Bilen sladrer om parkeringsbule

En særlig ’bulealarm’ kan nu fås til en række Mercedes-modeller: Hvis nogen kører ind i ens bil, mens den er parkeret, får ejeren øjeblikkelig besked.

En Smart kører ind i en parkeret C-klasse.
Nyt om biler

’Pling! Din parkerede bil er påkørt i venstre side.’

En sådan besked kan brugerne af mange nye Mercedes-Benz-modeller få for fremtiden.

Det er ikke den hyggeligste besked. Men det kan være nyttigt straks at få tjekket, om bilen skal repareres for at kunne køre videre – eller måske kan man nå at styrte hen til vinduet eller ned i parkeringskælderen og se, hvem synderen er. At efterlade en lille seddel er ikke en hyppig gestus fra den uheldige.

På den nye Mercedes-Benz C-klasse er det nu muligt at få en sådan bulealarm, ’Parking damage notification’, mod behørigt at sætte et antal krydser på ekstraudstyrslisten, naturligvis.

Se mere: Mere klasse over Mercedes C 

Ejeren får besked på sin telefon.
Inden for et par sekunder efter en påkørsel vil ejeren/brugeren få besked på sin telefon. Fotos: Mercedes-Benz

Den nye trygheds-funktion indgår i Mercedes’ ’Anti-theft alarm-system’, ATA, og er kombineret med Mercedes Me-app’en.

Måler små bevægelser

Også hvis nogen forsøger at slæbe bilen væk, går den diskrete alarm.

Bilen kan måle selv små bevægelser (accelerationer), mens den står stille og føle, fra hvilken side stødet kommer. Det er altså ikke bilens parkeringssensorer, der bruges.

ATA-systemet kan i princippet også sende billeder af den bil, der er ramlet ind i ens, eller i det mindste nummerpladen.

Ud over at sende besked til brugeren – det sker inden for et par sekunder – vil der også stå en besked på bilens skærm, næste gang, man starter bilen.

Se mere: Tag bulen med et smil

Det fremgår ikke, om det er nødvendigt at slå systemet fra, mens bilen holder på en færge eller biltog, som det kan være tilfældet med almindelige indbrudsalarmer.

App'en giver klar besked om påkørslen.
App'en giver klar og hurtig besked, hvis ens bil er påkørt. Man kan ikke se, præcis hvor skaden er sket, men man ved, hvor man skal se efter. 

Kan sladre om nummerplade

Motor mener

I en demonstration virker ’Parking damage notification’ overbevisende. Det er dog næppe mange gange, man som bilejer får brug for sådan en finesse. Men når uheldet er ude, skal man nok blive glad for den, særligt hvis man kan slippe for en selvrisiko eller få gjort bilen køreklar i tide. 

ATA-systemet kan i princippet også sende billeder af den bil, der er ramlet ind i ens, eller i det mindste nummerpladen.

- Men det må vi ikke, i hvert fald ikke indtil videre, forklarer den Mercedes-specialist, der demonstrerer systemet for Motor.

Ud over C-klassen fås ’Parking damage notification’ til A-klassen, S-klassen, CLS og – sidst på året – til E-klassen.

Se mere: Hvornår skal du tegne kaskoforsikring?