Kan det betale sig at anmelde skaden?

Er det altid en god ide at melde en bule til forsikringen, eller kan der være penge at spare ved at dække skaden selv?

Er det altid en god ide at melde en bule til forsikringen eller kan der være penge at spare ved at dække skaden selv?
Viden

Når uheldet er ude, og der kommer en bule i siden af din bildør, et stenslag i din rude eller en anden skade, har du to muligheder: Du kan melde det til dit forsikringsselskab, eller du kan dække skaden selv.

Her kan du overordnet skelne imellem to slags skader:

  • Skader med en modpart (hvor en anden part er involveret)
  • Eneskader (hvor du er den eneste involverede part eller hvor skadevolder er ukendt)

Hvis der er en modpart skal du som hovedregel altid melde det til dit forsikringsselskab. Det kan være svært at forudse, hvor omkostningsrige skader er, og er der sket personskade, kan der komme mén også længe efter skaden er sket. Skulle det ske, skal det dækkes af bilens ansvarsforsikring.

Få tilbud på FDM Bilforsikring

Om det kan betale sig at få en skade dækket af din forsikring afhænger af din selvrisiko.

Sker skaden kun på din bil, hvis du eksempelvis får et stenslag på forruden, kan det være relevant at kigge på skadens omfang og vurdere, om du selv skal dække skaden.

Læs også: Tjek prisen på bilforsikringen

Se på selvrisikoen

Om det kan betale sig at få en skade dækket af din forsikring afhænger af din selvrisiko. Alle forsikringer er individuelle, og både pris og vilkår varierer meget. Det er helt almindeligt at have en selvrisiko på 3.000 kroner eller mere, og hvis skaden du skal have udbedret koster mindre end din selvrisikoen, kan det ofte bedre betale sig for dig, at du selv dækker skaden.

Eksempelvis, hvis du risikerer en præmiestigning, altså at forsikringen stiger i pris. Du skal være opmærksom på, at buler og ridser ofte takseres individuelt. Dermed risikerer du at skulle betale en selvrisiko for hver bule og rids.

Ved selv at dække skaden, undgår du, at skaden bliver en del af din skadeshistorik. Din skadehistorik har særligt indflydelse, hvis du skal skifte forsikringsselskab. Her vil det nye forsikringsselskab blandt andet prissætte efter din skadeshistorik.

Læs også: Hvem er dækket af din bilforsikring 

Hvad er en prisstigning?

En prisstigning er en forhøjelse af den pris du betaler for din forsikring. Prisen afspejler den risiko, som forsikringsselskabet påtager sig ved at have dig som kunde. Forsikringsprisen er ofte trinreguleret, hvor trinnene afspejler forskellige priser og risikoer. Hvis du eksempelvis har en eller flere skader inden for ét år, som din forsikring skal dække, kan du risikere, at du vil blive rykket op i trin, og din pris vil stige.

Er du elitebilist er dine vilkår dog anderledes, og din pris vil typisk ikke blive forhøjet. 

Læs også: Sådan bliver du elitebilist

Du kan hjemkøbe skaden

Hvis du får en skade, så ring til dit forsikringsselskab og tal med dem om den og om dine muligheder. Hvis skaden ikke overstiger din selvrisiko, så er du altid berettiget til at hjemkøbe den, det vil sige, at du selv dækker skaden, og at den dermed ikke vil påvirke din forsikringspris. Husk at gøre dit forsikringsselskab tydeligt opmærksom på, at du ønsker at hjemkøbe skaden.

Selv om skaden overstiger din selvrisiko, kan det i nogle tilfælde betale sig at hjemkøbe skaden. Dette gør sig eksempelvis gældende, hvis skaden medfører, at du både skal betale selvrisiko og at du stiger i præmie, altså forsikringens pris. Det er dit forsikringsselskabs pligt at lave en beregning til dig af, hvad der bedst kan svare sig, hvis du beder om det.

Læs også: Forsikring dækker ikke alt

En forsikring er til for at blive brugt

Du har tegnet en kaskoforsikring, fordi den sikrer dig økonomisk, når uheldet er ude, derfor skal du som hovedregel også benytte den. Husk at sætte dig grundigt ind i betingelserne for din forsikring, så du ved præcis, hvilke vilkår du har. Er du i tvivl omkring en skade, så ring direkte til dit forsikringsselskab og tag en snak med dem.

Det er desuden en god ide jævnligt at lave forsikringstjek for at sikre, at du både har de bedste betingelser og priser på dine forsikringer.

Læs også: FDM Bilforsikring kåret til Bedst i test