FDM sammenligner elpriser – time for time eller fast elpris?
Hvad koster strøm? Hvis du kan udskyde dele af dit elforbrug, er el med timepris det billigste set over længere periode. En fast elpris kan spare dig i tider med store udsving.
Hvorfor anbefaler FDM variable timepriser på el?
Strømprisen svinger meget i løbet af døgnet og med variable timepriser får du adgang til de laveste priser på el, og du kan udnytte dem ved at flytte dit forbrug til de billige timer. Det betyder mere nu end for blot nogle år siden, fordi udsvingene mellem dyre og billige timer er blevet markant større.
I nogle tilfælde kan det betale sig at have fastpris. Læs mere nedenfor.
Vi valgte en løsning, hvor der er strøm til timepris. Fordi når det er billigst for forbrugeren, er strømmen typisk også grønnest og der er mindst pres på elnettet.
Det betyder...
Så med en variabel el-aftale (timepris) sparer du penge, mens du hjælper klimaet og Danmark og bidrager til forsyningssikkerheden. FDM tjener derudover ikke på strømmen, og medlemmer får 50% rabat på abonnementet.
FDM Strøm - Vælg variabel timepris eller fast kvartalspris
Læs mere om FDM StrømHvornår er strømmen billigst?
Mange forbrugere har svært ved at gennemskue, hvad strøm koster, og hvornår den er dyr eller billig. Det bliver ikke gjort nemmere af, at flere udbydere ikke kommunikerer pris på samme måde som andre, og ikke mindst at prisen for en kilowatt-time ændres ved forskellige intervaller afhængig af den el-aftale, du har tegnet.
Helt overordnet står valget mellem el-aftale med variabel timepris og el-aftale med fast pris. Vi har sammenlignet disse to typer elpriser og giver dig herunder de vigtigste grunde til dit til- eller fravalg af el-aftale.
Hvad er elprisen ved de forskellige elselskaber.
Det kan være en jungle at finde ud af, om dit nuværende selskab tilbyder dig en konkurrencedygtig pris. Vi har lavet en forbrugs-analyse baseret på den skiltede elpris fra udvalgte selskaber i forhold til et månedligt husstandsforbrug.
Kør musen henover bjælkerne for se beløbet.
Strøm-priser med fast kWh-pris er ikke altid et sikkert valg
Reklamer om trygheden ved faste elpriser i en usikker tid kan virke tillokkende. Men mange forbrugere har måtte sande, at de faste priser kun er fordelagtige i tider med stigende elpriser. Når elpriserne falder igen bliver den faste prisaftale uforholdsmæssig dyr.
Elselskaber løb fra fastprisløfter
Tilbage i 2022 under energikrisen oplevede privatkunder pludselig at fastprisaftalerne blev opsagt. Der kom flere eksempler på, at elselskaber har ophævet aftaler med kunder, der havde sikret sig en lav fast elpris, hvilket skabte vrede hos deres kunder. Og hvis både hus og bil bruger strøm, kan det have store konsekvenser, når en operatør ophæver tilbud om ubegrænset forbrug til fast pris. Det er klart, at energikrisen i 2022 var en ekstraordinær situation, men ville de samme selskaber dække kundens underskud, hvis situationen var omvendt?
Totalprisen skifter alligevel hver dag
De færreste forbrugere er klar over, at fastprisløftet kun gælder en andel af strømmens totalpris. Oveni prisen på selve strømmen tillægges transportomkostninger, afgifter og moms heraf. Disse omkostninger er uafhængige af, hvilken leverandør man har til sin el-aftale. Transportomkostningerne skifter mange gange om dagen, uanset om du har fastprisaftale eller ej. Eksempelvis koster transporten af strøm 0,2kr./kWh om natten og 1,9kr./kWh i spidsbelastningen mellem kl. 18-22 hen over vinterhalvåret i Københavnsområdet. Det er en stor variabel for de fleste husholdninger, som også skal tages hensyn til med en fastpris el-aftale.
Hvornår kan elpriser med fast pris betale sig?
Fastprisaftale kan bestemt være en fordel for visse forbrugersegmenter, og det hænger sammen med forbruget. Nedenfor er nævnt nogle af de tilfælde, hvor en fastprisaftale typisk kan betale sig:
- Små lejligheder med et lille forbrug. Bor du i en lille lejlighed og bruger under 2.000 kWh om året, er der typisk en ubetydelig besparelse i skiftet fra fastpris til timeafregnet. Det er, fordi du muligvis bruger en central vaskekælder, og du har et mindre forbrug og et forbrug som du ikke kan flytte – fx madlavning mellem 17-21.
- Husstande med elvarme. Er din bolig opvarmet med el, har du typisk et højt forbrug, der spreder sig jævnt over døgnet, uden du kan flytte energien til at opvarme boligen til bestemte tidspunkter. Er dette tilfældet, kan en fastprisaftale muligvis bedst betale sig.
Er du stadig i tvivl om, hvad strømmen koster?
Det kan være svært at gennemskue, hvad der bedst kan betale sig, når det kommer til el-aftaler? I langt de fleste tilfælde kan du ifølge FDM’s analyser drage økonomisk fordel af en timeafregnet el-aftale og flytte den del af forbruget, der kan flyttes, væk fra tidsrummet mellem kl. 17-20. Hvis du vil vide mere om, hvorvidt det kan betale sig for dig at skifte til FDM Strøm, er du velkommen til at kontakte FDM.