Service på bil i udlandet: Se fordele og ulemper

Der kan være penge at spare, hvis du får foretaget service på din bil i udlandet. Men det er ikke kun prisen, der er afgørende for, om det er en god forretning. Her er fordele og ulemper.

Service i udlandet betyder for de fleste danskeres vedkommende Sverige eller Tyskland.
Viden

Hvis du ønsker at bruge et værksted i udlandet til service, er der - ud over de eventuelle sprogbarrierer, der måtte være - flere ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal serviceomfanget være klarlagt. Du kan nemlig ikke gå ud fra, at en specifik service, f.eks. 60.000 km-service, omfatter det samme som i Danmark. Du skal også huske at medregne de omkostninger, der kan være forbundet med turen til det udenlandske værksted.

Illustration

Hvordan finder du et værksted i udlandet? 

Service i udlandet betyder for de fleste danskeres vedkommende service i Sverige eller Tyskland. 

Hvis du vil undersøge priserne på service i disse lande, finder du mærkeværkstederne via Google. I søgerubrikken skriver du bilmærke og land, det vil eksempelvis sige “Sverige” eller “Deutschland”. Arbejd videre ud fra søgeresultaterne til du finder det værksted, der passer dig bedst. 

Illustration af underoverskriftHvordan aftaler du service med værksted? 

Ring eller send en mail til det værksted, du har valgt. FDM anbefaler, at du sender en mail og får svar pr. mail. Det er vigtigt at have priser og aftaler skriftligt. Drejer det sig om service, skal du sende en oversigt over arbejdet, du ønsker udført.  

Har du valgt et tysk værksted, skal oversigten være på tysk, medmindre det er tæt på grænsen, f.eks. i Flensburg, hvor værkstederne kan have medarbejdere, der taler dansk. Du skal oplyse model og stelnummer, så værkstedet ikke er i tvivl om, hvilken bil du har. 

Illustration af underoverskriftHvordan er priserne på service? 

Priser på serviceeftersyn er oftest standardpriser. Det vil sige, at prisen på service dækker det arbejde, der fremgår af serviceoversigten. 

Støder mekanikeren på noget undervejs, der kræver adskillelse eller yderligere reparation, koster det ekstra. Det kan man ikke vide på forhånd. Derfor bliver man sommetider overrasket over fakturaens slutbeløb. For at undgå den type overraskelser, skal du aftale med værkstedet, at du skal ringes op, inden yderligere reparationer påbegyndes. 

Læs mere: Serviceeftersyn på bilen

Hvordan er kvaliteten af udenlandsk service? 

Værkstedstest i udenlandske tidsskrifter viser, at der er lige så store udsving i kvaliteten, som vi kender det i Danmark. Skal du reklamere over service foretaget i udlandet, skal du retur til det pågældende værksted. 

Illustration af underoverskriftHvordan klager du over service? 

Hvis du og værkstedet i forbindelse med reklamation ikke kan finde en løsning sammen, træder reglen om værneting i kraft. Det betyder konkret for dig, at har du f.eks. fået udført arbejdet i Flensborg, er det retsinstanserne her, der skal afgøre klagen. 

Du skal altså selv ud at finde en lokal advokat, der kan føre din sag. FDM har ikke mulighed for at hjælpe i udlandet.

Når du handler over grænserne inden for EU, så kan Forbruger Europa give dig gode råd inden køb af varer eller tjenesteydelser og hjælpe dig, hvis der opstår problemer efter købet. 

Læs mere: Forbruger Europa (eksternt link)

Illustration af underoverskriftKan service i udlandet betale sig? 

Når du skal vurdere, om det kan svare sig for dig at få foretaget serviceeftersyn i udlandet, kan du gøre regnestykket op på flere måder.  

Går turen til udlandet udelukkende for at få serviceret bilen, er det med al sandsynlighed en tvivlsom forretning. Alene den arbejdsindtægt du går glip af den dag, du skal tage fri fra arbejdet, vejer tungt i regnskabet. Dertil kommer udgifter til transport og kost. 

Har du derimod planlagt en rejse til Sverige eller Tyskland i forvejen, stiller sagen sig anderledes. Så skal du blot tage stilling til, om du er parat til at gøre det ekstra forarbejde, der kræves. Og om du tør løbe risikoen for at skulle tage en ekstra tur over grænsen, hvis serviceeftersynet ikke bliver udført ordentligt. 

Illustration af underoverskriftHvad gælder ift. at få lånebil med til Danmark?

Har du behov for en lånebil, mens din bil er på værksted i udlandet, er det muligt at tage den udenlandsk indregistrerede lånebil med retur til Danmark. Det er dog vigtigt, at du først anmelder det til Skat. 

Du vil herefter modtage en kvittering, som skal medbringes under kørsel i bilen sammen med lånekontrakten fra værkstedet. Lånekontrakten skal angive, at der er tale om en værksteds-lånebil, som er stillet til rådighed i stedet for et dansk køretøj. Husk også, at den danske bils registreringsnummer skal være anført. 

Lånetiden må ikke overstige 30 dage inden for en periode på 12 måneder. Reglerne gælder for den registrerede ejer eller bruger af køretøjet, personer der tilhører disses husstand og ansatte i disses virksomhed.

Har du brug for hjælp? 

Husk, at du som medlem af FDM kan få rådgivning af både biltekniske og juridiske eksperter. 

Få rådgivning

Hånd med Mit FDM app

Hent appen Mit FDM!

Vi har gjort det meget nemmere for dig som medlem at se dine fordele, bestille og få rabatter. Download appen nu, og få adgang til det hele!

Download i App Store

Download i Google Play

Send en sms med teksten “APP” til 1919

Læs mere