Mørket sænker sig over motorvejen

Vejdirektoratet vil spare på strømmen. Derfor skrues der nu kraftigt ned for belysningen på københavnske motorveje. Også de store vejskilte på motorvejene mister deres belysning.

De storkøbenhavnske motorveje mister en stor del af belysningen. Arkivfoto
Trafik

Lyset på motorvejene omkring København bliver i løbet af efteråret skruet ned, og stort set alle de store motorvejsskilte over hele landet mister deres belysning.

Vejdirektoratet mener, at moderne billygter fint kan oplyse vejtavlerne.

Vejdirektoratet vil spare på strømregningen ved at skære ned på energiforbruget – i første omgang som et etårigt forsøg.

Vejdirektoratet mener, at moderne billygter fint kan oplyse vejtavlerne, og at vejbelysningen på visse strækninger har en ’yderst begrænset effekt’.

'Går ikke ud over sikkerheden'

Siden februar sidste år har Vejdirektoratet slukket lyset på motorvejsskilte ved Aarhus og på Fyn. Erfaringerne har ifølge Vejdirektoratet vist, at det ikke påvirker trafiksikkerheden eller afviklingen af trafikken.

Se mere: Motorveje bliver ryddet hurtigere

FDM har som udgangspunkt ikke noget at udsætte på, at Vejdirektoratet nu skruer ned for belysningen på motorvejene.

- Det er dog klart, at det ikke må ske på bekostning af trafiksikkerheden. Derfor vi også har en klar forventning om, at Vejdirektoratet samtidig sikrer, at standen på tavler og afmærkning på de berørte strækninger er tilstrækkelig god, og at der løbende sker den nødvendige vedligeholdelse, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Den vedligeholdelse skal bestå af bl.a. løbende rengøring, så tavlernes refleksvirkning er opretholdt.

Se mere: Effektiv pletfjerner skal opløse trafikpropper

Kan spare 3,5 mio. kr.

Besparelsen i energiforbrug svarer til 400 parcelhuses forbrug. Vejdirektoratet kan spare ca. 3,5 mio. kr. årligt.

Foruden at slukke for lyset vil Vejdirektoratet spare på strømforbruget ved at udskifte belysningen til LED-lamper. Den udskiftning er begyndt og sker løbende over de kommende år.