Hurtigladere får kraftigt boost

Det bliver lettere at lade sin elbil de næste par år. Staten og private bruger nu over 200 mio. kr. på nye hurtig- og lynladere over hele landet.

Udbredelsen af nye elbillader har fået et boost med 57 mio. statslige støttekroner.
Nyt om biler

Ladestanderne skal helst komme før elbilerne. Og da elbilerne kommer ud på vejene i en lind strøm, er det rettidig omhu, at elbilladere over hele landet får et kraftigt boost i 2021 og 2022.

Med en statslig bevilling i ryggen bliver der de næset to år opsat for over 200 mio. kr. lyn- og hurtigladere. De nye ladere kommer både langs motorveje, ved landeveje og i byer.

57 mio. kr. i statsstøtte

Det er blevet muligt, efter at et bredt politisk flertal i Folketinget har givet endeligt grønt lys til at bruge 56,8 mio. kr. til støtte private ladeoperatører. Støtten kan maksimalt udgøre 25 procent af de samlede udgifter, så den samlede investering vare i denne sammenhæng kommer over 200 mio. kr.

De statslige penge var delvist afsat tidligere i form af 49,4 mio. kr. fra aftalen om grøn transport, men da der siden er blevet penge tilovers i en anden grøn pulje, er støttebeløbet nu hævet – og endelig godkendt.

Se mere: Benzinselskab sætter strøm til tankstationen

Her kommer de nye hurtigladere. De er spredt pænt ud over danmarkskortet.
Her kommer de nye hurtigladere. De er spredt pænt ud over danmarkskortet. Kort: Vejdirektoratet

Vejdirektoratet har udvalgt og godkendt ansøgerne. De kommende ladestandere er spredt pænt ud over landet, som det ses på kortet.

FDM: Hønen skal komme før ægget

FDM har vi længe talt for, at det ikke er længere hønen eller ægget spørgsmålet. Hvis der ikke er ladeinfrastruktur nok, får vi ikke danskere nok til at skifte til en elbil.

- Derfor hilser vi alle investeringerne velkommen, og selvom beløbene er små, bidrager puljen til rigtig mange hurtig- og lynladere i hele landet, siger chefkonsulent Ilyas Dogru.

Han tilføjer:

- Lynladere har en kæmpe fordel, når man er på farten eller er på besøg i byerne. Vi savner dog, at der også afsættes puljer til langsomme lader. Det håber vi, kommer med i andre puljer som er i pipelinen.

Se FDMs guide til opladning

Mange benzinstationer og en lufthavn

Ud over ladeoperatører som Clever, Eon og Sperto er der også støtte til nye spillere på området. Både Circle K, Q8 og Shell har fået tilskud. Også Københavns Lufthavn er på listen med fem nye 300 kW-ladere.

Bilkommissionen er på vej med en stor rapport om ladeinfrastrukturen i Danmark, men den er forsinket til lidt ind i 2021.