Aconto - sådan forstår du din elregning
Mange er ikke er klar over, hvordan aconto-systemet fungerer, når der skal sammenlignes med andre priser. Læs alt om, hvordan du afkoder en elregning i denne artikel.
Giver din elregning mening?
Siden lanceringen af FDM Strøm, har vi fået flere henvendelser, der lyder i retning af ”jeg sidder her med min aconto-regning og sammenligner med FDM Strøm. Hvorfor skal jeg skifte, når det er 2 kroner dyrere?”
Spørgsmålet afslører, at mange ikke er klar over, hvordan aconto-systemet fungerer, når der skal sammenlignes med andre priser.
Sådan fungerer en aconto-regning
En aconto-regning er en forudbetaling af dit forventede forbrug i den næste periode. Aconto betyder, at du betaler noget foreløbigt eller på forskud. Det vil sige, at din elleverandør laver et estimat på, hvor meget strøm du kommer til at bruge, hvorefter du betaler forud for din el. Bruger du mere end forventet, får du en ekstra regning, hvorimod du får penge tilbage, hvis du bruger mindre end forventet. I et uopsagt kundeforhold vil tilgodehavendet blive overført til næste regningsperiode, uanset om du eller elselskabet har penge til gode.
En elregning dækker typisk et kvartal, men kan også være månedsvis. Det forventede elforbrug ganges med den forventede elpris for perioden. Man taler om ”den forventede elpris”, fordi elpriserne svinger afhængigt af faktorer som vind og vejr, der påvirker hvor meget strøm, der kan produceres fra eks. vindmøller og vandkraftværker. Den forudbetaling du lægger, er altså baseret på et gæt, der tager højde for både dit forventede strømforbrug og den forventede elpris.
Aconto-opkrævningen er en del af den samlede elregning, som typisk består af 2 sektioner:
- Opgørelse af dit forbrug i sidste periode
- Aconto-betaling for den næste periode
Det kan nogle gange være svært at se opdelingen på elregningen, og elselskabernes opdeler det meget forskelligt. Når perioden er gået, aflæser elselskabet dit forbrug fra elmåleren og ganger det med timeprisen for hver enkelt time. Nu ved elhandleren, om du har betalt for meget eller for lidt. Det er normalt nemmest at forstå sin elregning, hvis man sammenligner to regninger med hinanden, så man kan se sammenhængen mellem sidste periodes aconto og det faktiske forbrug.
Din elregning kan være højere eller lavere end beløbet på din sidste regning. Det kan enten betyde, at du skylder elselskabet penge eller, at du har penge til gode.
Når elselskabet har målt dit forbrug, får du en ny regning, hvor næste periodes aconto-beløb lægges til. Det er deres gæt og en estimeret pris, på dit forbrug, for den kommende periodes kWh-pris.
*Elprisen på din opgørelse præsenteres som ét tal. Hvis du har en elaftale med variabel pris, er den viste pris et gennemsnit over hele periodens timepriser.
Månedsafregning vs. kvartalsregning
Det er ikke nødvendigvis en fordel at skifte til månedsafregning fra kvartalsregning. Det skyldes, at hver regning påløber et betalingsgebyr. Medmindre du er nødt til at låne penge på kassekreditten, til at betale regningen, er det faktisk billigere med kvartalsvis aconto-betaling pga. Betalingsservice-gebyret.
FDM Strøm bruger som udgangspunkt kvartal aconto, men du har mulighed for at skifte til måneds aconto ved at henvende dig til Jysk Energi, hvis du har FDM Strøm, ellers til dit eget elselskab.
Fordele og ulemper ved aconto
Den generelle fordel ved en aconto- regning er, at den giver dig mulighed for at budgettere dine udgifter til el på en mere forudsigelig måde. Det kan være nyttigt, hvis du har begrænsede midler og ønsker at være i stand til at planlægge dine udgifter mere struktureret. Den endelige afregning for perioden er sjældent helt magen til din aconto-betaling, da både dit elforbrug og elprisen kan være en anden end forventet. Til gengæld har du så enten kun betalt en lille smule for lidt eller en smule for meget. Har du betalt for meget i aconto, har du penge til gode.
De fleste danskere er faktisk vant til acontobetaling fordi Forskudsskatten er en acontobetaling for den skattepligtige indkomst. Telefonabonnement, forsikringer og medlemskaber er også en slags aconto. Her er der heldigvis lille eller ingen udsving mellem det forudbetalte beløb og afregningen.
Der kan også være argumenter imod aconto. Hvis leverandøren går konkurs er pengene tabt, og kommer der uenighed om afregningen, kan leverandøren ”sidde” på pengene.
Under energikrisen oplevede danskerne en ekstraordinær høj aconto-regning på strøm i 4. kvartal som var baseret på meget høje strømpriser i tiden op til. Energiselskaberne var nødt til at tage højde for stigende priser i sin fastsættelse af den forventede aconto-strømpris.
Nogle familier havde svært ved at absorbere den voldsomme stigning, hvorfor Regeringen indførte indefrysningsordningen, hvor man kunne udskyde sin regning over en periode. Historien viste, at priserne vendte meget hurtigt og forbrugere med variabel elpris endte med at have mange penge til gode ved næste kvartal. Aconto-modellen er altså ikke ideel, når der er store pris- eller forbrugsudsving eller stor uforudsigelighed på et produkt.
Elforbrug i en familie og som enlig
Elforbruget i din husstand afhænger af mange ting. Hvor mange, der bor i husstanden og antallet af elektriske apparater er naturligvis to af de største faktorer, samt det faktum, at der ofte er stor forskel på forbruget fra sommer til vinter. Det kan derfor være vanskeligt at fastsætte et facit, der præcis kan sige, hvad el koster hver måned.
Nedenfor kan du se et eksempel på et overslag, der viser en gennemsnitlig husstands forbrug.
Hvor meget strøm bruger familier og singler i gennemsnit om året?
Ifølge Energistyrelsen har den gennemsnitlige dansker et elforbrug på 1.600 kWh om året, mens man i en familie på to voksne og to børn bruger omkring 4.500 kWh om året, i et hus på ca. 150m2.
Hvor mange kWh bruger man om dagen?
Tager man udgangspunkt i de ovenstående informationer, vil det kunne omregnes til, at den gennemsnitlige dansker bruger ca. 4,2 kWh om dagen, mens en gennemsnitlig familie bruger omkring 12 kWh om dagen.
Hvor mange kWh bruger man om måneden?
Spreder vi beregningen ud på månedsbasis vil den gennemsnitlige dansker have et månedligt forbrug på 133,3 kWh, mens familiens forbrug vil ligge omkring 375 kWh på en måned.
• Beregn dit eget eller din families elforbrug via Energistyrelsens hjemmeside.
Undgå regningschok på aconto-regningen for dit elforbrug
Hvis du køber nye apparater i husstanden, der bruger mere strøm end de gamle, skal du være opmærksom på, at dit forbrug stiger på næste regning. Et skift til elbil, eller et større fjernsyn, kan nemt påvirke husstandens elforbrug og din aconto-regning tager ikke automatisk højde for det forøgede forbrug.
Derfor er det generelt en god idé at holde øje med, hvor stort elforbruget er samt at se, hvor meget forskellen er fra gang til gang og reservere lidt ekstra penge på budgetkontoen til næste regning.
Er der stor forskel i dit forventede elforbrug, kan du kontakte Jysk Energi, som leverer FDM Strøm, og bede om at få tilrettet det forventede forbrug, så det passer bedre til de nye omstændigheder. Har du ikke FDM Strøm, skal du kontakte dit eget elselskab for mere information.
Skift til FDM Strøm
Den nemmeste måde at holde øje med elforbruget, er at gå ind på eloverblik.dk, hvor du kan logge ind med MitID og se husstandens elforbrug. Du kan se det både på års- måneds- dags- og time-basis. Har du et natligt forbrug på over 0,1 kWh i timen, kan det være en god idé at se efter, om du bruger unødigt strøm et sted i hjemmet. Spillekonsoller, computere og andre elektriske apparater kan sluge en del strøm, selv når de ikke bruges.
Ønsker du en gennemsigtig og nem elaftale, kan du overveje at skifte til FDM Strøm. Her får du en forståelig elaftale uden skjulte omkostninger. Du betaler kun for dit abonnement og den rene spotpris. Det vil sige, at du får en elaftale med variabel timepris, der afregnes uden tillæg.
Sådan er din aconto-regning fordelt på kvartaler
Det samlede årlige kWh-forbrug fordeles ud på hvert kvartal via en fordelingsnøgle. Jysk Energi, der leverer FDM Strøm, fordeler årsforbruget i 30%, 20%, 20% 30%. Elforbruget er større i 1. og 4. kvartal, fordi den koldere mørke årstid får os til at opholde os mere indendørs med tændt lys.
Målet med aconto er at ramme et beløb, der er så tæt på dit reelle forbrug i kvartalet, at det er nemmere for dig at budgettere med.
Forbrugets størrelse er som sagt et estimat, baseret på dit historiske forbrug. Aflæsningen i perioden bestemmer altid, hvor meget du bliver opkrævet. Kommer der forandringer i dit el-forbrug, vil aflæsningen afvige mere end normalt, og det har naturligvis betydning for opgørelsen.
Få aconto tilbagebetalt, når du skifter elselskab
Når du skifter elselskab, skal du holde øje med slutopgørelsen fra dit gamle elselskab. Selvom du har betalt dine regninger via PBS, er det langt fra alle elselskaber, der udbetaler dit tilgodehavende den vej. Hvis du har penge til gode på slutafregningen, er det ikke sikkert, at pengene bliver udbetalt automatisk. I de fleste tilfælde skal du henvende dig til elselskabet for at oplyse det kontonummer, som pengene skal overføres til. Hold derfor godt øje med opgørelsen, og kontakt dem, hvis du har penge til gode.
Aconto - Den foretrukne betalingsmodel
I en analyse udført af FDM, i marts 2023, angiver en tredjedel sig enige eller meget enige i, at aconto-regningen fungerer godt. En tredjedel er indifferente og den sidste tredjedel synes ikke, at aconto er en god model.
Analysen skal ses i lyset af, at forbrugerne fik store aconto-regninger i efteråret ’22 og i afregningen for Q1 fik en del penge tilbage, da strømpriserne rettede sig hurtigere end ventet.
I samme undersøgelse sagde 28%, at de ønskede at betale hver måned fremfor kvartalsvis.
Den kvartalsbetalte aconto-regning er derfor stadig den foretrukne måde at betale for sin strøm på, hvis man tager udgangspunkt i besvarelserne fra FDM-analysen.
Sammenlign æbler med æbler
Aconto-regningens beløb er afhængig af elprisen. Hvis du overvejer at skifte elaftale, eksempelvis til til FDM Strøm, og gerne vil sammenligne med din nuværende elpris, skal du være opmærksom på, at en timepris-aftale viser et gennemsnit af den seneste måneds priser, og altså kun er en vejledende gennemsnitspris.
Elselskaber der udbyder elaftaler med timepriser, kan ikke vide, hvad elpriserne bliver næste måned, så i stedet viser man gennemsnitsprisen for sidste måned. Du kan se hvordan gennemsnitspriserne har været på FDM Strøm i tabellen nedenfor. Der er som regel lidt forskel mellem Øst- og Vestdanmark.
Vil du vide mere om forskellene på variabel pris og fast timepris, kan du læse mere her.
Hvordan sammenligner man prisen?
Du kan ikke sammenligne dit nuværende selskabs aconto-pris med det nye selskabs viste pris, fordi de er beregnet på to forskellige perioder, hvor prisniveauet kan have været vidt forskelligt. Endnu sværere bliver det, hvis du kun har en gennemsnitlig kvartalspris at sammenligne med. Du skal derfor sikre dig, at du sammenligner med priser for samme periode – ellers bliver det forkert.
Det er langt fra sikkert, at den viste kWh-pris er den samme, som du ender med i dit eget gennemsnit. Har du elbil, og oplader om natten, kan du opnå en betydeligt lavere gennemsnitspris, fordi du har placeret en stor del af forbruget i billige timer. Om sommeren er det ofte endnu billigere midt på dagen, når der er stor elproduktion fra solceller. Man kan bruge udtrykket ”at slå markedet”, når den afregnede gennemsnitspris bliver lavere end aconto-prisen, for så har man formået at bruge strøm på de rigtige tidspunkter.
Har du en fastprisaftale, er det noget nemmere, for her er det bare den faste pris, du sammenligner med, men vær opmærksom på, hvordan din elaftale regulerer den faste pris. De fleste fastprisaftaler reguleres hvert kvartal, så heller ikke her, kan du sammenligne med et ”gammelt” kvartal.
Vil du vide mere om fast pris og variabel pris? Læs mere her om sammenligning af elpriser.
FAQ
- Hvad betyder aconto?
-
En aconto-regning er en betaling, du foretager på forhånd for det forventede elforbrug i den kommende periode. Ordet "aconto" refererer til at betale noget på forhånd eller som en foreløbig betaling. Din elleverandør estimerer, hvor meget strøm du forventes at bruge, og du betaler derfor på forhånd for denne mængde el. Hvis dit faktiske forbrug overstiger det forventede, vil du modtage en ekstra regning. Hvis du derimod bruger mindre energi end forventet, vil du få penge tilbage.
- Hvad dækker aconto over?
-
Aconto er en forudbetaling af en række forbrugsudgifter, der typisk dækker over vand, varme og el. Aconto er lånt fra det italienske ord “conto”, som betyder “at regne”.
- Hvad er normalt elforbrug?
-
Det er forskelligt, hvor meget strøm en husstand bruger. Ifølge Energistyrelsen er en god tommelfingerregel, at den typiske dansker i gennemsnit bruger 1.600 kWh om året, mens en familie bestående af to voksne og to børn bruger cirka 4.500 kWh årligt i et hus med en størrelse på ca. 150m2
- Hvor kan jeg se mit elforbrug?
-
Hvis du gerne vil holde øje med dit elforbrug, kan du logge ind på eloverblik.dk ved hjælp af MitID. Her kan du få adgang til oplysninger om dit elforbrug, både på års-, måneds-, dags- og endda timebasis. Så kan du nemt følge med i, hvordan dit elforbrug udvikler sig over tid.
- Hvem er min elleverandør?
-
Er du i tvivl om, hvem der leverer din el, kan du hurtigt finde frem til din elleverandør ved at logge ind på Eloverblik.dk med MitId, hvor du kan finde oplysningerne for din husstand. Det er dog kun den registrerede elforbruger på adressen, der kan logge ind. Det vil sige den person, der står på elregningen. Er det derfor ikke dig selv, men eks. din samlever, roommate eller ægtefælle, er det dem, der har adgang til oplysningerne..