Guide til valg af autostol

Når du skal købe autostol til dit barn, er der flere forhold at tage stilling til, før du træffer dit valg. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal beslutte hvilken autostol, du skal vælge.

Når du skal købe autostol til dit barn, er der flere forhold at tage stilling til, før du træffer dit valg.
Viden

Du skal vælge en autostol, der passer til barnets højde, vægt og alder. Alt efter alder og størrelse, er der også forskellige lovkrav og gode råd til sikreste placering i bilen. I FDM shop finder du de autostole, der klarer sig bedst i test.

Køb autostol i FDMshop.dk

Skal stolen bruges i én eller flere biler?

Hvis autostolen skal bruges i flere biler, bør du først og fremmest sikre dig, at stolen kan være i de forskellige biler, den skal bruges i. Er den ene bil med isofix og den anden uden, skal du derudover vælge, om autostolen skal være med eller uden isofix. Her bør du vælge stol efter den bil, den primært skal placeres i.

Læs også: Se reglerne for autostole

Isofix eller selemontering

Næsten alle nye autostole har Isofix, så vælg at købe den, hvis du har en bil med Isofix-beslag. Har bilen ikke Isofix, så køb en autostol, der kan monteres med bilens seler.

Næsten alle nye autostole har Isofix, så vælg at købe den, hvis du har en bil med Isofix-beslag.

Isofix er to fastforankrede u-bøjler som sidder skjult mellem bilens sæde og ryglæn. Autostolen monteres ved at klikke stolens Isofix-beslag fast på u-bøjlerne.

Placering på forsæde eller bagsæde

Sidder barnet i bagudvendt autostol på forsædet, skal du altid slå airbaggen fra. Sidder barnet på forsædet i en fremadvendt autostol, skal du altid se i bilens instruktionsbog, om airbaggen skal slås fra eller ej, da kun nyere biler har intelligente airbags, der tager højde for børn på forsædet. Er du i tvivl, bør du altid placere barnet på bagsædet.

Læs også: Sådan monterer du en autostol korrekt 

Brugte stole

Der er ikke noget til hinder for at købe en brugt autostol. Dog er der visse ting, du skal sikre dig inden et køb:

  • At autostolen ikke har været impliceret i et trafikuheld
  • At autostolen har de godkendelser, som loven kræver
  • At autostolen ikke har synlige skader

Udviklingen af autostoles sikkerhedsmæssige formåen går hurtig. Sørg derfor for så vidt muligt for at vælge en autostol af nyere dato.

Sørg for at stramme selerne

Hvis autostolen monteres med bilens seler, skal de strammes helt til, så stolen sidder godt fast. Husk med jævne mellemrum at tjekke, om selerne skal strammes. Uanset om autostolen monteres med Isofix eller bilens seler, er det også vigtigt, at du strammer autostolens indvendige seler godt til om barnet.

En god grundregel er, at der kun lige skal være plads til en flad hånd mellem sele og barn, ikke mere. Selerne ved barnets skuldre skal komme vandret eller lidt oppefra. De må ikke komme nedefra.

Stram selen over vintertøjet


En sele, der sidder for løst, giver en større belastning på barnet i tilfælde af en kollision, da barnet ryger frem, inden det bliver stoppet af selen. I værste fald risikerer barnet at ryge ud af selen.
 

Guide: Oversigt over vægtklasser i autostole
Nyfødt-15 mdr. (0-13 kg)
9 mdr.-4 år (9-18 kg)
9 mdr.-12 år (9-36 kg)
4-12 år (15-36 kg)

Autostoletest

FDM laver hvert år en stor autostoletest i samarbejde med vores europæiske søsterklubber. Her gennemgår autostolene en større test og bedømmes inden for følgende områder:

  • Sikkerhed
  • Betjening/Ergonomi
  • Rengøring/Finish
  • Skadelige stoffer.


Testresultaterne offentliggøres i Motor og her på fdm.dk

Læs også: Se FDMs seneste autostoletest