Biltrafikken går i stå – nogen sætter farten op

Biltrafikken er blevet halveret, siden Coronakrisen satte Danmark i stå. Og nogen steder får det nogen til at køre særdeles stærkt. Men lastbilerne, der skal sørge for varer til alle, holder dampen oppe.

Der er blevet fredeligt på landets motorveje under Coronakrisen.
Trafik

Danskerne skal ikke på arbejde for tiden. Ikke ret mange af os, i hvert fald. Og heller ikke til de fleste normale fritidsaktiviteter og familiesammenkomster.

Det ses tydeligt på vejene. Der er blevet fredeligt.

Personbil-trafikken på statens veje er næsten halveret, siden landet blev delvist lukket i begyndelsen af marts.

Vejdirektoratets målinger viser, at kørslen med personbiler er faldet ca. 45 pct. i forhold til normale tider. I den seneste weekend i målingen, 21.-22. marts, var nedgangen omkring 55 procent.

Se mere: Trafikken vokser vildt på motorvejene

Sådan er det gået med trafikken på statsvejene i marts.
Sådan er det gået med trafikken på statsvejene i marts. Personbil-trafikken er omtrent halveret.

- Det er tydeligt for enhver, at den samlede trafikmængde for tiden er meget lavere end normalt. Det betyder mindre trængsel og kortere rejsetider, konstaterer juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Husk stadig at holde færdselsloven

Han har en vigtig tilføjelse:

Farten på Fyn

I weekenden 13.-15. marts kunne politiet på Fyn notere bl.a. disse fartsyndere:

Bilist standset for at køre alt for stærkt i 110 km/t.-zone. Minimum et klip i kørekortet.

Bilist standset for at køre over 200 km/t. i 110 km/t.-zone. Betinget frakendelse af kortet.

Bilist målt til 125 km/t. ved vejarbejde, hvor fartgrænsen er 80 km/t. Betinget frakendelse af kørekortet.

Bilist målt til mindst 179 km/t., hvor man må køre 130 km/t. Endvidere overhalede personen højre om med 200 km/t. Alkometertesten viste 1,90 promille. Førerretten inddraget på stedet.

- Det er dog vigtigt, at selv om der nu er bedre plads til selv at bestemme farten, at man husker på, at færdselsloven stadig gælder, og dermed også hastighedsgrænserne, der fortsat skal overholdes.

Det kan de tale med om hos Fyns Politi, der har fundet det nødvendigt at udsende denne besked: ’Vores færdselsfolk er altså stadig på arbejde.’

FDMs liste over fartbøder

Fyns Politi skriver i en pressemeddelelse: ’Selvom en del medarbejdere i Fyns Politi er sendt hjem og arbejder hjemmefra, så gælder det ikke vores færdselsfolk.’

Medarbejderne i færdselsafdelingen i Fyns Politi havde således en travl weekend på motorvejen, hvor der hver dag er standset bilister, der med politiets ord kører alt for stærkt.

Se mere: Rapport: Ny motorvej er god idé

Lastbilerne buldrer løs

Mens biltrafikken er styrtdykket, holder lastbiltrafikken sig på sit normale niveau. Varerne kommer ud næsten som normalt.

Vejdirektoratets nyeste trafiktal viser, at lastbiltrafikken på hverdagene i den forgangne uge befandt sig på stort set samme niveau, som før karantæne-tiltagene blev sat i værk. Trafikken med varebiler er faldet 10-15 pct.  

- Der er stadig høj trafikal aktivitet på lastbil-området, siger afdelingsleder Kasper Rosenstand fra Vejdirektoratet.

- Det skyldes sandsynligvis, at der stadig er behov for at få bragt varer ud i butikkerne og transporteret gods på tværs af landsdelene. Disse behov forsvinder ikke på grund af Coronakrisen. Snarere tværtimod, tilføjer afdelingslederen.

Se mere: Motorvej er som magnet på trafikken