Bilsalget i Den Europæiske Union bliver ved med at rasle ned. Juni blev seks procent dårligere end sidste år, og i årets første halvdel er salget gået tilbage med syv procent. Juni-tallet er det laveste siden 1986.
6,2 mio. nye personbiler blev indregistreret i de første seks måneder af 2013, og selv om det er et stort tal, er det så lavt, at det giver alvorlige problemer for mange af de europæiske bilproducenter, der primært er afhængige af hjemmemarkedssalget.
Nedgang for europæiske mærker
Peugeot og Citroën går således 11, henholdsvis 16 procent tilbage i år, og også Renault (minus ti pct.) og Opel (minus syv pct.) har det hårdt. Renault kan dog glæde sig over Dacias fremgang på 18 pct. Selv VW går tilbage (minus syv pct.), men det tyske mærke klarer sig rigtig godt i bl.a. Kina og USA. Fiat-mærket begrænser skaden til minus tre procent, men må se på, at Alfa Romeo og Lancia bløder.
Lavprismærket Chevrolet er i bemærkelsesværdig tilbagegang på hele 30 procent, og Lexus, der netop er udgået i Danmark, styrter 33 procent i EU.
De tyske premiummærker går mindre tilbage end det generelle fald, og Mercedes-Benz går ligefrem frem i antal solgte biler.
Storbritannien og Danmark frem
Blandt de store lande er det kun Storbritannien, der kan mønstre fremgang. Den er tilmed på hele ti procent. Danmark er tæt på med en stigning på ni procent.
Elendigheden over det meste af Europa er med til at holde gang i priskrigen i Danmark. Når bilproducenter har svært med at komme af med deres varer, har danske importører lettere ved at gøre en god handel – enten i en længere periode eller som et parti spotvarer.
Bunden er måske snart nået
Bilindustrien har enorme faste omkostninger til udvikling og produktionsanlæg, og så kan det være bedre at sælge med en mindre fortjeneste end ellers. Og der er som regel en del at give af, for den helt rå produktionspris for en bil er formentlig kun omkring en tredjedel af, hvad fabrikken sælger den for.
Selv om det ser sort ud for bilbranchen i Europa, er bunden nok ved at være nået, mener uafhængige brancheeksperter ifølge Automotive News. Faldet er aftagende, og salget ser ud til snart at stabilisere sig på et lavt niveau. Analytikerne tror dog ikke, der sker nogen fremgang i år.