Færdselsregler i Italien

Her kan du se de vigtigste trafik- og færdselsregler, som du skal kende, hvis du skal køre i Italien.

Trafik- og færdselsregler som du skal kende, hvis du skal køre i Italien
Viden

Færdselsregler

Bøder

Politiet kan udstede bøder på stedet, og kan for udenlandsk indregistrerede biler opkræve en fjerdel af den maksimale bøde med det samme. Ved mindre færdselsforseelser kan bøden i nogle tilfælde blive nedsat med 30%, hvis betaling sker indenfor 5 dage.

Læs også: Hvad skal du gøre, hvis du får en færdselsbøde i Europa

Radar

Indførsel og brug af radar- og laserdetektorer er forbudt, men det er tilladt at benytte POI-funktionen i GPS'en til at spore de faste fartfælder.

Politiet kan udstede bøder på stedet, og kan for udenlandsk indregistrerede biler opkræve en fjerdel af den maksimale bøde med det samme

Lygteføring

Det er lovpligtigt at have nærlyset tændt om dagen uden for bebygget område. Motorcykler og knallerter skal altid køre med lyset tændt.

Vigepligt

I Italien er der højrevigepligt, medmindre skiltning viser andet.

Mobiltelefon

Italien er reglerne for at tale i håndholdt mobiltelefon som i Danmark.

Køb udstyr til turen til Italien:
FDMshop.dk

Promillegrænse

Italien har samme promillegrænse som i Danmark. Dog er grænsen for bilister med under 3 års køreerfaring 0,0.

Rygning

Det er forbudt at ryge i bilen, hvis der er gravide eller mindreårige med. Hvor meget en overtrædelse udløser i bøde, afhænger bl.a. af barnets alder. Er barnet/børnene under 12 år og/eller er der gravide med i bilen, er bøden på mellem 500 og helt op til 5.000 euro. Er de yngste passagerer mellem 12 og 17 år, er bøden fra 250 til 2.500 euro

Parkering

I bebyggede områder er standsning og parkering kun tilladt på højre side af vejen i en gade med to-vejs trafik.

I en ensrettet gade, er parkering og standsning tilladt i højre eller venstre side af gaden forudsat at der er mindst tre meter friplads i bredden af vejen. I særlige tilfælde ved ulovlig parkering anvendes hjulklamper i stedet for bugsering væk, for eksempel hvis bilen er parkeret på fortovet.

I de større byer i områder nær centrum er der blevet oprettet parkeringszoner, hvor betalingen er nødvendig. Disse zoner er angivet med blå vejskilte. Orienter dig via lokale underskilte. Områder, hvor parkering er begrænset til en vis varighed er angivet med blå striber. Her skal bilister købe en billet fra en automat.

Få inspiration til din kør selv-ferie i Italien hos FDM travel

Handicapparkering
Handicapskiltet er udarbejdet efter fælles EU-retningslinjer og er derfor gyldige i alle EU-lande. Med handicapskiltet i ruden kan du parkere på handicappladser overalt i Europa. Du skal dog stadig være opmærksom på lokale regler.

Se her: Mere om handicapparkering i EU-lande

Camping

Som regel er camping ikke tilladt i nationalparker eller statslige skove. Camping uden for offentlige campingpladser er kun tilladt med tilladelse fra offentlig myndighed eller lodsejer.

I Italien skal biler med gods have dette skilt bagpå
I Italien skal biler med gods have dette skilt bagpå

Gods bag på køretøjet
Har du gods bag på køretøjet, f.eks.cykler, skal du køre med et rød- og hvidstribet advarselsskilt bagpå. Skiltet måler 50 x 50 cm og er fremstillet af reflekterende materiale.

Skiltet kan købes på servicestationer og i autoudstyrsbutikker i Italien. Skiltet hedder på italiensk "pannello per carichi sporgenti". Bemærk, at gods bag på køretøjet ikke må overstige 30% af køretøjets længde.

Se også: Planlæg campingferien
 

Hastighedsgrænser

I byen er hastighedsgrænsen 50 km/t som i Danmark og ellers gælder følgende:

 

Køretøjer Motorvej Landevej
Personbil, motorcykel over 150 cc, samt autocamper under 3.500 kg 130 km/t 90/110 km/t
Personbil, campingvogn 80 km/t 70 km/t

BEMÆRK: Chauffører, der har haft kørekort i mindre end 3 år, må max køre 90 km/t på landeveje og 100 km/t på motorveje.

Uheld

Det er obligatorisk at indberette en ulykke til politiet, hvor tab af menneskeliv eller alvorlig personskade er involveret. 112 bruges som fælles alarmnummer til politi, ambulance og brandvæsen. Alternativt kan du benytte 118 til ambulance. 113 til politi. 115 til bandvæsen.

Har du ikke kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan du tilkalde vejhjælp via den italienske bilklub ACI på tlf.: 800 116 800, der hjælper mod betaling.

Se her: Hvordan du bør forholde dig ved uheld i udlandet

Bjergpas

Der er flere bjergpas i Italien, hvor det ikke er tilladt at køre med campingvogn. Vær også opmærksom på bjergpas, der lukker om vinteren.

Miljøzoner

I Italien er indført miljøzoner i flere byer, hvilket som udgangspunkt medfører forbud mod at køre ind i byen. Vær også opmærksom på, at Milano også har indført en særlig forureningsafgift for den historiske bymidte i Milano. Her skal du betale for at køre i zonen, der kaldes Ecopass.  Ecopass-zonen og de generelle miljøzonee er IKKE er det samme.

Læs mere: Miljøzoner og forureningsafgift i Italien

Vejafgifter

I Italien er der afgift for kørsel på en række motorveje, i nogle tunneller og ved enkelte bjergpas. Som udgangspunkt betaler du på stedet.

Se mere: om vejafgifter i Italien og andre lande i Europa

Sikkerhedsudstyr

Læs mere om hvilket sikkerhedsudstyr, du skal medbringe i bilen, når du skal på kør selv-ferie i Europa.

Se her: Regler for sikkerhedsudstyr på kør selv-ferien i Europa

Vej- og vejrinformationer

Det kan være en god idé at orientere sig om vejr- og vejsituationen, inden du kører af sted på bilferie. FDM har samlet en række links, hvor du kan holde dig orienteret.

Se mere: Gode links til vej- og trafikinformationer

Autostol

Se vores samlede oversigt, så du ved, hvilke regler du skal følge i Italien, og andre lande du eventuelt skal til. 

Se her: Regler for autostole i andre lande

Dæk

Flere lande i Europa har regler om brug af vinterdæk. Vær også opmærksom på, at der også kan være andre krav til dækmønster end de danske.

Se her: Regler om vinterdæk i andre lande

Mere til din kør selv-ferie

Dokumenter til kør selv-ferien

Trailer og campingvogn til udlandet

Se FDMs køprognose inden kør selv-ferien