Undgå uheld: Tænd for- og baglygterne i skumring, tåge og regn

Mange bilister glemmer at tænde for baglygterne, når det er mørkt, eller vejret er tåget og regnfuldt. Det kan være farligt og forringer trafiksikkerheden på vejene.

Mange bilister glemmer at tænde for baglygterne, når det er mørkt, eller vejret er tåget og regnfuldt. Grafik: FDM
Viden

Det er desværre ikke noget særsyn at se biler på de danske veje, som har slukkede baglygter, når der er nedsat sigtbarhed.
For mange bilister glemmer nemlig ofte at tænde for nærlyset, og dermed baglygterne, og det kan skabe farlige situationer i trafikken. 

Illustration af underoverskriftHvorfor tænder bilens baglygter ikke automatisk?

Bilens baglygter tænder ikke automatisk, og det skyldes EU-regler fra 2011. Her blev der indført regler om kørelys på alle nye biler, men til forskel fra de hidtidige danske standarder, er der kun automatisk lys foran på bilen. EU-reglerne er indført for at øge trafiksikkerheden uden at bruge unødig energi.

I alle nye biler, der er typegodkendt efter sommeren 2016, er der krav om en lyssensor, som hjælper bilisten med at tænde nærlyset. Det betyder i praksis, at bilen automatisk tænder lyset, når det bliver mørkt.

Dog skal føreren stadigvæk være opmærksom i dårligt vejr, f.eks. tung regn, tåge og sne, da lyssensoren ikke nødvendigvis opfanger ændringen i sigtbarheden, hvis det i øvrigt er lyst. 

Læs også: Sådan tjekker du bilens lygter

Illustration af underoverskriftHvordan får du bilens baglygter til at tænde automatisk?

Hvis du er den glemsomme type, anbefaler FDM, at du får ændret bilens opsætning, så baglygterne tændes sammen med bilen. I mange biler kan det f.eks. ske ved en simpel omkodning af bilen.

Skal du købe en ny bil, råder FDM bilkøbere, som vil være sikre på, at baglygterne tænder sammen med bilens forreste kørelys, at få det tilføjet til slutsedlen. Dermed kan den nye bil leveres modificeret.

Læs mere: FDM hjælper dig med slutsedlen

Hvad koster det i bøde at glemme lyset?

FDM opfordrer bilister til både at tage højde for lygtetændingstiden og sigtbarheden. Det går ud over trafiksikkerheden, når man glemmer lyset, og derfor koster det en bøde på 1.000 kr., hvis du bliver stoppet af politiet. 

Tjek også jævnligt, om pærerne på bilen fungerer. Du kan i mange tilfælde selv udskifte dem, hvis de ikke virker. 

Læs mere: Køb nye pærer til bilen hos FDMshop.dk 

Illustration af underoverskriftHvornår skal du tænde tågelygterne?

Hvis der er nedsat sigtbarhed enten i form af tåge, kraftig regn eller sne, skal du af hensyn til din egen og andres sikkerhed sikre, at din bil ses bedst muligt.

De fleste biler er udstyret med tågebaglygter, som kan tændes, når der er lav sigtbarhed. Har du tågeforlygter, kan de være en hjælp for dig. Lygterne er placeret lavt på bilen og lyser under tågen.

Har du ikke tågeforlygter, så sørg for at bruge nærlyset. Nedsat sigtbarhed betyder også, at du ikke nødvendigvis kan holde fartgrænsen. Det handler om at vurdere forholdene og tilpasse farten.

Hvis du kører for hurtigt, kan du ikke nå at reagere, men kører du for langsomt, kan bagvedkørende blive overrasket over din lave fart. Og vigtigst af alt - hold afstand. Når du er ude af tågen, og der igen er normal sigtbarhed, skal du huske at slukke tågelygterne igen, så de bagvedkørende ikke fejlfortolker dine tågelygter som stoplygter eller bliver blændet af lyset.

Kører du kø-kørsel, bør du slukke tågebaglygterne, da de kan være til gene for de bagvedkørende.

Illustration af underoverskriftHvordan tænder du baglygter på trailer?

Der er ikke krav om, at du skal køre med baglygter tændt på en trailer uden for lygtetændingstiden, hvis baglygterne på din bil ikke er tændt. Med andre ord følger traileren bilen. Det betyder, at du skal sikre, at baglygterne er tændt, når det bliver mørkt, eller der er dårlig sigtbarhed ved f.eks. regn, tåge og sne. Du tænder trailerens baglygter ved at tænde bilens nærlys.

Skal du have tjekket dine lygter?

Husk, FDM tilbyder lygte- og batterikontrol på din bil. Det er gratis for medlemmer.

Bestil kontrol