Politiets nye øjne tjekker alle nummerplader

Det er slut med at gemme sig for politiet, hvis man ikke har synet sin bil, kører uden forsikring eller har en række andre forhold på samvittigheden. Nummerpladeskannere på mange politibiler giver effektiv kontrol.

Kameraudstyr på politibiler kan hurtigt tjekke et stort antal nummerplader.
Trafik

Politiet får mulighed for at kontrollere bilister og deres biler på rekordtid, når politikredse over hele landet får installeret nummerpladeskannere på 48 biler. Det nye udstyr afslører lynhurtigt, om bilisten må bevæge sig i trafikken.

Derudover skal der monteres stationære skannere 24 steder i landet, hvoraf de første er stillet op ved grænsen til Tyskland.

I første omgang er det Udlændingekontrolafdelingen i Padborg, Københavns Politi, Nordsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi, der har taget automatisk nummerpladegenkendelse (ANPG) i brug.

Efter sommerferien ventes landets øvrige politikredse at blive koblet på.

600.000 biler om dagen

Forrest på politibilen sidder i hver side et kamera, der aflæser nummerplader. Hvis de er registreret for en forseelse i de databaser, politiet har adgang til, lyder en alarm, og politiet kan stoppe den pågældende bilist.

FDM har været passager i en politibil med nummerpladelæser, og det fungerer ganske effektivt. Stort set alle biler bliver registreret og tjekkes øjeblikkeligt. Kameraerne på bilerne kan kun kontrollere nummerplader fremad, mens de stationære tager billeder begge veje.

- I vores forsøgsperiode, var der ved 85.000 aflæsninger ca. 1.500 nummerplader, der kunne kobles til noget ulovligt. Vi forventer, at vi fremover kan kontrollere 600.000 nummerplader om dagen, og antallet af ”hits” afhænger af de lister, der er koblet til systemet, forklarer Lars Mortensen, vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter.

SE OGSÅ: Politiet får effektivt våben

I 2015 snuppede politiet 4.000, der ikke havde synet deres bil og 39.000, der kørte uden forsikring. De tal ventes nu at blive højere.

Ingen kan føle sig sikre

Foruden biler uden forsikring og biler, der ikke er synet, holder systemet bl.a. øje med stjålne køretøjer, bilister uden gyldigt kørekort, falske og tabte nummerplader og folk, der er mistænkt for lovovertrædelser, som kan straffes med fængsel i mindst 1 år og 6 måneder.

Politiets skannere kontrollerer lynhurtigt bilernes nummerplader. Foto: Ander Wendt Jensen
Politiets skannere kontrollerer lynhurtigt bilernes nummerplader. Foto: Ander Wendt Jensen

Systemet kontrollerer, om der er anmærkning ved nummerpladerne i Skats motorregister, politiets registre for motorkøretøjer og efterlyste køretøjer, kørekortregistret, kriminalregistret og i Schengeninformationssystemet.

- Desuden kan vi manuelt lægge navne ind på en liste med folk, der f.eks. er mistænkt for at køre i beruset tilstand. Systemet søger på tværs af politikredse, så risikoen for at blive taget er meget større, og ingen kan længere føle sig sikre.

Kan registrere andet end bilister

Når skannerne tager et billede, er det ikke kun nummerpladen, der kommer med. Hele bilen og ca. en meter på hver side bliver også foreviget, og derfor kan systemet også bruges i andre sammenhænge.

- På den måde kan vi se, hvis en bestemt bilmodel har været et sted, hvor vi har kørt. Meldes en dement savnet, kan vi gennemgå billederne, hvis vi har været i det område, hvor personen har befundet sig. Det primære er dog nummerpladegenkendelse, som vi kan benytte til at afsløre lovovertrædelser og holde øje med kriminelle udlændinge, der er meget mobile, siger Lars Mortensen.

Endelig er der et element af trafiksikkerhed, da bl.a. folk uden kørekort og spritbilister nemmere kan afsløres. Politiet forventer også at kendskabet til skannerne vil afholde bilister fra at tage chancen.

SE OGSÅ: Politiets udstyr gemmer din færden i 30 dage