El og gas i campingvognen

Når du skal på campingferie er el og gas vigtige ingredienser. Se her, hvad du skal vide om el og gas i campingvognen.

Gas er en vigtig ingrediens til campingferien
Viden

El og gas er vigtige komponenter i mange campingferier, da det skal til for f.eks. at få måltiderne tilberedt, strøm til udstyr og opladere og evt. varme i vognen. I artiklen her får du gode råd om el og gas i campingvognen, viden om reglerne og tip til brug.  

Illustration af underoverskriftKan man ombytte sin tomme gasflaske i udlandet?

Der var engang, hvor det gav enhver campist nervøse trækninger og grå hår, hvis han i udlandet skulle have byttet sin tomme gasflaske ud med en ny. Heldigvis, er det i dag blevet langt nemmere, så du behøver ikke længere bekymre dig helt så meget om at løbe tør for gas på campingferien.

Du skal dog stadig være opmærksom på, hvilken type ventil og tilslutninger, de enkelte lande har. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at medbringe en anden type regulator, end den du normalt benytter, men du kan f.eks. også montere en ekstra regulator, så det er muligt at anvende to forskellige gasflasker.

Der findes forskellige omformersæt, så du har mulighed for at tilkoble de mange forskellige europæiske gasflasker. Blandt andet Primagaz har udviklet en euro-gasflaske, som du kan bytte om til, inden turen starter. Du kan rådføre dig om dette hos din campingforhandler.

Illustration af underoverskriftHvor meget gas må man tage med hjemmefra?

Vil du gerne undgå at skulle sætte dig ind i andre landes gasudstyr, så kan du også vælge at medbringe gassen hjemmefra. Det kan sagtens lade sig gøre til en tre ugers ferie. FDM anbefaler dog, at du beregner, hvor meget gas du forventer at bruge. Nogle af de spørgsmål du skal stille dig selv er: Skal der bruges gas til varme, madlavning, køleskab eller lignende? Går turen sydpå eller nordpå, og vil det være sommer- eller vintertemperaturer.

Du kan evt. teste forbruget herhjemme på korte ture, beregne forbruget og gange det op med antal dage, du skal være på ferie. Du må dog højst medbringe 2 stk. 11 kg gasflasker ad gangen i campingvognen.

På nogle campingpladser kan du i øvrigt også blive koblet til en gashane og så betale for dit forbrug på pladsen. Undersøg hjemmefra, om det er en mulighed.

Illustration af underoverskriftHvordan omgår du gas med omtanke? 

Generelt bør du omgå gas med omtanke og følge nogle basale regler for ikke at komme galt af sted:

  • Hold gasbrændere og anden åben ild væk fra teltdug mv.
  • Vær opmærksom på, at slager og slangeforbindelser er i god stand.
  • Anbring aldrig gasflasken i stærk sol pga. risikoen for eksplosion.
  • Luk altid for hovedafbryderen på flasken, når den ikke bruges.

Illustration af underoverskriftSkal du slukke for gas under kørsel?

Under kørsel er det hensigtsmæssigt at slukke for gaskøleskab og gasvarmer. Der er ikke forbud mod at have det tændt under kørsel, men nogle steder er det forbudt at have tændt for gas. Det gælder f.eks. på tankstationer, garager, på færger, ved færgelejer mv. Hvis du ønsker at køre med gassen tændt, findes der forskellige typer af regulator, som er udviklet til kørsel, blandt andet med indbygget crashsensor.

    Illustration af underoverskriftSkal campingvognens gasanlæg kontrolleres?

    Der er ikke krav om, at campingvognens gasanlæg skal efterses jævnligt, men FDM og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at anlægget bliver kontrolleret minimum hvert andet år.

    Kontrollen skal foretages af godkendte campingforhandlere eller autoriseret VVS-installatør.

    Det kan betale sig at være ude i god tid, da der op til påske- og sommerferie kan forekomme ventetid.

    Illustration af underoverskriftHvad skal du være opmærksom på vedr. el i campingvognen?

    El er ikke ufarligt, og det er ejerens ansvar, at elinstallationen i campingvognen er i lovlig og forsvarlig stand. I dag er der oftest flere elektriske forbrugere i campingvognen, og det stiller større krav til det elektriske anlæg.

    Mange steder er el standardiseret, og de fleste campingpladser anvender de blå CEE-stik og kræver, at du har et gummikabel med, som er godkendt til udendørsbrug. Kablet skal være 25 m langt med en ledningsstørrelse på minimum 2,5 mm2 godkendt til 16 Amp.

    På de fleste campingpladsers hjemmesider kan du se hvilke elstik, der findes på pladsen. Såfremt de danske stik ikke passer, kan du som regel købe eller leje adaptere på selve campingpladsen. Det anbefales dog under alle omstændigheder selv at have flere stik med og evt. et sæt med adaptere.
    Vær også opmærksom på, at gældende sikkerhedsregler for forlængerkabler skal overholdes.

    Mangler du noget til ferien?

    I FDMshop.dk finder du et bredt udvalg af gode produkter og udstyr til ferien. Husk, at du som medlem af FDM handler med rabat på udvalgte varer.

    Besøg FDMshop.dk