Er dieselbilen virkelig fortid?

Diesel er under pres for tiden. Men de nyeste dieselbiler forurener faktisk ikke mere end benzinbilerne. Dit næste bilvalg kan være med til at påvirke dieselbilens skæbne.

Dit næste bilvalg kan være med til at påvirke dieselbilens skæbne.
Fotograf:

Foto

FDM
FDM Mener

Er dieselbilen død? Det spørgsmål stiller stadig flere forbrugere sig selv. Et godt sted at lede efter svaret er på den netop afholdte biludstilling i Genève i Schweiz.

Her var det tydeligt, at bilproducenterne i disse år for alvor mærker de lovgivningsmæssige krav, som EU stiller til klima og luftkvalitet. Begge krav peger teknisk i den samme retning – en øget elektrificering af bilerne. 

Læs også: Grøn fremtid for danske biler

Miljøkrav styrer udviklingen

I løbet af få år vil bilproducenterne være nået til et punkt, hvor den klassiske forbrændingsmotor ikke længere kan optimeres i tilstrækkelig grad til, at bilfabrikanterne kan opfylde EU’s loft over CO2-udledningen. De vil derfor være tvunget til at indbygge hybridteknologi, og stadig flere fuldt batteridrevne bilmodeller vil komme på markedet.

Der er heldigvis kommet meget interessant på hylderne som alternativ til det traditionelle valg mellem benzin og diesel.

Samtidig vil stadig flere storbyer rundt om i verden indføre lokale adgangsbegrænsninger. En udvikling, der formentlig kun vil accelerere, når en lang række tyske byer i de kommende år i perioder kan indføre kørselsforbud for dieselbiler, der ikke opfylder den seneste miljønorm.

Selvom langt de fleste miljøkrav ikke vil ramme de nyeste dieselbiler, lurer spørgsmålet: Er dieselbilen fortid?

Læs mere: Nye diselbiler bliver ofre for symbolpolitik

Stadig tro på dieselmotoren

På Genève-biludstillingen var svaret: ikke endnu. De store dieselbilproducenter tror stadig på dieselmotoren. Omfattende uvildige test viser da også, at det kan lade sig gøre at lave en dieselmotor, der i praksis udleder lige så få skadelige stoffer som benzinmotorer og samtidig har en markant lavere CO2-udledning.

Dieselmotoren, også i hybridversioner, vil fortsat være en vigtig trædesten, indtil producenterne for alvor er klar med fuldt batteridrevne elbiler med den nødvendige rækkevidde. 

Udnyt de nye muligheder

FDM vil derfor ikke fraråde køb af nyere dieselbiler. Men der er heldigvis kommet meget interessant på hylderne som alternativ til det traditionelle valg mellem benzin og diesel.

Så du bør som forbruger ikke snyde dig selv for et historisk stort udvalg af biler, men vælge den teknologi, der passer ens behov bedst.

Ny bil? Start din søgning på FDM biler.dk