ikke om. Her kører vi med trafikonkler, forklarer skolelæreren, der har undervist elever i trafik i 25 år.

FDM er taget på besøg på skolen, der var med i opløbet om at blive Årets Skolepatrulje 2024, men måtte „nøjes“ med at blive vinder i Region Hovedstaden og modtage 5.000 kr. til en udflugt. De to elever, der skal stå skolepatrulje i dag, var på skolen allerede kl. 07.30 – en halv time inden det ringer ind – og iførte sig gule refleksveste og fandt „slikkepinde“ frem til morgenens opgave.

Sammen med hele sjette årgang på skolen er de oplært i at hjælpe alle de andre skolebørn sikkert over vejen.

– De har en times teori i klasselokalet, og så tager vi ud og går de ruter, som vores fodgængere går, så de ved, hvad fodgængerne kan se. Det gør dem til bedre patruljeelever. Når vi har lært børnene op, kommer politiet og ser dem stå i fodgængerfeltet og sikrer sig, at de har forstået reglerne, inden de må stå der alene. Den oplæringsproces kan godt tage et par måneder, forklarer Marianne Nysted.

Video: Sådan hjælper skolepatruljen eleverne over vejen

Det første rigtige job

Der er typisk to elever på vagt ad gangen, og en lærer fører tilsyn uden dog at overvåge børnene, for de skal kunne selv. I løbet af skoleåret skal de også hjælpe ved 0.-klassernes gåprøve og den lille cyklistprøve i 3. klasse, og som 7.-klasser skal de være kontrollanter ved 6.-klassernes cyklistprøve.

– Det er deres første rigtige job, hvor de løfter et ansvar og er gode rollemodeller for de andre elever på skolen. Fra næste år får idrætslærerne i kommunen et kursus i førstehjælp, som skolepatruljen skal hjælpe med at undervise de andre elever i, så der får de endnu mere ansvar, siger Marianne Nysted.

Her til morgen har hun samlet en flok elever, der skal være skolepatrulje til næste skoleår, så de kan se, hvordan dagens patrulje, Alberte og Celina, hjælper folk over vejen. Når der kommer elever, der skal over fodgængerfeltet, nikker de to til hinanden og går ud, når der ikke er biler.

De strækker begge arme ud til siden og stiller sig i hver sin vognbane med front mod de biler, der kommer. Når børnene har krydset vejen, går patruljeeleverne baglæns ind på fortovet og „fejer“ fodgængerne med ind.

Skolepatrulje
Celina, Jeppe og Alberte har brugt mange morgener i 6. klasse på at stå skolepatrulje.

Viser ikke hensyn og blæser på færdselsloven

Skolepatruljerne må ikke standse trafikken. De skal derimod holde øje med, hvor når det er sikkert for de andre elever at gå ud på vejbanen. Trafikanterne skal så stoppe, når patruljen markerer, at der er børn på vejen. Her er det ikke alle bilister, der opfører sig lige pænt.

En undersøgelse lavet for Rådet for Sikker Trafik viser, at godt hver tredje skolepatruljeelev har oplevet ubehagelige situationer, hvor voksne har opført sig hensynsløst. Derfor har rådet hvert år i den generelt våde, kolde og mørke uge 5 en kampagne med opfordring til at vise skolepatruljen anerkendelse og give smil i „den sureste uge“, som kampagnen hedder. Den bakker politiet op om.

– Det er et problem for trygheden på skolevejene generelt, at nogle trafikanter ikke viser hensyn, blæser på færdselsloven og samtidig udviser aggressiv adfærd over for de børn, som frivilligt har valgt at være skolepatrulje, og derfor sætter vi ind med kontroller i de fleste politikredse i denne uge, sagde politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation, i en pressemeddelelse tidligere på året i forbindelse med kampagnens start.

Enkelte bilister har en dårlig dag

På Fjordlandsskolen i Skibby bemærker man også travle forældre, der kommer sent med deres børn, eller som bare opfører sig dårligt.

– Generelt er bilisterne opmærksomme og hensynsfulde, men der er enkelte, der opfører sig uhensigtsmæssigt. Nogle gange kan de godt køre lidt for tæt på børnene, når de står i feltet. Det er ikke så rart. Så plejer jeg at sige til mine elever: Der er sørme én, der har haft en dårlig dag. Det er ind ad det ene øre og ud ad det andet. Det kan vi ikke bruge til noget. Jeg har ikke oplevet, at nogen elever er blevet kede af det, eller at de ikke ville stå derude, fortæller Marianne Nysted.

Elbiler bliver et større problem

Skolens anden færdselskontaktlærer – eller trafikonkel – Jesper Kromann Clausen, bemærker, at elbilerne er blevet det største problem for skolepatruljerne.

– I gamle dage var det håndværkere, der kørte tæt på i deres store biler. Det gør de ikke så meget mere. I dag er det mere elbilerne, der er stort set lydløse, og derfor hører eleverne dem ofte senere end andre biler. Og så kan de accelerere meget hurtigere. Når skolepatruljen går væk fra fodgængerfeltet igen, så accelererer nogle af dem som død og helvede, og det er ikke rart for eleverne. Man behøver jo ikke gå fra 0 til 100 på tre sekunder, bare fordi man kan i sin elbil. Man skal ikke kun køre langsomt hen til feltet, man skal også køre langsomt videre, påpeger Jesper Kromann Clausen, der har undervist i trafiklære i 15 år.

Elever ser ned på mobilen og ikke frem i trafikken

Det har været en relativt stille morgen, hvad angår mængden af både trafik og elever. Det er den sidste uge inden sommerferien, og da kirkeklokkerne ringer kl. 08.02, er patruljelevernes vagt slut, og de skal ind i deres klasse.

Klokkerne bruges som signal, da mobilen er pakket langt ned i skoletasken. Den må ikke være med, for fokus skal udelukkende være på trafikken.

Det kan skolens andre elever og fodgængere godt lære noget af. Flere af dem går med mobilen i hånden, mens de ser ned på den, frem for at kigge frem for sig.

Skoledreng med mobil
Mobilen stjæler opmærksomhed fra trafikken - uanset, om du går, cykler eller kører bil.

– Der er det slogan, der hedder „kør bil, når du kører bil“. Jeg vil sige det samme til cyklister og fodgængere. Når de færdes i trafikken, bør de have opmærksomhed på den. Lad være med at kigge på mobilen. Du kan ikke være fuldt opmærksom flere steder, siger Jesper Kromann Clausen.

Sammen med sin kollega Marianne kommer han med en opfordring til bilister og andre trafikanter, der kører forbi skolerne:

– Vi skal nok nå det. Vi vil allesammen gerne i skole og på arbejde og hjem igen. Vi er et stort fællesskab, og vi skal passe på hinanden – og især de unge mennesker i skolepatruljen.

Vil du modtage FDMs nyhedsbreve?

Tilmeld dig vores nyhedsbreve, hvis du vil holde dig orienteret om bilnyheder og forbrugerhistorier om livet som bilist.

Få FDMs nyhedsbreve