Omsider: Toyota gør klar til mini-SUV

Toyota varmer op til lanceringen af en lille SUV som modsvar til bl.a. VW T-Cross og Renault Captur. Nyheden får samme teknik som Yaris – og så bliver den unik ved at kunne fås med firehjulstræk.

Bagpartiet af den kommende Toyota SUV.
Nyt om biler

Små SUV-modeller og crossovers har længe været hot i Europa - inklusive Danmark. Det er den hurtigst voksende bilklasse.

Netop nu lancerer det tredjesidste og andet sidste mærke deres bud: Skoda Kamiq og Ford Puma. Tilbage på bænken uden en mini-SUV er dermed kun Toyota.

Selv om det er en enkel tegning, indikerer den klart, at der er tale om en bil med typisk SUV-udstråling og en robust udseende.

Men det kommer snart. Toyota oplyser, at en lille SUV er langt fremme i udviklingen og viser en stregtegning og en dunkel detalje af nyheden.

Selv om tegningen er enkel, indikerer den klart, at der er tale om en bil med typisk SUV-udstråling og en robust udseende.

Skitsen af Toyotas kommende B-SUV.
Toyota viste en skitse af sin kommende mini-SUV (B-SUV fordi den hører til i B-segmentet, dvs. den lille klasse) ved et stort pressearrangement i Amsterdam. Selv om bilen er baseret på Yaris-platform, bliver den en 'rigtig' SUV i sit udseende og formentlig noget mere rummelig end Yaris.

Ukendt navn- teknik fra ny Yaris

Et navn får vi ikke at vide endnu – ej heller tekniske oplysninger. Kun siger Toyota, at bilen bliver basereret på samme platform som den kommende Yaris, en arkitektur kaldet GA-B.

SUVen vil kunne fås med firehjulstræk, lige som den kommende GR Yaris.

Se mere: Frisk Yaris med mere sikkerhed

Lige som Yaris vil den få hybridteknik. I Yaris er der tale om en 1.5-benzinmotor kombineret med to elmotorer. Den samlede ydelse er 116 hk, heraf kan de to elmotorer levere op til 80 hk og kan drive bilen rent elektrisk op til 130 km/t.

Desuden fås Yaris med 1.0- og 1.5-motor uden hybrid.

Hvilke ydelser, SUVen får, er indtil videre ukendt.

Motors test af 10 mini-SUVer

Formentlig 2021-lancering

Der er ingen oplysninger om, hvornår bilen er klar til kunder. Motor forventer at se nyheden på Genève-udstillingen til marts, og en lancering i Danmark i begyndelsen af 2021 lyder realistisk.

Toyota Urban Cruiser, der stammer fra 2008.
Toyota Urban Cruiser der stammer fra 2008.

Selv om Toyota kommer sent – faktisk sidst – til festen i mini-SUV-klassen, har den japanske gigant faktisk gjort et forsøg, længe før Nissan for alvor grundlagde klassen i 2010, og Renault og Peugeot fulgte efter i 2013.

Det skete i 2008 med Urban Cruiser, der var en slags mellemting mellem SUV og MPV. Bilen blev ikke nogen salgssucces, og i Danmark udgik den i 2014.

Se mere: Toyota Urban Cruiser - sjov i gaden

Den nye SUV skal bygges side om side med Yaris på Toyotas fabrik i Nordfrankrig.