Tænd lygterne i skumring, tåge og regn

Viden

Mange bilister glemmer at tænde for baglygterne, når det er mørkt, eller vejret er tåget og regnfuldt. Det kan være farligt og forringer trafiksikkerheden på vejene.

Mange bilister glemmer at tænde for baglygterne, når det er mørkt, eller vejret er tåget og regnfuldt. Grafik: FDM

Biler, der kører uden tændte baglygter (nærlyset) i situationer med nedsat sigtbarhed, er desværre ikke et særsyn på de danske veje. Mange bilister glemmer nemlig ofte at tænde for lyset, og det kan skabe farlige situationer i trafikken.

Årsagen til bilisternes glemsomhed skyldes EU-regler fra 2011, der indfører kørelys på alle nye biler. Men til forskel fra de hidtidige danske standarder, er der kun automatisk lys fortil. Baggrunden for EU-reglerne er at øge trafiksikkerheden med mindst muligt energiforbrug som følge.

Vær også opmærksom selvom bilen er ny

Der er mange bilister, som glemmer at tænde baglygterne i skumringen, mørke eller regnvejr

I alle nye biler, der er typegodkendt efter sommeren 2016 er der krav om lyssensor, som hjælper bilisten med at tænde lyset. Det betyder at bilen automatisk tænder lyset, når det bliver mørkt. Dog skal føreren stadigvæk være opmærksom i føre, eksempelvis tung regn, tåge og sne, da ikke opfanger ændringen i sigtbarheden. 

Se video: Sådan husker du baglygterne

Et spørgsmål om vaneændring

"Der er mange bilister, som glemmer at tænde baglygterne i skumringen, mørke eller regnvejr, og det er et problem, da bagvedkørende biler dermed kan have svært ved at se dem. Udfordringen med de glemte baglygter er særligt stor blandt de danske bilejere, da man i Danmark har været vant til automatisk kørelys både fortil og bag."

"Ejere af nye biler skal altså foretage en vaneændring, så det bliver en naturlig del af dét at køre bil, at man ændrer lys efter behov", siger bilteknisk redaktør, Søren W. Rasmussen.

På nogle biler registrerer en føler, at det er ved at blive mørkt, og så tændes det rigtige nærlys og baglygterne, men på andre bilmodeller, skal føreren altså selv huske at dreje lyskontakten for at få korrekt lys på bilen.

Læs også: Sådan tjekker du bilens lygter

Den manglende automatik opleves ikke som en udfordring i de øvrige EU lande, da man her har været vant til at skulle tænde baglygterne. Det er altså en problemstilling, der i høj grad begrænser sig til de danske bilister.

FDM opfordrer derfor bilisterne til at tage højde for lygtetændingstiden. Det går ud over trafiksikkerheden, når man glemmer lyset, og derfor koster det en bøde på 1.000 kr., hvis man bliver stoppet af politiet. 

Få lygtetjek hos FDM

Hører du til den glemsomme type, anbefaler FDM, at du får ændret bilens opsætning, så baglygterne tændes sammen med bilen.

Få omkodet bilen

Hører du til den glemsomme type, anbefaler FDM, at du får ændret bilens opsætning, så baglygterne tændes sammen med bilen. I mange biler kan det ske ved en simpel omkodning eller et særligt ombygningskit, der monteres på det lokale værksted.

Skal du ud at købe en ny bil, råder FDM bilkøbere til at få indføjet i slutsedlen, at den leveres modificeret, så baglygterne tænder sammen med bilens forreste kørelys.

Se i videoen, hvordan du bruger lygterne korrekt:

 

Af
FDM
FDM