Stop-start på din bil

Stop-start reducerer brændstofforbruget og udledningen af skadelige stoffer, når bilen eksempelvis holder for rødt lys eller i kø. Se nogle af de krav bilen skal opfylde for, at stop-start systemet aktiveres.

Hvornår virker stop-start?
Viden

Mange nye biler er i dag udstyret med det såkaldte stop-start, som er et system, der slår motoren fra, når man eksempelvis holder stille i et lyskryds. Der er dog en række parametre, som skal være opfyldt, før stop-start slår til.

FDM får jævnligt henvendelser fra medlemmer, der undrer sig over, at bilens stop-start ikke aktiveres. Ofte er det fordi, kravene til systemet ikke er opfyldt. Det kan fx være:

Temperatur

De fleste stop-start systemer er først aktive, når motoren har nået en vis temperatur. Man vil derfor opleve, at systemet er længere tid om at slå til, når det er koldt ude. På meget kolde dage, kan det endda være, at systemet slet ikke når at slå til.

Gearposition

Bilen skal, ved manuel gearkasse, stå i frigear for at systemet aktiveres. Holder du i gear ved lyskrydset, vil bilens motor ikke slukke. Har bilen automatgear, vil motoren dog slukke af sig selv ved hastighed under ca. 5 km/t.

Bilens batteri

Hvis bilens batteri ikke har fuld kapacitet, kan det have indflydelse på, om stop-start systemet aktiverer.

Brug af aircondition og klimaanlæg

Hvis du bruger bilens aircondition eller klimaanlæg for fuld styrke, kan det betyde, at bilen ikke kan aktivere stop-start systemet. Ofte bruges aircondition og klimaanlæg til afdugning af ruderne, og her slår bilens interne logik til og vurderer, at det er vigtigere, at man kan se ud af forruden af sikkerhedsmæssige årsager, end at motoren slukkes. Ønsker du, at stop-start skal virke, skal du derfor skrue ned for aircondition eller klimaanlæg, når ruderne er afdugget.

Læs også: Sådan vedligeholder du dit A/C og klimaanlæg

Køb udstyr til aircon-vedligeholdelse

Individuelle krav 

Det er individuelt, hvordan stop-start fungerer i de enkelte bilmærker og modeller. Du kan læse de nærmere detaljer i bilens instruktionsbog. Hvis bilen opfylder kravene til stop-start, og systemet alligevel ikke slår til, kan du henvende dig til et værksted og få undersøgt, om der skulle være problemer med din bils stop-start. 

Læs også: Andre gode råd om vedligeholdelse af din bil

Mindre CO2

Stop-start skal mindske bilernes udledningen af CO2. New European Driving Cycle (NEDC) har fundet ud af, at en bil kan "spare" omkring otte pct. CO2 udledning ved bykørsel på 7 km med 12 stop over 15 sekunder.

Brug din FDM rådgiver

Er du i tvivl, kan du som FDM medlem altid kontakte FDMs rådgivning. Her kan du spørge vores teknikere til råds.

Kontakt: FDMs rådgivning