Super-elcykel, 45-elcykel eller speed pedelec. Hvad navn, du end måtte kende denne nyere type elcykel under, så gælder det samme: Den har indtaget de danske veje, og du kan som bilist møde den i trafikken. I denne artikel kan du blive klogere på reglerne for speed pedelec, hvilke fordele og ulemper den har, og hvad man skal være opmærksom på som bilist mht. til super-elcyklerne.
Hvilke regler gælder for speed pedelec?
Det officielle navn er speed pedelec og dækker over en elcykel, hvor du kan få hjælp fra en elmotor op til 45 km/t. Elcyklen kaldes også super-elcykel eller 45-elcykel. En forsøgsordning for cykeltypen startede herhjemme den 1. juli 2018, og den adskiller sig fra de almindelige cykler og elcykler på et par punkter, bl.a.:
- Cykelhjelm er et lovkrav
- Barnestol må ikke monteres
- Den må ikke trække en cykeltrailer
- Cykellygterne skal være tændt under kørsel, også om dagen
En særlig åbning i lovteksten giver mulighed for, at du kan køre op til 20 km/t. uden at træde i pedalerne, men det er ikke alle cykler, der har denne funktion.
Forsøgsordningen for Speed Pedelecs er en af flere forsøgsordninger med såkaldte "små motoriserede køretøjer", som er godkendt til brug i trafikken herhjemme. Elektriske løbehjul og motoriserede skateboards er blevet tilladt under lignende forsøgsordninger.
Læs mere: Forsøgsordningen for speed pedelecs (eksternt link)
Det er et krav, at du har en ansvarsforsikring, hvis du ejer en speed pedelec. Du skal under kørsel altid medbringe en kvittering som dokumentation.
Da en speed pedelec er et motordrevet køretøj, er den ikke dækket af din indboforsikring. Du kan derfor ikke nøjes med at hæve forsikringssummen på indboforsikringen for at få køretøjet dækket. Du skal derimod købe en selvstændig kaskoforsikring, der f.eks. kan dække ved tyveri.
Hvem må køre på en speed pedelec?
Alle over 18 år må køre på en speed pedelec. Er du under 18 år skal en af nedenstående forudsætninger være opfyldt:
- Du er fyldt 15 år og har et knallertkørekort.
- Du er 17-årige med kørekort til bil.
Se test af speed pedelec
Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på, når du kører på en speed pedelec.
Hvem kan have glæde af en speed pedelec?
For nogle vil en speed pedelec være et godt alternativ til bil nummer to.
Speed pedelec er cyklen til pendleren, der er træt af at holde i myldretidskø, men som ikke mener, at transport til job skal være et træningspas. Du kan let klare 30 kilometers cykling uden at møde gennemsvedt op på arbejde med denne type cykel. Hvis du har 10-40 km på arbejde og gerne vil cykle, kan en speed pedelec være et alternativ.
På kortere stræk vil en almindelig cykel eller elcykel være tilstrækkelig. Det er på de længere stræk, du får du fuldt udbytte af den kraftige elmotor.
Cykeltypen er ikke specielt velegnet i tæt bytrafik som f.eks. i centrum af Aarhus, København eller Odense. Her vil du have lige så stor gavn af en almindelig elcykel, og samtidig spare penge.
Hvordan kører du en speed pedelec?
Ligesom de fleste elcykler har speed pedelec flere hjælpetrin, som enten kan hjælpe dig op ad en bakke eller et trin, hvor du kan øge farten ved, at du selv træder lidt hårdere i pedalerne.
I forhold til almindelige elcykler, hvor elmotoren trækker op til 25 km/t., kører speed pedelec-cyklen typisk 30-35 km/t. på flad vej. Den kører lidt langsommere op ad bakke og lidt hurtigere, når det går nedad.
Hvad skal du være opmærksom på som bilist?
Det er et krav, at en speed pedelec har tændte cykellygter på, men det kan alligevel være svært at skelne de nye hurtigere cykler fra en almindelig cykel uden motor. En cyklist på en 45-elcykel vil dog komme langt hurtigere fremad end en almindelig cykel, så det er nødvendigt som bilist at bruge et ekstra øjeblik på at bedømme cyklens fart. Især ved lyskryds, hvor 45-elcyklen vil komme langt hurtigere afsted end en almindelig cykel, er det vigtigt med øget opmærksomhed.
Behov for en cykelholder?
I FDMshop.dk finder du gode produkter og udstyr til bilen – også cykelholdere i god kvalitet.