Nye forlygter kommer til at trylle

En ny generation af avancerede forlygter kan udsende lys så præcist, at der kan skrives tekst eller tegnes symboler på asfalten. Lygterne vil samtidig kunne have det lange lys tændt på en meget stor del af vejen, selv om der er andre biler.

De nye lygter kan tegne og skrive symboler på asfalten.
Nyt om biler

Om få år er moderne bilers forlygter udstyret med så mange dioder, at bilen kan skrive tekster og symboler på vejen, lyse i et hav af retninger og lyse op til 600 meter.

Den spådom kommer Osram Continental med, efter at lygteproducenten har lanceret prototypen på sine ekstra avancerede nye forlygter.

Over 4.000 lysenheder

Hver lygte rummer 4.096 pixel. Det er bittesmå LED-dioder i kombination med en ekstrem stærk laser-enhed, der skal danne lyset foran bilen.

Se mere: Ny Corsa bliver laber med lygter

De nye LED-lygter kan 'afmaske' særdeles præcist rundt om andre trafikanter.
De nye LED-lygter kan 'afmaske' særdeles præcist rundt om andre trafikanter. Dermed vil føreren opleve altid at køre med (meget) langt lys. Fotos: Osram-Continental

Sammen med et højopløsnings-kamera i forruden kan en computer løbende beregne, hvor der skal sendes lys hen, så føreren får det optimale synsfelt uden at genere andre trafikanter.

Kameraet vil kunne opdage f.eks. en hjort på vejen, og advare føreren med et stort advarselssymbol på vejen foran bilen.

Det sker ved at slukke eller skrue ned for lyset i lige præcis de dioder, der ellers ville blænde en anden bil.

Se mere: Luksuskongen viser teknologisk styrke

Kan skabe advarselsskilte på vejen

Kameraet vil også kunne opdage f.eks. en hjort på vejen, og advare føreren med et stort advarselssymbol på vejen foran bilen. (billedet over artiklen).

 

De nye Osram-lygter kan belyse vejen meget præcist.
Osram-lygterne kan belyse vejen særdeles præcist. Den modkørende vil opleve det som om, at bilen med de nye lygter har blændet ned.

Teknikken med at tænde og slukke for enkelte LED-enheder findes allerede i dag. Oftest kaldes disse lygter for matrix-lygter eller adaptive lygter.

Se mere: VW-bamse får firehjulsstyring og 128 forlygtepærer

Matrix-lygter findes i dag

Forskellen er, at dagens matrix-lygter indeholder væsentlig færre dioder, f.eks. 16 eller 48 med de nye Osram-lygters 4.096. Dermed er dagens teknik mere grov i sin ’afmaskning’, hvilket til tider kan ses som små sorte blokke, der flytter sig.

Endnu er der ingen konkret melding om, hvilken bil der bliver først med den nye teknologi. Men overfor Motor kan Osram Continental bekræfte, at det bliver et sydtysk bilmærke, der først får de nye forlygter.

Få tjekket batteriet og lygterne hos FDM

Osram-Continentals eksperimentalbil.
Osram-Continentals eksperimentalbil er en Audi A6. Men lygteproducenten kan ikke sige, hvilket bilmærke der først får teknikken. Men det bliver et 'sydtysk' mærke.