Kørsel i Tyskland: Det skal du vide

Når du kører på Autobahn i Tyskland, har vi nogle enkle gode råd, der kan hjælpe dig. Se hvad du skal være opmærksom på.

I Tyskland må en varebil gerne køre med f.eks. en campingvogn om søndagen, men ikke med en almindelig trailer
Viden

Hvert år kører tusindvis af danskere sydpå gennem Tyskland. Både på motorvejen Autobahn og de øvrige veje er der en række regler, du skal være opmærksom på. F.eks. er det lovpligtigt at holde sin bane inden en vej fletter sammen, der er vigepligt på tilkørsel til motorvej, og man skal sørge for at placere sig korrekt ved kø på motorvejen, så det er åbne nødkorridorer. 

Derudover er der andre regler om overhaling, du skal også tænke over hvilket fodtøj, du bruger som fører af bilen og meget mere.

I vores artikel om færdselsregler og kørsel i Tyskland kan du læse nærmere om alle de forhold, du skal være opmærksom på, når du sidder bag rattet i Tyskland.

Læs her: Færdselsregler og kørsel i Tyskland

Illustration af underoverskriftEr der miljøzoner i Tyskland?

De fleste større byer i Tyskland har indført miljøzoner.

Læs om miljøzoner, og hvordan du køber miljømærke/miljømærkat til kørsel i Tyskland i vores artikel om emnet.

Læs mere: Miljøzoner i Tyskland

Illustration af underoverskriftBetaler man vejafgifter i Tyskland?

Man betaler ikke vejafgifter i Tyskland. Det gør man i mange andre europæiske lande, så er Tyskland blot et af flere lande, du påtænker at køre på din bilferie, kan du med fordel læse vores oversigtartikel om vejafgifter om miljøzoner i Europa. Her bliver de klogere på de nationale regler, og på hvordan køber du de nødvendige mærkater mv.

Læs mere: Vejafgifter og miljøzoner i Europa

Illustration af underoverskriftEr der kørselsrestriktioner i Tyskland?

I Tyskland er der året rundt kørselsrestriktioner på alle veje og motorveje om søndagen og på tyske helligdage. I juli og august gælder disse restriktioner også om lørdagen fra kl. 07.00 til 20.00 på motorveje og enkelte hovedveje.

Disse restriktioner gælder dog kun for visse varebiler med anhænger. Benyttes anhængeren til fritidsformål, er vogntoget ikke omfattet af kørselsforbuddet.

Det betyder i hovedtræk, at en varebil med følgende anhængertyper typisk ikke er omfattet af kørselsforbuddet: 

  • Teltvogne
  • Campingvogn
  • Hestetrailer
  • Bådtrailer

Derimod vil en varebil med følgende anhængertyper typisk have forbud mod at køre søn- og helligdage samt lørdage i juli og august.

  • Almindelige trailere
  • Trailere til transport af biler (med undtagelse af hobbybiler som gokarts mv.)

Ovenstående skal dog betragtes som vejledende, da det i sidste ende er en konkret vurdering af vogntogets art.

Kører du i strid med kørselsforbuddet kan både føreren og ejeren af køretøjerne risikere bøde. Du vil desuden blive forbudt at køre videre. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du er omfattet af forbuddet, kan du som medlem af FDM kontakte juridisk rådgivning for vejledning.

Illustration af underoverskriftHvad er også godt at være opmærksom på?

I Tyskland gælder andre regler for vinterdæk.

Læs mere: Regler for vinterdæk i Tyskland og andre lande

Der gælder også andre regler for børns brug af autostole i Tyskland.

Læs mere: Regler for autostole i Tyskland og andre lande

Parkerer du i Tyskland, så vær opmærksom på, at der er andre regler vedr. p-skive, og at den danske p-skive ikke anderkendes i Tyskland. I vores artikel om emnet, kan du læse om, hvordan du forholder dig.

Læs mere: Regler for parkering i Tyskland 

Vær i øvrigt også opmærksom på, at der kan gælde andre regler for, hvilket sikkerhedsudstyr man skal medbringe i bilen i andre europæiske lande.

Læs mere: Regler for sikkerhedsudstyr i Europa

Brug for mærkater til bilen?

Her finder du de motorvejs- og miljømærkater som FDM forhandler. Husk, at du som medlem handler med rabat på udvalgte varer.

Køb mærkat