Guide til valg af autostol: Sådan vælger du rigtigt

Her får du gode tips og overblik over alt det, du skal være opmærksom på, når du vælger den første autostol - og de næste. Så er du godt klædt på til at vælge de rigtige autostole, der passer til dit barn og din bil.

Barn prøver at sidde i en autostol i en butik inden køb.
Viden

FDM anbefaler, at du til enhver tid transporterer dit barn i en autostol, som passer til dit barns størrelse. Så når du vælger autostol, er det godt at begynde med at fokusere på autostolemodeller, der er godkendt til børn, der i centimeter og/eller kilo matcher dit barn. 

Vælg isofix-montering af autostolen/autostolens base, hvis det er muligt. Hvis din bil ikke er udstyret med isofix-beslag, kan du godt vælge en autostol til selemontering. Er du i tvivl om, hvad begreberne ’isofix’ og ’base’ betyder, så find svarene i vores artikel om montering af autostole.

Læs mere: Sådan monterer du autostolen

Illustration Du skal også vælge en stol, der er sikkerhedsgodkendt og lever op til EU's sikkerhedskrav. Det fremgår af mærkater på stolen, om stolen er sikkerhedsgodkendt. Der findes to gældende godkendelsesmærker; i-Size og ECE (ECE-44-03, ECE-44-04, ECE-R-129). 

Både i-Size og ECE er navne for godkendelsesordninger for autostole. Begge dele er lovlige sikkerhedsgodkendelser. 

Det er lovpligtigt og førerens ansvar, at børn på 135 cm eller derunder er fastspændt i godkendt udstyr. 

Læs mere: Se love og regler for autostole 

 

Vær forberedt inden første køretur 

Inden du kører den første tur med dit barn, så sæt dig ind i, hvordan du monterer stolen korrekt, og hvordan du spænder dit barn fast. Er du i tvivl om, hvordan præcis din model fungerer, kan du i mange tilfælde finde instruktionsvideoer på autostoleproducentens hjemmeside.  Illustration

Hvor finder du testresultat på autostol? 

Der er forskel på, hvor godt godkendte stole klarer sig i test. Hvis du vil finde en godkendt stol, der også klarer sig flot eller endda bedst i test, så læs FDMs store autostoletest. Her kan du se, hvilke stole på det danske marked, der er de mest sikre.  

FDM tester ikke kun for sikkerhed i kollision, men også for om stolen indeholder skadelig kemi, og for hvor anvendelig den er i hverdagen i forhold til montering, brug og rengøring.  

Læs mere: Tjek alle FDMs test af autostole  

Skal autostolen være bagudvendt eller fremadvendt? 

FDM anbefaler, at børn så længe som muligt - som minimum op til 15 måneder - sidder bagudvendt, da dette beskytter barnet mest. Ofte er det muligt at sidde bagudvendt helt frem til omkring 3-års alderen – alt efter barnets højde og autostolemodellen.  

Undersøgelser har vist, at den bagudvendte autostol er 5 gange så sikker som en fremadvendt autostol. Ved et sammenstød fordeles påvirkningen af kroppen langt bedre i en bagudvendt autostol.  

En fremadvendt autostol må aldrig monteres bagudvendt eller omvendt, medmindre autostolen er specifikt fremstillet til at kunne begge dele. Læs manualen grundigt inden brug, så du er sikker på, hvordan autostolen skal monteres.  

Placerer du en bagudvendt autostol på forsædet, skal du slå airbaggen fra.  

Ønsker du at placere barnet på forsædet i en fremadrettet autostol, så se i bilens instruktionsbog, om airbaggen skal slås fra. I nyere biler kan du i mange tilfælde benytte autostol/selepude på forsædet uden at slå airbaggen fra, men se altid i bilens instruktionsbog, om det er muligt. 

En bagudvendt autostol fylder en del mere end en fremadvendt, så husk at sikre dig, at der er plads til autostolen i bilen. Vær også opmærksom på dette, hvis du skal have plads til mere end en autostol i bilen.

Beskyttelsespude foran eller indvendige seler? 

Det er ikke i sig selv afgørende. Det væsentligste er, at stolen passer til barnets størrelse, og at barnet sidder fast, så det f.eks. ikke kan glide eller vride sig ud af stolen. 

Nogle autostolemodeller er udstyret med en beskyttelsespude foran maven i stedet for indvendige seler. I tilfælde af en ulykke er det sikkerhedspuden, som fanger barnets krop og fordeler belastningen på et stort område. Det giver en god sikkerhed og beskyttelse af barnets følsomme områder. 

Har din autostol seler (5-punktsele) til fastgørelse af barnet, så sørg altid for, at seler sidder korrekt og er strammet hen over barnets tøj, og ikke er løse.

Illustration af underoverskrift Skal du vælge autostol med ekstra sidebeskyttelse? 

Nogle autostole er udstyret med ekstra sidebeskyttelse, som f.eks. benævnes som SICT, sideairbags eller sidebeskyttelsespuder. Det giver rigtig god beskyttelse i tilfælde af sidekollision, og de kan særligt anbefales til biler uden sideairbags. Vær opmærksom på, at stole med siddebeskyttelsespuder fylder mere i bredden end stole uden.

Skal stolen bruges i flere biler? 

Hvis autostolen skal bruges i en eller flere biler, bør du først og fremmest sikre dig, at stolen passer til de forskellige biler, den skal bruges i. Er den ene bil med isofix, og den anden bil uden, så kan du evt. vælge en autostol, der er beregnet til både at kunne blive isofix-monteret og sele-monteret.

Læs mere: Om montering af autostol

Hvilken autostol passer til en baby/et spædbarn? 

Det nyfødte barn skal transporteres i en bagudvendt autostol under bilkørsel. Så er barnet beskyttet bedst muligt på de mest udsatte steder, nemlig hovedet, halsen og ryggen. Autostolen placeres enten på for- eller bagsæde. Placerer du stolen på forsædet, skal du slå airbaggen fra. 

Som udgangspunkt anbefaler FDM, at du bruger en godkendt bagudvendt autostol til babyer (0 til 15 måneder) så længe som muligt. Du skal dog være opmærksom på, at dit barn ikke overskrider maksimumsvægten på autostolen. Det er vigtigt, at dit barn kan sidde selv, før du skifter til den næste størrelse autostol.  

Når du skifter autostol, skal du være opmærksom på, at dit barn lever op til minimumskravene til vægt eller højde på den næste stol.
 

Hvordan transporteres et for tidligt født barn? 

Der kan være situationer, hvor barnet vil være for lille til at kunne transporteres i en almindelig autostol. Der findes autostole og lifte, der er speciallavet til netop denne situation.

Hvornår er det tid til at skifte til større autostol?  

Det afhænger af dit barns vægt, højde og alder. FDM anbefaler, at du følger de anvisninger, som producenten har givet for din autostol. Skift derfor autostolen ud, inden dit barn bliver for langt eller tungt til at sidde sikkert i stolen. Er dit barn blevet for tungt eller for højt til autostolen, så vil stolens sikkerhedsmæssige egenskaber blive forringet, og den vil ikke længere beskytte dit barn, som den skal. 

Her er tre tegn, du også kan holde øje med: 

  • Barnets hoved må maks. være en tredjedel over kanten på autostolen. 
  • Autostolens indvendige seler, som barnet er fastspændt med, skal komme enten vandret eller lidt oppefra ind på barnets skuldre. De må ikke komme nedefra. Kan selerne ikke rykkes længere op, kan det være tid til at skifte til en større autostol, hvis barnets vægt samtidig har nået grænsen, hvor det kan rykkes over i en større stol. 
  • Barnets alder har også betydning for, hvornår barnet er fysisk stærkt nok til at kunne sidde i en større autostol, da mindre børns knoglebygning ikke er så stærk som større børns. FDM anbefaler generelt, at barnet forbliver i en autostol med 5-punktssele eller beskyttelsespude foran så længe som muligt, og som minimum til barnet er 3 år. 

Illustration af underoverskrift Hvornår kan du skifte fra klassisk autostol til selepude? 

Alt efter barnets højde og vægt, så vokser barnet ud af en del autostole på et tidspunkt efter 4-års alderen (barnet bliver for tungt/langt til autostolens specifikationer). Når det sker, så kan barnet begynde at bruge en selepude i stedet.

Vær opmærksom på. at der er meget stor sikkerhedsmæssig forskel på, om en selepude blot består af et sæde (i stil med det sæde som børn kan sidde på i en biograf), eller om selepuden har ryglæn og evt. også nakke og siddebeskyttelse. 

Begge dele er vigtige i forhold til at beskytte dit barn bedst muligt i en eventuel kollision.

Skal du vælge selepude med ryglæn og siddebeskyttelse?   

FDM anbefaler at bruge en selepude med ryglæn (som nogle måske også ville kalde en autostol) fremfor en selepude alene. Ryglænet og hovedstøtten yder barnet god beskyttelse og sikrer, at selen holdes rigtigt på plads hen over hoften og skulderen, så trykket fordeles korrekt i tilfælde af en kollision. Hovedstøtten giver desuden en støtte og komfort til barnet, hvis det skulle falde i søvn under kørslen. 

Det er vigtigt, at sikkerhedsselen ikke sidder for tæt på barnets hals. Rygstøtten giver mulighed for at sætte sikkerhedsselen korrekt i forhold til halsen og støtter samtidig nakke og hals ved en eventuel kollision.  

Sidebeskyttelse giver også vigtig beskyttelse for barnet, særligt hoved og nakke, i tilfælde af kollision. 

I nyere biler kan du i mange tilfælde benytte selepude på forsædet uden at slå airbaggen fra, men se altid i bilens instruktionsbog, om det er muligt. 

Vær opmærksom på, at stole med siddebeskyttelsespuder fylder mere i bredden end stole uden.

Har du brug for plads til tre autostole på bagsædet?

Mange biler er ikke brede nok til at have tre stole ved siden af hinanden på bagsædet, så har du brug for at have tre autostole bag i bilen, så skal du vælge bil efter det.

Du bør prioritere at montere autostolene på bagsædet med isofix, hvis det er muligt, da isofix reducerer autostolens bevægelser og minimerer monteringsfejl.

Når der skal stå tre ved siden af hinanden, er det dog ikke sikkert, at alle kan bruge Isofix. Så bør du prioritere flest mulige autostole med isofix og derefter bruge selemonterede autostole.

Har du en stor bil med tre sæderækker, skal du være opmærksom på, at FDM anbefaler, at autostole så vidt muligt ikke placeres på tredje sæderække, da sæderne ikke nødvendigvis har samme stabilitet, som det faste bagsæde. 

Er du i tvivl om valg af autostol?

Husk, du kan som medlem af FDM få hjælp og rådgivning om autostole, selepuder og andet sikkerhedsudstyr til bilen.

Kontakt rådgivningen