Ny frist for krog på mikrobilen

Overvejer du at få anhængertræk på din mikrobil, skal du skynde dig. Færdselsstyrelsen har forlænget dispensationen, så ejere af især de små biler nu har frem til 1. juli til at eftermontere træk. Allerede monterede træk vil fortsat være lovlige.

Nyt om biler

Ejere af især de populære mikrobiler som VW Up og Toyota Aygo får nu yderligere seks måneder til at eftermontere et E-godkendt anhængertræk på deres biler, selvom producenten ikke mener, at bilen egner sig til at køre med anhænger.

Det har hidtil kun været muligt, fordi Færdselsstyrelsen har givet dispensation. Den udløb imidlertid ved årsskiftet, men af hensyn til forhandlere og værksteder har styrelsen valgt at forlænge den, så man nu har frem til udgangen af juni 2017 til at få sat krog på bilen, hvis den stadig skal være godkendt til at kunne trække en anhænger.

Op til producenter om træk er muligt

Når der kun har været givet dispensation og ikke en permanent tilladelse til de eftermonterede anhængertræk, skyldes det, at det alene er op til bilproducenten at afgøre, hvorvidt der kan eller må monteres træk på den enkelte bilmodel. Skal det være tilladt at eftermontere træk, er det derfor et krav, at producenten har oplyst, hvor tungt et påhængskøretøj den pågældende bil kan køre med. Noget de fleste producenter af mikrobiler har undladt at gøre.

LÆS OGSÅ: Beregn hvor meget din bil må trække

”De ECE-godkendelser, der her er tale om, har vist sig at være udstedt, uden at de berørte bilfabrikker har oplyst den tilladte vægt af påhængskøretøjer, og Færdselsstyrelsen anser derfor ikke (længere) ECE-godkendelserne (af anhængertrækkene, red.) som gyldige. Derfor trækker vi dispensationen tilbage,” skriver Færdselsstyrelsen i en mail til FDM.

Styrelsen understreger dog, at allerede eftermonterede anhængertræk på mikrobiler fortsat vil være lovlige at bruge.

LÆS OGSÅ: Så tung en trailer eller campingvogn må din bil trække

Gælder især mikrobiler

”Normalt er det ikke noget problem at få eftermonteret et anhængertræk på de fleste biler, som er forberedt til det, ligesom producenterne har opgivet trækvægte til bilen. Sådan vil det fortsat være. En række bilproducenter mener dog, at nogle af deres mindre modeller af den ene eller anden årsag ikke egner sig til at køre med anhænger og i den forbindelse har det været muligt at anvende ECE-godkendt anhængertræk. Det kan virke underligt, at bilproducenter af mikrobiler ikke tillader anhængertræk på deres biler, men sådan er reglerne,” siger teknisk konsulent i FDM test og bilsyn, Folke R. Pedersen.

Det er især producenterne af flere af de populære mikrobiler, som de to trillinge-familier VW Up, Skoda Citigo og Seat Mii og Toyota Aygo, Citroën C1 og Peugeot 108, der har slået sig i tøjret, da de teknisk ikke mener, at de små biler egner sig til at køre med trailer.

Selvom dispensationen altså udløber ved udgangen af juni, vil det fortsat være muligt at montere et anhængertræk, så de små biler forsat vil kunne sætte et cykelstativ bagpå bilen men altså ikke en trailer. 

LÆS OGSÅ: Hvad betyder totalvægt og lastevægt på trailer?