Mægtig bro kan binde Fyn og Als sammen

En 11 km lang bro skal binde Fyn og Als sammen, foreslår kommuner og erhvervsliv på hver side af vandet. Det vil tiltrække mange bilister, viser beregninger. I dag sejler der ca. 400 biler i døgnet med færgen, broen vil blive brugt af 15.000-29.000 biler.

Forslaget til en bro mellem Bøjden og Fynshav.
Trafik

Der mangler en bro i Syddanmark. Det mener de på Sydfyn og i Sønderjylland, herunder på Als. Og det er helt realistisk at bygge en 11 km lang bilbro mellem Bøjden og Fynshav, mener en komite med basis i Faaborg-Midtfyn og Sønderborg kommuner.

Sønderborg vil f.eks. rykke en time nærmere København.

Selve broen vil anslået koste 13,3 mia. kr., og dertil kommer ca. 50 km motorvej overvejende på Fyn til yderligere 5,2 mia. kr. Motorvejen tænkes sluttet til Svendborgmotorvejen omtrent midt på, dvs. i nærheden af Ringe.

Ifølge fortalerne er der flere gode grund til at bygge den faste forbindelse: Den binder Fyn og Sønderjylland, der begge indgår i Region Syddanmark, tættere sammen, skaber genvej mellem Slesvig-Holstein og Fyn/Sjælland og aflaster Lillebæltsbroen og motorvejen på Vestfyn. Det vil kunne ”spare” en tredje Lillebæltsbro, argumenterer komitéen.

Broen mellem Bøjden og Fynshav.
Kyst til kyst-delen vil blive omkring 11 km lang. Det er tre km mere end Øresundsbroen. Dermed vil Als-Fyn-broen blive Danmarks længste bro - skulle den blive bygget før en eventuel Kattegatbro.

Se mere: Dansk kæmpebro skyder op i 2018

Bropenge kan dække 40 procent af byggeprisen

Den nye forbindelse vil tiltrække masser af trafik. 29.000 biler i døgnet uden brugerbetaling og 15.500 med en pris på 60 kr. Nu er der ca. 400 biler om dagen med færgen.

Betalingen vil kunne dække 40 procent af byggesummen; resten skal i givet fald komme fra statskassen, er forventningen.

Uanset om der er brugerbetaling eller ej, vil broen og vejen give et pænt samfundsmæssigt afkast, viser beregninger, som bro-komiteen har fået ingeniørfirmaerne Rambøll og Cowi til at udføre.

En bro mellem Fyn og Als er ikke noget, der på nuværende tidspunkt indgår i nogen form for regeringens langtidsplanlægning.

Se mere: Ny motorvej over Limfjorden - engang