Gulplademærkatet – den omvendte verden

Siden starten af juni har det været påbudt bilister, der ejer, er registreret bruger eller som fører en privatanvendt gulpladebil, at skilte med, at de har lov til at bruge bilen privat.

FDM Mener

Det lovpligtige klistermærke er et led i Skatteministeriets Fairplay-kampagne i jagten på sort arbejde. Som reglerne er udformet, er det ikke en ordning FDM billiger. Det forekommer mildt sagt mærkværdigt, at en borger nu skal til at skilte med, at de er lovlydige borgere.

Bilister risikerer bøde

Det er ganske ubegribeligt, hvorfor det er de private bilister, der skal have et mærkat på bilen, når det i virkeligheden handler om at skille de sorte får fra.

Udover besværet med at sikre sig, at mærkatet er placeret efter forskrifterne - og bliver erstattet med et nyt mærkat, hvis det falder af - risikerer den private bilist også en bøde, hvis tingene ikke er i orden.

Lovlydige privatbilister udstilles

Det er vanskeligt ikke at se ordningen som andet end endnu et forsøg på at udstille en gruppe privatbilister, der i fuld overensstemmelse med lovgivningen har valgt en gulpladebil som deres transportform.

Omvendt logik

Det faktum, at der eksisterer en privatbenyttelsesafgift, kan ikke ses som andet end en politisk blåstempling af, at private har lov til at købe og anvende en bil på gule plader. Hvis målet med ordningen vitterligt er at fange de sorte får, der anvender en ikke momsbetalt gulpladebil privat, burde det være den gruppe, og ikke de private, der skulle mærkes.