Kørsel i Tyskland

Når du kører på Autobahn i Tyskland, har vi nogle enkle gode råd, der kan hjælpe dig. Se hvad du skal være opmærksom på.

I Tyskland må en varebil gerne køre med f.eks. en campingvogn om søndagen, men ikke med en almindelig trailer
Viden

Hvert år kører tusindvis af danskere sydpå gennem Tyskland. Både på Autobahn og de øvrige veje er der en række regler, du skal være opmærksom på:

 

Vigepligt i Tyskland

I Tyskland er der højrevigepligt, med mindre andet er vist ved skiltning eller afmærkning. Det samme gælder i Danmark, men tyskerne kører i langt højere grad efter denne regel, end man oplever danskerne gøre.

Der er altid vigepligt for trafikken på motorvej. Det betyder, at det ved tilkørsel på motorvej altså ikke er nok at blinke til venstre. Du skal tage hensyn til trafikken på motorvejen ved at stoppe op på kort tilkørsel og komme op i fuld fart på lang tilkørsel.

Find udstyr til turen i Tyskland:
FDMshop.dk

Hold vejbane frem mod sammenfletning

I Tyskland er det lovpligtigt at holde vejbanen indtil vejen fletter sammen ved vejarbejde o.l. I Danmark er det en anbefaling, men i Tyskland kan det altså være forbundet med bøde ikke at overholde det.

I Tyskland er det lovpligtigt at holde vejbanen indtil vejen fletter sammen

Overhaling 

Man må kun overhale højre om, når bilerne i banen til venstre for én kører langsommere end 60 km/t. eller holder i kø. Her må du højst køre 20 km/t. hurtigere end dem. Ellers er det ikke tilladt at overhale højre om.

Ved kø på Autobahn

Det er almindelig praksis, at du skal aktivere havariblinket, hvis der kommer kø forude.

Når du kører på de tyske motorveje og veje med mindst 2 kørebaner i hver retning, skal du huske de såkaldte nødkorridorer, hvis der opstår kø. Så snart der er optræk til kø, skal alle bilister sørge for at skabe en nødkorridor på vejen. De, der kører i den venstre vognbane skal holde så langt til venstre som muligt. De, der kører i højre vognbane (og en evt. midterbane) skal holde så langt til højre som muligt.

Nødsporet må ikke optages og du må ikke stå ud af bilen, selvom I holder stille.

Læs mere: Se aktuel køprognose

Kørselsrestriktioner

I Tyskland er der året rundt kørselsrestriktioner på alle veje og motorveje om søndagen og på tyske helligdage. I juli og august gælder disse restriktioner også om lørdagen fra kl. 07.00 til 20.00 på motorveje og enkelte hovedveje.

Disse restriktioner gælder dog kun for visse varebiler med anhænger. Benyttes anhængeren til fritidsformål, er vogntoget IKKE omfattet af kørselsforbuddet.

Det betyder i hovedtræk, at en varebil med følgende anhængertyper typisk ikke er omfattet af kørselsforbuddet: 

  • Teltvogne
  • Campingvogn
  • Hestetrailer
  • Bådtrailer

Derimod vil en varebil med følgende anhængertyper typisk have forbud mod at køre søn- og helligdage samt lørdage i juli og august.

  • Almindelige trailere
  • Trailere til transport af biler (med undtagelse af hobbybiler som gokarts mv.)

Ovenstående skal dog betragtes som vejledende, da det i sidste ende er en konkret vurdering af vogntogets art.

Læs mere: Få Tempo100-godkendelse

Kører du i strid med kørselsforbuddet kan både føreren og ejeren af køretøjerne risikere bøde. Du vil desuden blive forbudt at køre videre. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du er omfattet af forbuddet, kan du kontakte FDMs juridiske rådgivning.

Vær også opmærksom på, at der er andre regler for vinterdæk, autostole mv. i Tyskland.

Læs her: Færdselsregler i Tyskland