Klargøring af bilen til vinteren

Brug denne guide og stå selv for en stor del af klargøringen til vinterens kørsel med bilen. Klik og se videoen, hvor FDMs ekspert viser, hvilke dele af bilen du skal fokusere på.

Brug denne guide og stå selv for en stor del af klargøringen til vinterens kørsel med bilen.
Viden

Ryd op

Første led i klargøringen er støvsugning og oprydning i bilen. Har du gamle aviser og klude liggende i bilen, er de med til at holde på fugten.

UDSKRIV: Tjekliste til vinterklargøring

Vinterdæk

Hvis du har vinterdæk til bilen, skal de monteres inden kulden sætter ind. Som regel i løbet af november. Hvis du ikke har vinterdæk bør du overveje at anskaffe vinterdæk allerede i slutningen af oktober. Venter du til den første sne falder, bliver de bedste vinterdæk hurtigt udsolgt. Vær også opmærksom på, at kører du til udlandet, kan der være regler for vinterdæk.

Læs gode råd om vinterdæk og se dæktest

Få skiftet til vinterdæk hos FDM

Sådan bliver bilen klar til vinteren

Rustbeskyttelse

Det er vigtigt, at karosseriet er rent og velholdt, så vinterens salt ikke angriber karrosseriet mere end højst nødvendigt. En grundig vask med vandslange og børste, af især hjulkasser og langs dørpaneler, fjerner aflejringer af snavs, som holder på fugt og salt. Undervognsspuling i vaskehal er ikke tilstrækkeligt. Overdreven brug af undervognsvask frarådes i det hele taget.

Rust er bilens værste fjende. Er bilen 3-4 år, skal man være særlig opmærksom på rustfaren. Rust kommer ved pladesamlinger og nedenfra. Ofte er der ingenting at se, før skaden er sket. Det danske klima med temperaturer på +/- 3º Celsius i vinterhalvåret danner meget kondens i bilens hulrum og i bilens pladesamlinger. Herved fremmes rustdannelse og til sidst gennemtæres pladerne med dyre reparationer til følge. For at hindre rustdannelse anbefales undervognsbehandling. Bestil tid på rustbeskyttelsescentret i god tid, idet der ofte er ventetid om efteråret.

Læs mere: Tips om rustbeskyttelse

Start med en FDM rustkontrol:

Er du i tvivl om, hvorvidt din bil har behov for rustbeskyttelse eller ej, kan et godt sted at starte være på et FDM testcenter. Her kan du få kontrolleret din bils undervogn for synlige tæringer som en del af dit medlemskab.

Læs om FDM rustkontrol

Frostsikring af diesel

Kører din bil på diesel, bør du være særligt opmærksom på brændstofsystemet og brændstoffiltret. Brændstofsystemet bliver udsat for kondensvand og snavs. Disse to faktorer er med til at øge risikoen for et frossent brændstofsystem. Til forebyggelse af frosne brændstofsystemer, findes der forskellige specielt udviklet dieselrens produkter, som kan købes på værksteder og i bilistbutikker. Disse dieselrens indeholder forskellige additiver og hældes i tanken i forbindelse med tankning af bilen. Additiverne kan have en vedligeholdende og forebyggende effekt.

Køb benzin og diesel additiver hos FDM:

Besøg FDMshop.dk

Læs mere: Frostsikring af diesel

Kølervæske

Det er selvfølgelig vigtigt, at kølervæsken er frostsikret. Væsken bør være frostsikret til mellem minus 25º og minus 35º Celsius. Korrekt frostsikring beskytter også kølesystemet mod korrosion.

Olieskift

En vinterklargøring bør altid omfatte olieskift, så motoren er klar til de første kolde morgener. En tyk og træg motorolie er svær for motoren at trække rundt ved start i frostvejr. Benyt en god, fuldsyntetisk letløbsolie ? vær opmærksom på specifikationerne for motorolien til din bil. Skift oliefilteret samtidigt. Husk at aflevere spildolie og oliefilter på den kommunale genbrugsplads.

Læs mere: Om motorolie

Vinduesviskere og udsyn

Specielt om vinteren skal vinduesviskerne virke godt og effektivt. Vejsnavs og salt og eventuelt sne stiller store krav til viskerbladene. En lavt hængende vintersol i kombination med en forrude, som vinduesviskerne ikke kan holde ren, er nærmest lig med blindkørsel. Tjek viskerbladene og se om gummiet er helt. Rens eventuelt bladene ved hjælp af svamp og rengøringsmiddel eller udskift dem.


Ved samme lejlighed pudses ruder og spejle. Husk også at påfylde sprinklervæske og kontroller at dyserne sprøjter korrekt på ruden. Påfyld også sprinklervæske. Bemærk, at der er forskel på sommer og vintersprinklervæske. Vintersprinklervæske er frostsikret til væsentligt lavere temperaturer. Forkert frostsikret sprinklervæske kan både medføre forringet udsyn, men også frostsprængte beholdere.

Køb vinterudstyr hos FDMshop.dk

Lakforsegling

Bilen kommer bedst gennem vinteren, hvis lakken er godt beskyttet. Begynder du med en grundig rengøring af lakken, opdager du nemmere eventuelle lakskader. Ridser, stenslagsskader og mindre rustskader reparerer du med en lakstift. Lakstifter fås i originale farver, og købes hos bilforhandleren.

Når lakken er klar, påføres en beskyttende voks eller forsegler efter eget valg. Lakken bliver mere afvisende overfor fugt og snavs, og er betydelig nemmere at holde ren ved almindelig bilvask. Hvis du ikke selv vil bruge tid på behandlingen, er der mange firmaer, der tilbyder professionel lakkonservering. FDM har en række rabatordninger med bilpleje-firmaer.

Find FDM-rabat på bilpleje

Batteri

Kontroller batteriets ladetilstand. De fleste biler kører rundt med et batteri, der kun er 50-70% opladet, og kapaciteten falder generelt i takt med lavere temperaturer (op til 50% ved hård nattefrost). Samtidig kræver vinterhalvåret et ekstra stort strømforbrug til lys, elruder, ventilationsanlæg, sædevarme, vinduesviskere og så videre.

Kører du hovedsageligt korte ture, kan det være nødvendigt at lade batteriet op en gang imellem. Benyt en hjemmelader med automatisk regulering. Et fuldt opladet batteri sikrer starten en kold vintermorgen, og forlænger batteriets levetid. Tjek også at kabelforbindelserne til batteriet er rene. Rengør evt. med sæbevand og smør polerne ind i syrefri fedt. Kontroller om generatorens drivrem er tilstrækkelig stram og uden revnedannelser.

Se også: Sådan giver du starthjælp til bilen

Motorvarmer

En motorvarmer giver dig ikke alene en bedre komfort i bilen på de kolde vintermorgener. Er motoren delvis varm, når du starter, mindskes såvel slitage som udledning af forurenende stoffer.

Lys og lygter

Lys og lygter skal være i orden. I vintermørket samt sne og sjap er det vigtigt både at kunne se og blive set. Tjek at alt er i orden og skift pærer om nødvendigt eller få et værksted til at hjælpe. Er du i tvivl om, hvorvidt dine lygte er i orden, kan du køre bilen forbi et FDM test og bilsyn-center, og få bilens lygter og batteri kontrolleret som en del af dit medlemskab.

Bestil FDM lygte- og batterikontrol

Låse og lister

Låse og lister har det med at blive slidt og snavset. Sørg derfor, at smøre bilens låse med en god låseolie så du altid kan komme ind i bilen. Det samme gælder dørgummilisterne, som i kombination med fugt og frost kan få døren til at fryse fast. Smør derfor listerne med en siliconefedt der er beregnet til formålet.

Aftageligt anhængertræk

En del biler er udstyret med aftagelig krog, men mange lader ofte krogen blive siddende fast på bilen. Hvis krogen ikke afmonteres jævnligt, kan snavs og skidt få krogen og dens låseanordning til at ruste og sidde fast. Krogen skal være til at af- og påmontere. Den kan kræves kontrolleret i forbindelse med syn eller af politiet. Sørg derfor for at kontrollere den jævnligt og få den smurt, hvis det er nødvendigt. 

Husk solbriller i bilen

Solbriller er mindst lige så vigtige om vinteren som om sommeren. Den lavthængende vintersol kan overraske og blænde. Hav derfor altid et par solbriller liggende i bilen - både sommer og vinter.