Få styr på regler om brug af autostole

Når du kører med børn i bilen, skal du overholde en række regler. Få styr på detaljerne når det gælder alt fra autostole og selepuder til lejlighedsvis kørsel med børn.

Børn under 135 cm i højden skal sidde i en godkendt autostol, når du kører med dem i bilen. Få et overblik over, hvad loven kræver.
Viden

I de første mange år af et barns liv skal det sidde i en autostol, når det er passager i en bil. Ifølge loven skal alle børn under 135 cm i højden være fastspændt i godkendt udstyr under kørsel i person- og varebiler indtil 3.500 kg.

Det er derfor barnets højde, som er afgørende for, om det skal sidde fastspændt i en autostol. Du kan altid se på stolen, hvilken højde, vægt og alder stolen er godkendt til.

Bilens fører har ansvaret for, at passagerer under 15 år er spændt korrekt fast. Det koster både en bøde og et klip i kørekortet, hvis reglerne ikke overholdes.

Hvilket mærke skal godkendte autostole have?

Når du vælger stol til dit barn, skal du være opmærksom på, om den overholder gældende lovgivning.

Du kan holde øje med, om autostolen har et ECE-mærke. Hvis autostolen har sådan et mærke, vil den leve op til EU’s sikkerhedskrav til autostole.

ECE-mærket består af bogstaver og tal, og de her mærker er lovlige:

  • ECE-44-03
  • ECE-44-04
  • ECE-R-129

Mærket er monteret på selve stolen. ECE-mærkede autostolemodeller vil typisk angive en bestemt vægtklasse for børn, som autostolen er egnet til.

Da ECE-R-129 er ECE-ordningens navn for en i-Size-stol, så vil modeller med dette mærke også være udstyret med et mål for, hvilken højde autostolemodellen passer til.

I-Size-ordningen er fra 2013 og dermed af nyere dato end ECE-ordningen. I-Size stole er alle sidekollisionstestede, og de kan kun monteres med brug af bilens isofix-belag.

Vælger du en i-Size stol, så er det ikke kun badevægten, men også centimetermålet du skal have frem for at være sikker på, at stolen passer til dit barn. Det skal fremgå af de enkelte i-Size-stolemodeller, hvilken højde barnet skal have, for at autostolen passer.

Overhold altid de specifikke vægt- og størrelsesanvisninger, som autostoleproducenten har angivet for netop jeres autostolemodel for at sikre, at autostolen beskytter dit barn bedst muligt.

Hvor skal autostolen placeres i bilen?

FDM anbefaler, at børn altid placeres på bagsædet. Ønsker du at placere et barn på forsædet i en autostol, så se i bilens instruktionsbog, om det er muligt. Læg også mærke til, hvordan autostolen skal monteres ifølge instruktionsbogen.

I nogle biler behøver man ikke at slå airbaggen fra, hvis barnet sidder fremadvendt, men det vil fremgå af bilens instruktionsbog. Vær også opmærksom på sædets placering, og ryk det frem eller tilbage, så bilens sikkerhedssele har et lige forløb, hvis den benyttes til at fastholde stolen eller barnet. Det er også vigtigt, at selen sidder korrekt på barnet.

Er autostolen bagudvendt, er det både farligt og forbudt at placere den foran en aktiv airbag.

På nogle autostole kan du benytte en såkaldt Top Tether-strop. Den sørger for, at autostolens øverste del sikres bedre, så den ikke tipper fremad ved en kollision. Brug af Top Tether kræver, at bilen også har Top Tether-forankring. Det finder du kun på de nyere biler. Er du i tvivl, om din bil har Top Tether-strop, kan du se i bilens instruktionsbog.

Hvordan spænder du et barn korrekt fast på forsædet?

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du spænder et barn fast på forsiden. Se, hvordan du gør her:

Hvornår behøver børn ikke at sidde i autostol?

I enkelte tilfælde kan der gives dispensation fra kravet om, at barnet skal sidde fastspændt i særligt tilpasset sikkerhedsudstyr som autostol eller selepude. Det gælder i situationer, som kan betegnes som lejlighedsvis kørsel over korte afstande i en bil, som ikke har sikkerhedsudstyr til børn. Barnet skal sidde på bagsædet.  

Begrebet ‘korte afstande’ vil ifølge Justitsministeriet bero på en domstolsafgørelse.

Børn under tre år er ikke omfattet af reglen om lejlighedsvis kørsel. De skal altid spændes fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres størrelse og vægt.

Skal dit barn ud at køre med andre, bør sikkerhedsudstyret følge med.

Skal du uventet have et ekstra barn med i bilen, og der kun er én autostol, er det dit eget barn, der skal sidde i autostolen. Ellers risikerer du både bøde og klip i kørekortet.

Hvornår kan autostolen skiftes med selepude?

Indtil dit barn er 3-4 år, bør det sidde i en autostol - gerne bagudvendt. De lidt større børn sættes på en selepude.

FDM anbefaler, at du vælger en selepude med ryglæn frem for en selepude alene. Ryglænet og hovedstøtten yder barnet beskyttelse, og det sørger for, at selen holdes ordentligt på plads hen over hofte og skulder. På den måde vil trykket fordeles korrekt i tilfælde af en kollision.

Fra barnet er ca. 10 år/25 kg, er det som regel stort nok til at bruge bilens almindelige sele. Barnet skal dog være mindst 135 cm højt. Det er vigtigt, at bilens sele sidder korrekt på barnet.

Skal du bruge autostol ved kørsel i taxa?

Hvis du skal køre med taxa, kan du undersøge, om du kan bestille en med autostol, der passer til dit barn. Du kan også vælge at tage din egen autostol med på taxaturen, hvis du har mulighed for det.

Det er dog ikke et krav at benytte autostol, når der køres i taxa. Derfor skal taxaer ikke nødvendigvis medbringe sikkerhedsudstyr til børn.

Ifølge loven må et barn alligevel gerne køre med taxaen, men det skal placeres på bagsædet.  

Børn på 3 år og derover skal anvende taxiens almindelige sikkerhedsseler, uanset om de passer perfekt til barnet eller ej.

Hvis taxaen ikke har særligt godkendt sikkerhedsudstyr til børn, og dit barn er under 3 år, er der intet krav om, at dit barn spændes fast. Det skal dog sidde på bagsædet.

Selv om det er lovligt at køre med barnet i taxa uden sikkerhedsudstyr, er det ikke særligt sikkert.

Brug ikke seleforlænger til autostol

Brug af seleforlænger til autostole kan koste bøde og klip i kørekortet, hvis den ikke er godkendt til autostole. Passer bilens sikkerhedssele ikke til autostolen, anbefaler FDM, at du finder en ny autostol, som passer til den eksisterende sikkerhedssele.

Hvordan skal børn fastspændes i varebiler og store biler?

Reglerne for fastspænding af børn i autostole eller på selepuder gælder også for varebiler. Det er ikke tilladt at køre med passagerer i varerummet. Hvis familien består af to voksne og et barn, skal der være mindst tre fastspændingsmuligheder, så alle kan være spændt fast sikkert.

I biler, hvor der plads til mere end 9 personer, er reglerne anderledes. Føreren af en bil, der er indrettet til mere end 9 personer – føreren medregnet, er fritaget for ansvaret for, at børn under 15 år anvender autostol, selepude eller sikkerhedssele. Dog har føreren pligt til at sørge for, at passagerer under 15 år bliver oplyst om reglerne for anvendelse af sikkerhedsudstyr. Det skal ske før køreturens start.

Orienteringen kan ske ved:

  • Orientering fra føreren
  • Orientering fra børnenes ledsager/gruppeleder
  • Audiovisuel orientering (video)

Hvad er reglerne for autostole i udlandet?

Du skal være opmærksom på, at andre lande ikke nødvendigvis har de samme regler for brug af autostole som Danmark. Derfor skal du sætte dig ind i reglerne, hvis du skal have børn med på en køretur i udlandet. I vores naboland Tyskland er reglerne f.eks. skrappere, når det gælder fastspænding af børn i biler.

Læs mere: Se reglerne for brug af autostole i udlandet

Er du i tvivl om reglerne for autostole?

Husk, du kan som medlem af FDM få hjælp og rådgivning om autostole, selepuder og andet sikkerhedsudstyr til bilen.

Kontakt rådgivningen