Stir dig ikke blind på renten

Forhandleren tjener ofte mere på finansieringen end på bilen. Pas derfor på de dyre billån og forhandl om lånets gebyr.

Pas derfor på de dyre billån og forhandl om lånets gebyr.
Viden

Mange bilkøbere vælgere at finansieret den nye bil ude hos bilforhandleren. Det er nemt og bekvemt, da du kan køre direkte fra bilforhandleren i den nye bil med det samme.  Du kan tilmed få lånet til en meget lav rente, da de finansieringsselskaber, som bilforhandlerne samarbejder med, er yderst konkurrencedygtige.

Se på billånets omkostninger

Om lånet i sidste ende også er billigt, afhænger af forhandlingen mellem dig og bilforhandleren. For du skal være klar over, at bilforhandleren kan tjene mere på finansieringsaftalen i form af en såkaldt henvisningsprovision end på selve bilsalget.

Denne henvisningsprovision er variabel og spænder typisk fra 3.000 til 12.000 kroner. Hvor stort beløbet ender med at blive, afhænger af forhandlingen, og hvad bilforhandleren tjener på andre dele af bilhandlen: Den nye bil, byttebilen, forsikring og serviceaftale.

Provisionen til forhandling

Det skal altså være soleklart for alle potentielle bilkøbere, at henvisningsprovisionen er til forhandling, og at du som køber må gøre dit hjemmearbejde for at gennemskue, om du får tilbudt et billigt eller dyrt lån.

Se hvad forhandleren tjener på billånet

FDM anbefaler om billån:

  • Stir dig ikke blind på en lav rente, men se efter ÅOP. Forbered dig hjemmefra ved at undersøge, hvad din eller andre banker tager for samme billån.
  • Gå ind i en konkret forhandling om låneomkostningerne. Hos bankerne er det både rente og oprettelsesgebyret, der kan forhandles ned, mens det ude hos bilforhandleren er henvisningsprovisionen.
  • Hvis du vil undgå at blive tekniske insolvens - altså skylde mere i bilen end den er værd - bør du ikke tage et lån på en mikrobil, der løber mere end seks år

Læs også: Find det rigtige billån

Se også: Guide til trygt bilkøb