mand undersøger dæktryk på bil inden bilsyn

Sådan klargør du din bil til bilsyn

Få ekspertråd til, hvordan du klargør din bil inden et bilsyn. Lær mere om, hvad der kontrolleres og hvordan du bedst forbereder din bil.

Syn af din bil

Et periodisk syn kaldes i daglig tale også bare bilsyn, og er et lovpligtigt syn som alle personbiler skal gennemgå, for at bilen er lovlig at køre i. Et bilsyn er derfor ikke bare en formalitet, men også en vigtig proces, der skal sikre, at dit køretøj lever op til de lovmæssige krav om sikkerhed.

Når du forbereder din bil til syn, kan du selv påvirke resultatet af synsrapporten, hvis du sørger for eftertjekke de mest afgørende områder af din bil.

En grundig klargøring kan ende med at være noget af det, der har betydning for om din synsrapport vil sige: "godkendt", "betinget godkendt", ”kan godkendes efter omsyn" eller ”ikke godkendt”.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad der specifikt gennemgås ved et bilsyn, og hvordan du bedst forbereder din bil.

fdm synsassistent gennemgår bil ved bilsyn

Hvad gennemgås ved et bilsyn?

Ved et bilsyn undersøger man, om dit køretøj lever op til de lovpligtige krav til sikkerhed og miljø. Synsassistenten gennemgår en række kritiske områder såsom bilens køreegenskaber, funktionen i sikkerhedsseler, bremser samt reflekser og lygter. Man tjekker også forruden for stenslag og revner, kigger på hjulophæng og styretøj, og de bærende dele testes for eventuelle fejl. Derudover måles kulilte- og røggasudledning.

Når synet er gennemført, gennemgår synsassistenten synsrapporten med dig, så du kan se, om din bil opfylder de gældende standarder. Til sidst betales der et synsgebyr.

Læs også artiklen Top 7 fejl i synsrapporten

Status på synsrapporten

Når din bil har gennemgået det periodiske syn, kan den modtage ét af flere resultater på synsrapporten. Hvert resultat har sin betydning for bilens tilstand, og hvad du som ejer skal gøre efterfølgende.

At et bilsyn er godkendt, giver næsten sig selv, men er det første gang du skal have din bil til syn, har du måske også tænkt over de andre resultater. Hvad betyder resultatet ”betinget godkendt” ved bilsyn eksempelvis? Eller ”Kan godkendes efter omsyn”? Herunder finder du en kort gennemgang:

  • "Godkendt" betyder, at din bil opfylder alle nødvendige sikkerheds- og miljømæssige krav.
     
  • "Betinget godkendt" indikerer, at der er mindre fejl eller mangler, der ikke kræver øjeblikkelig handling, men som bør udbedres inden næste syn. Fejlene skal udbedres før end bilen er lovlig og endeligt godkendt. Man kan derfor ikke vente til næste syn med at udbedre fejlene. Betinget godkendt betyder derfor, at man ikke skal til omsyn, men at man selv skal sørge for at udbedre fejlen, før bilen er endeligt godkendt.
     

  • "Kan godkendes efter omsyn" gives, når bilen har mangler, der skal rettes, før den kan godkendes.
     

  • "Ikke godkendt" betyder, at bilen har alvorlige mangler, der skal rettes, før den kan komme på vejen igen.

synsassistent underskriver synsrapport ved bilsyn

Synstjek af bilen – Sådan gør du

Før dit køretøj gennemgår et bilsyn, er der flere vigtige punkter, du bør tjekke for at forbedre chancen for, at din bil bliver godkendt uden anmærkninger.

En grundig forberedelse kan ikke blot spare dig for tid og penge, men også forlænge din bils levetid.

Får du klargjort din bil godt, kan det påvirke resultatet af en problemfri godkendelse og en potentielt tidskrævende eller dyr reparation.

kvinde tjekker oliemåleren på sin bil

Mindre risiko for omsyn

Forberedelse er især vigtigt, da visse fejl eller mangler kan føre til en betinget godkendelse eller kræve et omsyn, hvilket ikke blot er en ekstra ulempe men også en yderlig omkostning.

Ved at følge en detaljeret tjekliste og adressere problemer før de eskalerer, sikrer du, at din bil kommer til syn i optimal stand, hvilket øger sandsynligheden for et positivt resultat.

Tjekliste inden bilsyn

At klargøre din bil til syn kræver opmærksomhed på flere vigtige områder for at sikre, at den opfylder alle krav.

Lygter og signaler: Tjek at alle lygter, blinklys og bremselys fungerer korrekt.

Dæk: Kontroller dækkenes tilstand og tryk. Tjek også dækkene for slid og husk også reservehjulet.

Bremser: Test bremsernes respons og lyt efter usædvanlige lyde under opbremsning.

Udstødningssystem: Undersøg for synlige tegn på rust eller skader og lyt efter utætheder.

Styretøj og affjedring: Vær opmærksom på eventuelle unormale lyde eller følelser, når du drejer eller kører over bump.

Tjek forruden for stenslag og revner: Inspicér forruden grundigt. Stenslag og revner kan kompromittere forrudens sikkerhed.

Hjulophæng og styretøj: Kontroller for slør og andre fejl i hjulophænget og styretøjet. Slør eller unormale bevægelser kan indikere slidte dele, der kræver reparation.

Bærende dele: Undersøg bilens bærende dele for rust og skader, som kan påvirke bilens sikkerhed.

Kulilte- og røggasudledning: Sørg for at tjekke udstødningssystemet for utætheder og sikre, at emissionerne er inden for de lovmæssige grænser.

Forberedelse er nøglen til et succesfuldt bilsyn. Husk at booke din tid til bilsyn i god tid, så du kan håndtere eventuelle problemer, før bilen skal synes.

Læs også: Top 7 fejl i synsrapporten

bilsyn og kontrol af bil i fdm værksted

Frie kontroller med FDM

Vidste du, at du som medlem af FDM har adgang til frie kontroller? Det betyder, at du kan få tjekket mange af de vigtigste punkter på din bil igennem, f.eks. inden et bilsyn.

Som medlem af FDM har du adgang til både rustkontrol, bremse- og dækkontrol, lygte- og samt batterikontrol. Du kan endda bestille alle kontroller på samme tid, og få det hele tjekket på blot 30 min.

Ved mindre stenslag på dine ruder, kan du også få fikset ruden, uden omkostninger. Læs mere om stenslagsreparation.

illustration af 3 bilder ved reparation, godkendelse og kørsel

Ikke en garanti for godkendelse

Gør du brug af FDMs frie kontroller, er det dog ikke en garant for, at din bil vil blive godkendt til syn, da kontrollerne ikke er lige så dybdegående som et bilsyn. De kan dog stadig være en god indikator for bilens generelle stand. Men vil du være helt sikker på, at din bil gennemgås fra A-Z, kan du booke en brugtbiltest eller få bilen forbi din lokale mekaniker.    

Er du ikke medlem af FDM, kan du læse mere om vores medlemskaber her.

Se mere om FDMs kontrolfordele

Hvornår skal bilen til syn?

For personbiler gælder reglerne, at det første syn finder sted fire år efter bilens første registrering. Din bil skal herefter synes hver andet år. Du vil modtage en indkaldelse via e-Boks cirka otte uger før det planlagte syn.

Er du i tvivl om, hvornår din bil skal til syn, er det muligt at tjekke dit køretøjs næste synsdato via SKATs motorregister.

Læs også: Hvornår skal min bil synes?

 

Spar penge på bilsyn som FDM-medlem

Du behøver ikke være medlem af FDM for at få foretaget et bilsyn hos os, men er du medlem får du også rabat på selve bilsynet.

Med et bilsyn hos FDM får du et professionelt bilsyn, der blot tager 15-20 min. Du får mulighed for at kigge med under synet og blive klogere på din bil samt hvilke ting du måske skal være obs på, inden det næste syn. Du kan også nyde en kop kaffe, mens du venter.

Som medlem kan du gøre brug af dine medlemsfordele og foretage de frie kontroller, inden bilen skal til syn. Booker du kontrollerne i god tid, kan du også nå at få bilen en tur på værksted, hvis der skulle være behov for reparationer.

Læs mere om FDM Bilsyn  

Book bilsyn

FAQ - Spørgsmål og svar

Hvorfor skal min bil til syn? 

Din bil skal synes for at sikre, at den opfylder de sikkerheds- og miljømæssige krav fastsat af loven. Under et bilsyn gennemgås vigtige dele som styretøj, bremser, bærende dele samt lys og lygter, og der udføres miljøafprøvninger for at kontrollere udledningen af røggasser. Hovedformål med bilsyn er at vurdere bilens færdselsmæssige forhold og miljøpåvirkning.

Hvad skal man have med til bilsyn? 

Mange bilejere medbringer registreringsattesten, når bilen skal synes. Men vælger du at få din bil synet hos FDM, er det ikke nødvendigt at medbringe registreringsattesten til et almindeligt periodisk syn. Du skal blot booke en tid og medbringe din bil samt eventuelt din synsindkaldelse til det valgte synssted. Alle nødvendige oplysninger kan hentes fra bilens registreringsnummer. For andre typer syn kan der være yderligere krav til dokumentation.

Hvornår skal min bil synes?? 

Når du køber en ny bil (personbil), skal den først til syn fire år efter den første registreringsdato og derefter hvert andet år til det, der kaldes periodisk bilsyn. Antallet af kørte kilometer påvirker ikke synsintervallet. Din bil vil automatisk blive indkaldt til syn, og du vil modtage en indkaldelse fra Færdselsstyrelsen i din e-Boks. FDM syner alle køretøjstyper op til 3500 kg, fra små biler som fx Kia Picanto til større biler og varevogne, dog med visse restriktioner for højere køretøjer. Læs også: Hvornår skal min bil synes?

Hvad er de typiske fejl i synsrapporten?? 

Går din bil ikke igennem et syn, er der ofte syv almindelige fejl, som kan forhindre en bil i at blive godkendt. Disse problemområder inkluderer lys og lygter, bremser, udsyn, undervogn, chassis, advarselslamper og støjgener. Læs mere om disse 7 fejl i artiklen: Top 7 fejl i synsrapporten

Hvilken synshal skal jeg vælge? 

I Danmark er alle synshaller godkendt af Færdselsstyrelsen, men kvaliteten kan variere afhængigt af personalets erfaring og ekspertise. Når du indkaldes til syn, modtager du en liste over lokale synshaller i din e-Boks, når det er tid til syn. Du kan også selv søge efter en synshal online. FDM råder dig til ar prioriterer kvalitet for at sikre at din bil er i forsvarlig stand. Du bør derfor vælge en synshal, der har en god balance mellem kvalitet og godkendelsesrate. Læs artiklen: Sådan vælger du den rette synshal

Hvad er forskellen på et biltjek og et bilsyn? 

Biltjek kan referere til to forskellige, men essentielle aspekter af bilbesiddelse. For det første er der det lovpligtige bilsyn, også kendt som periodisk syn, der sikrer at køretøjet er sikkert og lovligt at køre i. Det andet aspekt omfatter en detaljeret gennemgang af bilen før køb, for at sikre en tryg og økonomisk forsvarlig handel. Dette gælder oftest i forbindelse med køb af en brugt bil. FDM tilbyder hjælp til begge typer biltjek. Læs artiklen: Hvad er forskellen på et biltjek og et bilsyn?