Danskerne er blevet seledukse

Andelen af danskere, der spænder sikkerhedsselen inden bilturen, er højere end nogensinde. Nogle er imidlertid flittigere selebrugere end andre

Kvinde sidder bag rattet og er fastspændt i sikkerhedssele
Nyhed

Aldrig har så mange danskere husket at spænde sikkerhedsselen i bilen. Siden det i 1976 blev lovpligtigt for førere og passagerer på forsædet at bruge sele i Danmark, er der sket særdeles meget i forhold til brugen af sele. Indtil da var det nemlig kun knap hver fjerde, der brugte sele.

Men hvordan står det så til med danskernes brug af sele den dag i dag? Rådet for Sikker Trafik har netop udgivet rapporten "Selerapport: Brug af sikkerhedssele 2022" på baggrund af observationer af 40.842 personer på tværs af landsdelene.

Rapporten afdækker, hvordan det i 2022 var 98 % af personbilernes førere, som huskede sikkerhedsselen. Hos førere af varevogne var det 92 %. Blandt bagsædepassagerer over 15 år huskede 93 % selen. Hvor der altså år for år bliver flere og flere blandt personbilførere og bagsædepassagerer, der bruger sele, er tallet imidlertid gået tilbage for taxachaufførerne. I 2022 var det 91 %, der brugte sele. I 2020 var det 93 %.

Forskellene mellem brugen af sikkerhedssele blandt førere af varebiler, bagsædepassagerer over 15 år i personbiler og blandt taxachauffører er dog ikke entydig. Så man kan ikke med sikkerhed konkludere, at taxachauffører er de dårligste til at bruge sikkerhedssele. Til gengæld kan man med sikkerhed sige, at både taxachauffører, bagsædepassager og førere af varebiler er markant dårligere til at bruge sele end personbilsførerne.

Seler redder liv

Vejdirektoratets udvidede ulykkesstatistik (DUS) viser, at minimum 56 ud af de i alt 248 trafikdræbte i personbil eller varevogn sandsynligvis ville have overlevet ulykken, hvis de havde brugt sele. Så selvom brugen af sikkerhedsseler er historisk høj, er der altså stadig et stort potentiale for at redde liv og undgå alvorlig tilskadekomst, hvis endnu flere vil huske selen.

Langt de fleste synes da også, at det er no go at køre uden sele. 78 % af bilisterne finder det 'uacceptabelt' eller 'meget uacceptabelt' at køre uden sele, og 62 % synes, det er en 'god' eller 'meget god' idé med øget politikontrol på området.

Flittigst med selen på Fyn

Ser man på selebrugen på tværs af landet, er der forskelle – om end små – at spore. Hvor det er 97 % af folk på Sjælland, der husker selen, er det 98 % af bilisterne på Fyn. I Jylland er det lige knap 98 % af bilisterne, som husker selen.

Brugen af sikkerhedssele i Jylland, på Sjælland og Fyn
Brugen af sikkerhedssele i Jylland, på Sjælland og Fyn har med et par små udsving været stigende med årene. Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

På trods af at resultaterne fordelt på landsdele skal tages med et vist forbehold, idet der i hver landsdel er et begrænset antal tællepositioner, er det mest konsistente mønster over årene, at brugen af sele blandt personbilsførere på Sjælland siden 2012 har ligget under brugen af sele i Jylland. Også når det gælder varebilschauffører, er det på Fyn, selen hyppigst kommer i brug. Her er det 94 %, der spænder selen – mod 91 % i Jylland og 92 %  Sjælland.

Forskelle i vejtyper – forskelle i selebrug

Selvom langt de fleste spænder selen, allerede inden de starter bilen, er der nogle få, som først tager selen på, når de skifter vejtype og/eller er mere tilbøjelige til at spænde selen, når kørslen foregår på en motorvej frem for på en byvej. Brugen af sikkerhedssele er dog særligt steget på byveje i mindre byer, hvor den tidligere haltede bagefter.

Danskerne ligger højt placeret, når det gælder internationale målinger af, hvor ofte de forskellige befolkninger anvender sikkerhedssele. Sammenligner vi med de øvrige nordiske lande, ligger Danmark i midten – vi er eksempelvis bedre end finnerne til at huske selen, men knap så gode som svenskerne.

– FDM glæder sig over, at brugen af sikkerhedssele er meget høj blandt danske bilister. Brugen af sele er meget vigtig for ens sikkerhed, hvis uheldet er ude. Vejdirektoratet vurderer, at selen kunne have reddet livet for hver fjerde fører eller passager, der i perioden 2019-21 blev dræbte i ulykker med person- og varebiler. Det viser med al tydelighed, at selen redder liv, siger afdelingschef i FDM Torben Lund Kudsk.

Har du specifikke spørgsmål om sikkerhedsseler?

Husk, at du som medlem af FDM altid kan få hjælp af eksperter med indgående viden om sikkerhedsudstyr til biler.

Kontakt rådgivningen