Oplad din elbil med ladeboks fra FDM

FDM Ladeboks er en fremtidssikret hjemmelader til din elbil eller plugin-hybrid. Ladeboksen giver dig mulighed for at styre, hvornår du lader bilen. Med den installerede private ladeboks vælger du også selv din el-leverandør.

FDM Ladeboks til opladning af din elbil eller plugin-hybrid
Fotograf:
Medlemsnyt

De fleste ejere af en elbil eller en plugin-hybrid har behov for en ladeboks, så bilen kan lade fuldt op, når den holder stille hjemme. Med en FDM Ladeboks installeret kan du oplade din elbil eller plugin-hybrid med den el-aftale, du allerede har i husstanden.

Køb FDM Ladeboks

"Vi har indgået et samarbejde med EVBox om en såkaldt intelligent ladeboks til hjemmet, så FDMs medlemmer har mulighed for at vælge en nem FDM hjemmeladeboksog overskuelig løsning, når de skal vælge opladning til deres elbil eller plugin-hybrid. Ofte tilbydes de i dag en pakkeløsning med bilen, når den købes. Men den binder elbilsejeren i en abonnementsaftale, som måske ikke altid er fordelagtig. Med den private ladeboks er man ikke afhængig af en udbyder, og kan drage fordel af fremtidens fleksible elpriser", siger programleder Heidi Bjerre, FDM. 

Få afgiftsrefusion tilbage fra FDM 

Du kan vælge mellem at købe eller leje din FDM Ladeboks. Hvis du lejer ladeboksen af FDM, har du i 2019 mulighed for at få afgiftsrefusion af din strøm på 1,05 pr. kilowatttime fra FDM. Det skyldes, at virksomheder frem til udgangen af 2019 kan få refunderet en del af el-udgiften. Ønsker du at leje fremfor at købe din FDM Ladeboks, er der ca. en måneds ventetid. Du kan i mellemtiden skrive dig på venteliste.

Tilmeld dig venteliste til leje af FDM Ladeboks   

"Om en privat ladeboks er den bedste og billigste løsning for dig, kommer blandt andet an på dit kørselsbehov og -mønster. Foregår størstedelen af opladningen af din elbil hjemme, og har du ikke mulighed for at oplade f.eks. på arbejdspladsen, kan denne ladeboks være en god løsning, men du bør altid regne på, hvad der er bedste løsning til lige præcis dit kørsels- og opladningsbehov", forklarer Heidi Bjerre.

Læs også: Oplad din elbil uden abonnement på alle offentlige ladestandere

Fremtidssikring kan give lavere elregning 

FDM Ladeboks er en såkaldt smartboks. Det betyder, at man via en app bl.a. kan fjernbetjene boksen og styre opladning samt følge med i sit forbrug. Dette kan hjælpe dig til at spare penge på elregningen, når dit el-selskab overgår til fleksafregning, og du får mulighed for at flytte dit elforbrug til perioder, hvor strømmen er billigere fx om natten. Du vil altså kunne gøre bilen klar til at oplade, når du parkerer den, men vente med at aktivere strømmen til den billige periode starter.  

Du vælger selv din el-leverandør, ligesom du kan bruge strøm fra fx egne solceller eller vindmølle. 

Boksen bliver automatisk opgraderet med nyeste software løbende.

Skifter du til en bil, som har et andet ladebehov, er der mulighed for at opgradere ladeeffekten uden at boksen skal udskiftes

Ladeboks til fritidhuset 

Har du allerede en abonnementsaftale, som du tegnede i forbindelse med købet af din elbil eller plugin hybrid, kan FDM Ladeboks være et godt supplement, hvis du har et fritidshus. Mange fritidshuse har el-installationer, som ikke er egnet til at lade med det såkaldte mormor-kabel. Her kan en installeret privat ladeboks være et mere sikkert alternativ.

FDM Ladeboks

Leveres i hvid eller sort med følgende ladeeffekter:

  • 3,7 kW
  • 11 kW

Køb eller leje af ladeboks

Du kan vælge mellem at leje eller købe FDM Ladeboks. Hvis du ønsker refusion af el-afgiften fra FDM, er det dog kun muligt, når man lejer en ladeboks, da du som privatperson ikke kan få refusionen.

Uanset om du lejer eller køber ladeboksen, er det vigtigt, at den monteres af en autoriseret installatør. Du kan vælge at bestille installationen gennem FDM eller selv stå for at finde en autoriseret installatør.

Se FDM Ladeboks her

I tvivl om elbil, hybrid eller plugin hybrid? 

For nogle er elbilen og hybrid stadig nye teknologier, de skal lære at kende. Der kan være mange beslutninger og nye overvejelser, når tanker går mod at skifte til en elbil eller en hybridbil. Du kan som medlem bruge FDMs rådgivning til alle de svære spørgsmål om bl.a. valg af bil, opladning af elbil og om hverdagen med en elbil. 

Kontakt FDM om elbil eller hybrid 

Spørgsmål og svar om FDM Ladeboks

Vi har samlet en række svar til de spørgsmål, du måske har om FDM Ladeboks

Skal jeg købe installation af boksen gennem FDM?
 
Du kan vælge mellem at benytte FDMs installationstilbud eller selv bestille installation. Det er blot vigtigt, at ladeboksen installeres korrekt af en autoriseret installatør. 
Hvad er refusionsafgift og hvordan foregår det?

Hvis du lejer en FDM Ladeboks kan du få en såkaldt refusionsafgift på den del af din el, som bruges til at oplade din elbil eller plugin hybrid. 

FDM tilbagebetaler kr. 1,05 pr. kW i 2019. Dit forbrug bliver fjernaflæst og refusionen udbetales automatisk 4 gange årligt til din bankkonto. Den foreløbige aftale løber til og med 2019. 

Har du allerede afgiftsfritagelse på el, eksempelvis via husstandsvindmølle, elvarme, solceller m.v., kan FDM ikke tilbagebetale refusion. Du kan stadig vælge at leje boksen fremfor at købe, du kan blot ikke få refusionsafgift.

Hvad er en smartboks?

FDM Ladeboks er en såkaldt smartboks. Det betyder, at man via en app bl.a. kan fjernbetjene boksen og styre sin opladning Har du en eludbyder, der tilbyder perioder af døgnet med billigere strømpriser, kan du evt. sætte bilen til at oplade i de billigere perioder. 
 
Du bestemmer selv, hvem der skal levere din strøm, ligesom du kan bruge strøm fra fx egne solceller eller vindmølle. 

Boksen bliver automatisk opgraderet med nyeste software løbende. 

Køber jeg strøm gennem FDM?
Nej, du oplader din elbil eller plugin hybrid med den el-aftale, du allerede har på adressen. Afgiftsrefusionen i 2019 får du derimod fra FDM. Den udbetales fire gange om året. 
Kan jeg få afgiftsrefusion efter 2019?
Den foreløbige aftale om afgiftsrefusion af strøm løber til udgangen af 2019. Det er endnu ikke besluttet om den gældende aftales fornyes, så foreløbig kan du kun forvente afgiftsrefusion i 2019. 
Hvad gør jeg med ladeboksen, hvis jeg flytter?

Hvis du lejer og ønsker at fortsætte din lejeaftale kan ladeboksen eller tilsvarende boks etableres på den nye bopæl. Du skal selv afholde omkostninger for nedtagning og opsætning. 

Hvis du ønsker at afslutte din lejeaftale, skal du blot opsige lejeaftalen.  

Du kan til enhver tid opsige dit abonnement med 1 måneds varsel til udgangen af en måned, når der er gået 5 måneder fra indgåelsen af lejeaftalen.  
 
Har du købt boksen, kan du vælge at tage den med til din nye adresse og få en autoriseret installatør til at installere den for dig. Du kan også vælge at sælge den videre til den nye ejer. 

Hvordan lader jeg op på farten?
Du har flere muligheder for at lade din elbil op på farten. Du kan lade din bil op fra alle offentligt tilgængelige ladestandere uden at have abonnement til udbyderen. Du betaler i så fald med fx et betalingskort. Det ofte vil være dyrere at oplade fra de offentlige ladestationere uden en abonnementsordning.

Oplad din elbil uden abonnement

Forventer du, at store dele af din opladning skal ske fra en offentlig ladestander, skal du overveje, hvilken løsning der i så fald er økonomisk bedst for dig.   
Kan jeg ikke bare lade op med mormorkablet?
De fleste elbiler og plugin hybrid leveres med det såkaldte mormorkabel. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at almindelige husholdnings-stikkontakter ikke belastes med mere end 6 A over længere tid. Ifølge styrelsen kan konsekvenserne af gentagne længerevarende høje belastninger være forhøjede temperaturer, der over tid vil kunne påvirke installationen og stikkontakten. FDMs anbefaling er derfor, at mormor-kablet anses for at være et nødkabel og ikke en permanent løsning. 
 
En rigtig hjemmelader giver desuden hurtige ladning end mormorkablet. 

Læs mere: dette skriver Sikkerhedsstyrelsen