Bilmærke lukker efter 165 år

Australien mister sit eneste lokale bilmærke, efter at General Motors har besluttet helt at nedlægge Holden-mærket. Mærkets store sedan og stationcar er indtil nu kommet fra Tyskland.

Australiens eneste bilmærke lukker i 2021. Men lokal fremstilling blev nedlagt i 2017.
Nyt om biler

Ikke mange danskere vil savne mærket med en 165-årig historie, men en del australiere vil. Også selv om de næsten var holdt med at købe det.

Holden-mærket forsvinder i 2021, har dets ejer, amerikanske General Motors besluttet. Det betyder samtidig, at GM helt forlader Australien og New Zealand.

Det betyder samtidig, at GM helt forlader Australien og New Zealand.

Dermed tager GM, som i mange årtier var verdens største bilproducent, endnu et skridt væk fra at være en global bilkoncern. Et markant skred skete i 2017, da GM solgte Opel og Vauxhall og dermed forlod Europa. To år tidligere havde koncernen lukket Chevrolet i Europa.

GM lukker mange steder

Logo'et for Holden.
Holden har et løve i sit logo, selv om der aldrig har været løver i Australien.

Senest har GM også lukket i Vietnam, Indien, Indonesien, Sydafrika og andre afrikanske lande. Og oven i Holden-lukningen sælger amerikanerne deres fabrik i Thailand til Great Wall – og stopper salget i Thailand.

Se mere: Toyota er stadig størst - akkurat

Den ultimative aflivning af Holden kommer på et tidspunkt, hvor mærket kun er en skygge af sig selv. Markedsandelen er helt nede på fire procent i en verdensdel, hvor Toyota og andre asiatiske mærker sidder tungt på bilmarkedet.

Biler uden mærke-identitet

Holden havde en enkelt fabrik i Australien, indtil GM lukkede den i 2017. Bilerne er siden da – og i vid udstrækningen også inden – blevet importeret fra andre dele af verden, inklusive Europa og har fået smækket et Holden-logo på.

Holdens Commondore-familie er slet og ret Opel Insignia'er - bygget i Tyskland.
Holdens Commondore-familie er slet og ret Opel Insignia'er - bygget i Tyskland. Foto: GM

Det var således en meget hjemlig oplevelse, da Motor i 2018 kørte en Holden Commondore i Vestaustralien. Alt – på nær logo for og bag samt på rattet – var en fin Opel Insignia, bygget i Rüsselsheim.

Det afslørede også Holdens totale mangel på identitet. Mens Commondore er en Opel, er de øvrige modeller stykket sammen af bl.a. SUVer fra Thailand og USA og en Chevrolet Aveo fra Sydkorea.

Se mere: Opel opsluges af Peugeot-Citroën

Grundlagt som saddelmager

Med den endelige lukning af Holden i 2021 slutter en 165-årig historie.

Holden blev grundlagt af James Alexander Holden som saddelmager-virksomhed i Adelaide i 1858. I 1914 slog virksomheden sig på bygning af bilkarrosserier, og i 1931 blev Holden opkøbt af General Motors.

Den første masseproducerede Holden fra Australien rullede af samlebåndet i 1948.

Se mere: Opel opgiver verdens største bilmarked