Jaguar XE forfra
Biltest

Jaguar XE - det var kattens!

Jaguars nye XE tager kampen op mod de bedste tyske mærker. Især motoren imponerer. Kabinens finish spinder ikke på samme måde.
Jaguar XE

Motors vurdering

Jaguar XE

12,3 km/l
Benzin
986.680 kr.
  • Motor
  • Gearkasse
  • Udstråling
  • Pris
  • Rustgaranti
  • Bagsædeplads
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    3.0 liter - 6 cyl.
  • CO2 udledning
    194 g/km
  • Effekt
    340 hk
  • Moment
    450 Nm
  • Topfart
    250 km/t.
  • Acc. (0-100)
    5,1 sek.
  • Garanti (bil/lak/rust)
    3 / 3 / 6

Motors tal

  • Målt forbrug 15 km/l
  • Beregnet økonomi 10,25 kr./km

Sikkerhed

2015
Luk

Jaguar ejes i dag af den indiske Tata-koncern, som også ejer Land Rover. Koncernen poster masser af penge i udvikling af bilmærket, og et af de første resultater heraf er den nye, mindste bil i Jaguar-familien, XE.

Med baghjulstræk, en langsliggende kraftig motor og en generelt set meget eksklusiv udstråling er der lagt an til en kamp om de kunder, der traditionelt er at finde hos de store tyske bilmærker.

Vi har her prøvet den største og dyreste udgave af XE, og med en pris på en million kroner er forventningerne naturligvis høje. Heldigvis leverer Jaguar langt hen ad vejen det, vi er kommet for at opleve. Motoren er en udsøgt fornøjelse, og med hele 340 hk leverer denne udgave al den køredynamik, man med rimelighed kan ønske sig. Man kunne nok undre sig over, at firehjulstræk ikke er standard på denne kraftige model, men i hvert fald på tør vej har man ingen problemer med at overføre de mange kræfter til asfalten.

Læs også: Motors test af Jaguar XF

Styretøjet er velafstemt, og affjedringen er med de beskedne 18-tommershjul komfortabel nok til, at man kan leve med, at man ikke kan skifte mellem forskellige grader af dæmpning.

Indvendigt er Jaguar overordnet set flot udformet. Der er lækkert læder og et fint match mellem forskellige materialer, der umiddelbart står fint til hinanden. Men i jagten på at mindske bilens vægt virker det, som om materialevalget visse steder er blevet lige spinkelt nok og lidt for plasticagtigt til en bil i denne klasse.

Men ellers er bilen lækker at køre i. Der kunne godt have været flere fralægningsrum til mobiltelefon og småting, så man skal lige huske at få alt lagt til side, inden man nyder bilens dynamiske formåen.

Jaguar XE kabine
Umiddelbart er instrumentbordet flot og funktionelt, men materialerne kan ikke helt måle sig med dem, vi finder hos de tyske konkurrenter.

Fås med dieselmotor

S-udgaven er topmodellen, og den fås kun med denne motor og et ottetrins automatgear. Det fungerer fremragende, og med skiftegreb på rattet (der er lidt plasticagtigt at røre ved) kan man selv blande sig i skiftetidspunkterne, når man har lyst.

Merprisen for det fine ottetrins automatgear er 50-60.000 kr., men er som nævnt altid standard på S-versionen. Det giver i praksis en fremragende brændstoføkonomi, hvis man kan nære sig for at lege med de mange hestekræfter.

I den helt anden ende af prisskalaen findes XE med en dieselmotor, der yder 163 hk. Med manuelt gear koster den 550.000 kr. og er dermed inden for rækkevidde for mange firmabilsbrugere.

Er der penge til overs, er det fint at vide, at Jaguar har en meget omfattende liste over ekstraudstyr,

Motoren fungerer fint, men selv med automatgear mister man lidt af den karakter, man forventer af en Jaguar. Vi peger derfor på udgaven med en toliters benzinmotor med turbo og 200 hk som bedste køb i den ende af skalaen. Og er der penge til overs, er det fint at vide, at Jaguar har en meget omfattende liste over ekstraudstyr, der omfatter alt fra design til komfort og sikkerhed, så man kan få bilen, præcis som man ønsker.

Garantien er på tre år med fri service i de første tre år uden km-begrænsning. Det er flot. Mindre flot er det, at der kun er seks års garanti mod gennemtæring, men her er det en trøst at vide, at det meste af karrosseriet er udført i aluminium.