Hvad er kulance?

Har du en skade eller mangel på din bil, som ikke er omfattet af garanti eller reklamationsret? Så kan bilforhandler eller importør frivilligt vælge at tilbyde dig pengebeløb, som hjælp til skaden eller manglen. Det kaldes kulance.

Kulance er, når du får penge af fx en forhandler til at dække en mangel
Viden

Kulance er et pengebeløb (evt. i form af reservedel/reparation) bilforhandler, værksted eller importør frivilligt tilbyder dig. Også selv om skaden eller manglen ikke er omfattet af garantien eller af købelovens reklamationsret. Det gælder typisk, fordi fristen for at fremkomme med reklamationer ifølge garantien og købeloven er udløbet i mellemtiden.

Hvis garantien er udløbet

Konstaterer du fx væsentlige fejl, oplever du motorhavari eller anden omfattende mekanisk skade efter garantien eller reklamationsrettens udløb, vil du desværre ikke have grundlag for at kræve at værksted, forhandler eller importør afholder udgifter til nødvendig reparation.

Det gælder også, selvom der er tale om ikke forventelige fejl i forhold til bilens alder og kørte kilometer. I de tilfælde afhænger mulighed for, at der alligevel ydes (eventuel delvis) kompensation af velvilje fra den pågældende forhandlers, værksteds eller importørs side. Og hvis der ydes kompensation, tales der om at der ydes kulance.Læs også: Garanti- og reklamationsret

Har du været en "loyal" kunde

I tilfælde hvor forhandler, værksted eller importør ikke er juridisk forpligtet til at påtage sig ansvar for en konstateret fejl eller skade, vil det typisk have afgørende betydning, om du har været en "loyal" kunde -  altså om du har fået samtlige serviceeftersyn udført samme sted.

Læs også: Service- og reparationsaftale

En garantigiver kan ikke stille som betingelse inden for garantiperioden, at en bilejer nødvendigvis skal have udført service på bilmærkets værksteder. Men omvendt må garantigiveren altså gerne stille denne betingelse for tildeling af kulance.

Det er dog på ingen måde nogen garanti for kulancedækning, og FDM har erfaret, at der i dag er længere mellem kulancedækning end tidligere tider.

Er du i tvivl om dine rettigheder, kan du som medlem af FDM altid kontakte vores jurister og få svar. 

Kontakt FDM