Ferietrafikken ramt af corona

Coronakrisen har vendt op og ned danskernes ferievaner. Og det ses nu tydeligt på ferietrafikken. Trafikpropperne opstår andre steder i år end normalt. Se hvor det er gået op og ned.

Ferietrafikken på danske veje har været usædvanlig tæt i 2020.
Trafik

Tæt trafik, genererende vejarbejder og lange køer efter ulykker. Det er noget, bilisterne især kender fra ferieturen ned gennem Europa.

Den oplevelse er mange sluppet for i år, hvor danskerne i vid udstrækning er blevet hjemme. Den danske ferietrafik er traditionelt væsentlig mildere end den udenlandske.

Men det er bestemt ikke gået lige glat i år for de mange, der er kørt mellem landsdelene. Bilister, der kørte over Fyn og skulle passere Storebæltsbroen i weekenden midt i juli, fik det at føle. Det gik tungt.

Corona vender op og ned på trafikken

Og har du siddet i sådan en kø, er der en fornuftig forklaring. Coronaen og de ændrede rejsevaner har nemlig vendt op og ned på vejtrafikken, konstaterer Vejdirektoratet.

Se mere: Undgå coronasmitte i bilen

Trafikken ved og nær landegrænserne er faldet markant, mens den er noget højere end normalt mange andre steder, viser Vejdirektoratets tal for sommertrafikken. Kortet her viser ændringen i trafikken mellem lørdag den 20. juli 2019 og lørdag den 18. juli i år.

Sådan har trafikken ændret sig fra sidste sommer til i år.
Sådan har trafikken ændret sig fra sidste sommer til i år. Illustration: Vejdirektoratet. Bearbejdelse: FDM

Selv om den samlede trafik i Danmark stadig ligger en smule under niveauet for 2019, er det langt fra alle steder i Danmark, at det kan mærkes. Ferietrafikken fordeler sig nemlig væsentligt anderledes i år.

I nærheden af grænsen mod Tyskland var der et fald på omkring 20 procent, bl.a. Sønderjyske Motorvej ved Haderslev og Sydmotorvejen ved Rødby. Trafikken på Øresundsmotorvejen mod Sverige var næsten halveret.

Tæt trafik i sommerlandet

Anderledes så det ud på flere af de store strækninger i sommerlandet.

På Fynske Motorvej mellem Middelfart og Odense var der tæt pakket sidste lørdag (18. juli). 14 procent flere biler kørte der sammenlignet med samme lørdag sidste år.

Se mere: Trafikken går i stå - nogen sætter farten op

I Jylland var særligt strækningerne mod vestkysten og de mange sommerhusområder i Nordvestjylland velbesøgt i weekenden. F.eks. måtte mange, der skulle tjekke ind i sommerhus i Blåvand, holde i kø en time for at komme frem til centrum af den lille ferieby. På Esbjergmotorvejen kørte der 13 procent flere biler, og på Herningvej var der 24 procent flere biler i lørdags. Den største stigning var på Holstebromotorvejen med 26 procent øget trafik.

På Sjælland var det strækningerne mod nord, herunder Hillerødmotorvejen (+12 pct.) og Oddenvej på Sjællands Odde (+13 pct.), der oplevede markant flere biler på vejene.

FDMs trafikinformation