biltjek i motorrummet på bil

Biltjek - Hvilken type skal du vælge?

Har du behov for bilsyn eller skal bilen gennemgås fra A-Z inden et køb? Med et biltjek hos FDM er du hurtigt på vej videre.

Et grundigt biltjek

Når man tænker på sikkerhed og tryghed i forbindelse med et bilkøb, står ønsket om et grundigt biltjek højt på listen hos mange bilister. Selve begrebet kan virke meget ligetil, men ved nærmere undersøgelse bliver det tydeligt, at det faktisk forbindes med to forskellige, men lige essentielle aspekter af bilbesiddelse.

På den ene side er der mange, der forbinder biltjek med det lovpligtige bilsyn, der er en vigtig procedure som sikrer, at dit køretøj er sikkert og lovligt at køre i. Dette kaldes også for et periodisk syn.

På den anden side er der andre, der forbinder biltjek med et gennemtjek af bilen, inden man siger ja til et køb, så man er sikret en tryg og økonomisk fornuftig handel.

Uanset om du tænker på et biltjek som værende en del af et bilsyn eller som en grundig gennemgang inden et køb, kan FDM hjælpe dig videre.

Læs mere om FDM Bilsyn

FDM bilsyn – en grundig gennemgang af din bil

Hos FDM har du adgang til en lang række fordele. Et professionelt bilsyn er én af dem. Et bilsyn hos FDM er en grundig og effektiv gennemgang af din bil, der sikrer at bilen lever op til de gældende lovkrav. Et periodisk bilsyn hos FDM kan udføres på 15-20 minutter. Dette omfatter en grundig gennemgang af bilens vitale dele, såsom bremser, lygter og styretøj.

Du har mulighed for at blive og overvære synet, hygge dig med en kop kaffe eller komme tilbage senere, alt efter, hvad der passer dig bedst. Vælger du at blive, har du under synet mulighed for at stille spørgsmål, observere processen og modtage vedligeholdelsesråd på din bil.

Når synet er afsluttet, gennemgås synsrapporten sammen med dig, så du får detaljeret information om bilens tilstand og godkendelse. Denne proces sikrer både din sikkerhed på vejene samt, at din bil overholder reglerne.

Ny bil? - Undgå at købe katten i sækken

Når du og overvejer at købe bil, kan et biltjek være en nøglefaktor i forhold til, om vægtskålen tipper den ene eller den anden vej. Her er det ikke kun med tanke på lovgivning alene, men også et spørgsmål om tryghed og økonomi. Et grundigt tjek af bilen kan afsløre problemer, som kan påvirke både din sikkerhed og din pengepung i fremtiden.

Selvom der måske ikke er tale om køb af din allerførste bil, kan det som almen forbruger være svært at vide, hvilke faktorer man skal være særligt opmærksom på, inden du underskriver en slutseddel.

En slutseddel er et afgørende dokument, der underskrives som noget af det sidste i en bilhandel, uanset om der er tale om køb af en ny- eller en brugt bil.  En slutseddel er vigtig både ved privat handel og ved køb gennem erhvervsdrivende bilforhandlere. Når først slutsedlen er underskrevet fungerer den nemlig som en bindende aftale, hvorefter købet ikke kan fortrydes – med undtagelse af nethandel.

Læs mere om FDM slutseddel

fdm slutseddel

Indsend din slutseddel til FDM

Som medlem af FDM kan du udnytte dine medlemsfordele, inden du underskriver slutsedlen. Din slutseddel kan få en slags klausul, der tager forbehold for, at FDM kan godkende handlen, når du køber bil hos en erhvervsdrivende.

Du sender herefter din slutseddel ind til FDM, hvorefter den gennemgås af vores rådgivningseksperter, der også sikrer dens lovlighed, så du ikke stilles dårligt i handlen. En nyttig form for ekstra biltjek, særligt fordi vi ofte finder alvorlige fejl eller mangler i mange af de slutsedler, der sendes ind.

Indsend slutseddel til FDM

Biltjek ud fra nummerplade

Overvejer du at købe en ny brugt bil, kan bilens nummerplade vise sig at være en stor hjælp. Kender du bilens nummerplade kan du slå den op og blive klogere på, om der er gæld i bilen eller om tallene på kilometertælleren stemmer overens med det oplyste. Du kan også se, om bilen har været forsikret, om den har bestået syn samt en masse information om bilens stamdata.

Vælger du at købe din nye bil brugt, er det vigtigt at bilen tjekkes grundigt igennem inden dit køb. Der findes desværre salgsklare biler, der både er forgældede, hvor der er fusket med tilbagespoling af kilometertælleren og hvor deres stand ikke stemmer overens med hvad der er oplyst i annoncen.

Det kan derfor være nyttigt at lave et nummerpladetjek. Til det kan du eksempelvis tjekke nummerplade.net, hvor du blot skal indtaste din nummerplade for at få adgang til din bils data via nummerplade.Du kan også besøge SKATs motorregister.

Her vil du også kunne få svar på andre spørgsmål om bilen som eksempelvis: Har min bil partikelfilter? Er bilen omregistreret? Hvad er bilens Euronorm? Hvor meget må bilen trække?

illustration af nummerpladetjek

Kan man se hvem der ejer bilen via nummerpladen?

Når du overvejer køb af en ny brugt bil, vil det selvfølgelig være belejligt at kunne dobbelttjekke om bilens ejer stemmer overens med den person, der sælger bilen.

Det er normalt ikke muligt at kunne få oplyst eller identificeret bilens ejer ud fra registreringsnummeret. Det er kun politiet og lignende myndigheder, der har adgang til disse oplysninger i Det Centrale Motorregister (CMR).

Det Centrale Motorregister rummer informationer og data om ejerskab af biler, syn og afgifter på alle biler i Danmark.

Restgæld i bilen

Det eneste tidspunkt, hvor du via nummerpladen kan finde frem til bilens ejer, er hvis en bil har restgæld og hvis der er taget pant i køretøjet. Skulle dette være tilfældet, vil ejerens navn muligvis kunne findes i bilens tingbog. Det er dog vigtigt at bemærke, at der kan forekomme tilfælde, hvor det ikke er den nuværende ejer, der står i tingbogen. Gammel gæld bliver ikke altid slettet, når bilen skifter ejer.

Hvilken Euronorm er min bil?

Spørgsmålet om hvilken Euronorm en bil hører under, er også en oplysning, som du ofte kan få adgang til, når du foretager et biltjek via nummerplade i en af online-databaserne. En Euronorm fortæller noget om bilens miljøegenskaber. Alle benzin og dieselbiler er typegodkendt efter en Euronorm fra 1-6. Benzin- og dieselbiler har hver deres Euronorm, der ændres med tiden efterhånden som kravene skærpes, eller erstattes, af nye krav til udledningen af skadelige stoffer.

Euronormen er et mål for bilens miljøpåvirkning, specifikt dens udledning af skadelige stoffer såsom partikler og NOx, målt i gram pr. kilometer. NOx er en betegnelse for kvælstofilte, som er skadelige for menneskers sundhed og hovedsageligt dannes under forbrændingsprocesser ved høje temperaturer, som det ses i bilers motorer.

Hvilken Euronorm din bil hører under, afhænger af bilens alder.

Læs mere om Euronorm

bil kører på motorvej mod miljøzone

Hvor ser jeg min bils Euronorm?

Vil du tjekke din bils Euronorm, kan du finde informationen i bilens registreringsattest. Euronormen angiver, hvilke miljømæssige standarder bilen overholder og er særligt vigtig i forbindelse med miljøzoner og registreringsafgifter.

Denne information er ofte angivet i afsnit V.9 på registreringsattesten. Hvis du ikke har adgang til registreringsattesten, kan du forsøge dig med online-tjenester, der kan hjælpe med at finde Euronormen baseret på bilens nummerplade. Husk at Euronormen kan være afgørende for, hvor bilen må køre og hvilke afgifter der skal betales.

Skal du købe brugt bil? - Få et grundigt biltjek med FDM

Hvad enten du går med tankerne om at købe en ny bil eller en ny brugt bil, kan du som FDM-medlem blive sikker og tryg i dit køb. Både ved køb af ny bil og ny brugt bil kan du som medlem indsende din slutseddel uden beregning, uanset om du handler privat eller hos en bilforhandler og få den gennemtjekket hos vores bileksperter.

Du kan også benytte dig af FDMs bilsyn og biltest, der også omfatter en brugtbiltest. Her kan du få en grundig og uvildig gennemgang af bilen, inden du forpligter dig til et køb.

par kigger på brugt bil sammen

Hvad gennemgås ved en brugtbiltest?

Testen dækker bredt og der gennemgås en lang række kontrolpunkter såsom motor, undervogn, gearkasse, styretøj, dæk og meget mere, hvilket sikrer dig en detaljeret og pålidelig vurdering af bilens tilstand.

Book en brugtbiltest

Elbil? - Husk batteritesten ved biltjek

Har du elbil eller plugin-hybrid er en batteritest en essentiel del af et grundigt biltjek for at sikre bilens langsigtede værdi og driftssikkerhed. Er du medlem af FDM kan du få en uvildig test af dit højvoltsbatteri med en Aviloo batteritest, der nøjagtigt måler batteriets sundhed og kapacitet. Denne test er særligt relevant for dig, der påtænker at købe eller sælge en brugt elbil og ønsker at kende batteriets tilstand. 

De fleste batteritest er overstået på under 30 min ved hjælp af et lille apparat, der tilsluttes bilens batteri.

Aviloos batteritest giver dig en detaljeret rapport om batteriets tilstand, hvilket er afgørende for at vurdere elbilens samlede tilstand og fremtidige vedligeholdelsesbehov. En batteritest er desuden en væsentlig del af et biltjek, der sikrer, at du træffer en informeret beslutning ved køb af en brugt elbil.

Aviloos batteritest giver dig en detaljeret rapport om batteriets tilstand, hvilket er afgørende for at vurdere elbilens samlede tilstand og fremtidige vedligeholdelsesbehov. En batteritest er desuden en væsentlig del af et biltjek, der sikrer, at du træffer en informeret beslutning ved køb af en brugt elbil.

Når du vælger en Aviloo batteritest, møder du op på et af FDMs testcentre efter aftale, hvor en testassistent vil hjælpe dig med at få installeret testenheden i din bil. Selve testenheden kaldes en dongle og skal analysere dit batteri under kørsel. Testen løber indtil dit batteri når 10% ladetilstand, hvorefter den afsluttes.

Når batteritesten er fuldført, modtager du et certifikat med testresultaterne indenfor to dage. Dette certifikat kan være nyttigt at vise frem, især hvis du overvejer at sælge din brugte elbil, da det dokumenterer bilens batteritilstand.

aviloo batteritest udføres i elbil

Aviloos betteritest er TÜV-godkendt

TÜV er et tysk certificeringssystem, der findes inden for bilindustrien. Du kan bl.a. se TÜV-mærkninger på alt lige fra. fælge, bremser, og autostole. Certificeringen er baseret på grundige test af både funktion og sikkerhed. At et produkt har et TÜV-certifikat betyder derfor, at et køretøj har gennemgået strenge tests og lever op til de høje sikkerheds- og miljømæssige standarder.

Læs mere om Aviloo batteritest