Ser efterårsmørket mere sort ud i år, end det plejer? Måske kan din bil hjælpe dig til at se bedre. For ved at skifte de klassiske halogenpærer i forlygterne ud med helt nye LED-pærer får du både markant kraftigere lys og et mere hvidt lys.
Omkring årsskiftet blev eftermontering af LED-pærer lovligt i Danmark. P.t. har det mest handlet om pærer fra Philips og Osram, og de udvikler løbende teknologien, så de bliver bedre og lettere at montere. Helt enkel er processen dog ikke, og det er FDMs råd, at man overlader det til en fagperson.
– Lyset fra LED-pærerne er markant kraftigere, og derfor er det meget vigtigt, at selve lygterne er justeret korrekt ind, og at pærerne er lovlige. Ellers risikerer man at blænde bilister og andre trafikanter, siger Martin Velde Andersen, teknisk konsulent i FDM Rådgivning.
FDM har testet LED-pærer på forskellige biltyper, og generelt er det vores oplevelse, at de giver et mere hvidt lys, og at man får et markant bedre lys. Med korrekt justerede forlygter var det ikke vores oplevelse, at modkørende følte sig blændet på trods af det kraftigere lys.
Bemærk, at vi kun har testet såkaldte vejgodkendte LED-pærer. Der findes mange pærer med LED-teknologi til biler på internettet, der ikke er godkendt til gadebrug.
Til venstre ses en af de nye LED-pærer, og til højre en traditionel halogenpære.
Slå op, om din bil må opgraderes til LED-pærer
Er du interesseret i at få LED-lys i din bil med traditionelle halogenpærer, er det første trin at undersøge, om din bil er noteret på de lister over bilmodeller, der er godkendt til LED-pærerne. P.t. finder du listerne på Osrams og Philips’ hjemmesider.
Hvis din bilmodel står på listerne, så skal du også huske, at forlygternes indstilling kontrolleres, efter du har monteret pærerne. Der skal også monteres to klistermærker ved forlygterne, hvor den ene har en QR-kode.
Vi oplevede under vores test, at lyset stod skævt på de pærer, vi monterede. Og da lyset er kraftigere, er det både vigtigt, at pæren sidder helt korrekt i forlygten, og at man får kontrolleret og indstillet, hvordan lyset kommer ud af lygterne.
Det er også et krav, at man får foretaget et registreringssyn, hvor det bliver noteret, at bilen kører med LED-pærer. Men det er ikke et krav, at du får foretaget registreringssynet med det samme. Du kan vente, til din bil skal til almindeligt syn og til den tid bestille et registreringssyn for at få skrevet den nye lygteteknologi ind i bilens synsdata.
Ved at vente kan du spare lidt penge, fordi merprisen for at foretage et registreringssyn ikke er så høj. Hos FDM er det p.t. en merpris på 40 kr. Venter du med at få foretaget registreringssynet, skal du være opmærksom på, at du skal kunne fremvise en liste, der viser, at LED-pærerne er godkendt til din bil, hvis du bliver stoppet af politiet.
Denne liste kan ofte findes ved at scanne QR-koden ved forlygterne, men teknikken og links kan drille. Derfor anbefaler FDM, at man medbringer et print af listen, hvor ens bilmodel fremgår, og også medbringer æsken til pærerne, så man kan fremvise den til myndighederne.
Det koster LED-pærer
Priserne for LED-pærerne ligger typisk på 1.100-1.200 kr. for et sæt, hvor de bedste traditionelle halogenpærer koster det halve, og billige standardpærer koster omkring 200 kr. for et sæt. Det er umiddelbart en lille merpris for at få et markant bedre lys og en lygteteknologi, som har bedre holdbarhed.
Men fordi installationen kræver, at en fagperson foretager en lygtejustering, skal du lægge omkostningerne til montering og lygtejustering samt et registreringssyn til. Dermed kan det let koste 2.000 kr. at skifte fra halogen- til LED-pærer.
Så det er ikke billigt at få bedre lys, men ser du på merprisen på en ny bil for at opgradere til LED-forlygter, er det ganske overkommeligt.
Kender du alle de nye regler?
Husk, du med FDMs nyhedsbrev kan holde dig opdateret på ændringer i regler og lovgivning, som er relevant for bilister.
Få nyhedsbrev