Brint skal rense luften i hovedstaden

Otte brintbiler er sendt ud i den københavnske trafik som taxier. Der er udsigt til, at antallet inden længe kan stige en del. Rene eldrevne taxier er også sendt på gaden.

Otte brintdrevne taxier kører nu i Storkøbenhavn.
Nyt om biler

En taxitur i Storkøbenhavn kan nu foregå noget anderledes og helt uden lokal forurening. Otte brintdrevne Toyota Mirai er blevet indregistreret som hyrevogne hos taxatjenesten Drivr.

Og en del flere kan være på vej.

- Jeg glæder mig over at se Danmarks første otte brinttaxier. Det kan blive til 55 i alt i år, sagde transportminister Ole Birk Olesen, da de otte biler officielt blev overdraget til Drivr.

Offentlig støtte til bilerne

Ministeren deltog, da puljer under hans ministerium kraftigt har støttet fire af bilerne, mens fire andre har fået hjælp af EU-midler. Brintbiler er i forvejen fritaget for registreringsafgift.

Transportminister Ole Birk Olesens ministerium har støttet brinttaxierne.
Transportminister Ole Birk Olesens ministerium har støttet brinttaxierne og ministeren var derfor med til overdragelsen af de otte Toyota Mirai. Fotos: Torben Arent

Toyota, som for tiden er den langt største leverandør af brintbiler, kan ikke bekræfte flere Mirai-ordrer, men informationschef Anders Tystrup siger, at firmaet sagtens kan levere bilerne. Da Mirai blev introduceret for tre år siden, var der stor knaphed på brintbilen.

Se mere: Brinten banker på Danmarks dør

Taxier kører mange km

- Det gør en stor forskel for klimaet og ikke mindst nærmiljøet. Taxier kører ofte mange kilometer i tætbefolkede områder, sagde siger direktør Tejs Laustsen Jensen fra Brintbranchen ved overdragelsen.

Drivr-selskabet siger, at en bil hos dem kører omkring 210 km på en vagt. Dermed kan brintbilen klare næsten to vagter, før den skal tankes.

De otte Toyota Mira på Refshaleøen i København.
De otte Toyota Mira på Refshaleøen i København. Det var ikke klart, om valget af sted, var en fin hentydning til krydstogtskibenes massive partikel- og NOx-forurening.

Drivr, der er en app-baseret taxatjeneste, har slået sig op på primært at bruge særlig miljøvenlige biler, hybrider og nu altså også brintbiler.

Alt om livet med elbil

En tur i en brinttaxi koster det samme som tjenestens øvrige biler. Men da Mirai kun er til fire personer, kan der højst være tre passagerer.

Det er også muligt at køre taxi i Storkøbenhavn og på Sjælland i batteridrevne elbiler. I februar indsatte Dantaxi 4×48 ti Tesla Model S.

Ti Tesla Model S kører som taxa i Storkøbenhavn.
Ti Tesla Model S har siden februar kørt som taxa i Storkøbenhavn hos Dantaxi 4x48. Foto: Dantaxi