Opel Ampera - elbilernes overmand

Motors vurdering
Opel Ampera
- Lydsvag
- Letkørt
- Komfortabel
- Bagsædeplads
- Udsyn bagud
Fabriksdata
-
MotorBenzin og elmotor
-
CO2 udledning27 g/km
-
Effekt150 hk
-
Moment370 Nm
-
Topfart161 km/t.
-
Acc. (0-100)9,0 sek.
-
Køreklar vægt1.694 kg
-
Maks. påhængsvægt0 kg
-
Bagagerum300 liter
-
Akselafstand269 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)2 / 2 / 12Batteri: 8 år/160.000 km
-
MålL:450 cm B:181 cm H:143 cm
Motors tal
- Målt forbrug 15 km/l
- Beregnet økonomi 4,95 kr./km
Det var i særdeleshed finanskrisens barske konsekvens for GM, der fik bragt denne geniale bil på markedet. På fallittens rand måtte den amerikanske bilproducent bede regeringen om hjælp, og den fik de, forudsat at produktionen blev omstillet fra store benzinslugere til mere miljørigtige biler.
I skuffen hos GM lå et mere eller mindre færdigt projekt for en elbil, der havde en indbygget benzinmotor, som kunne hjælpe til, når der ikke var mere strøm tilbage på batteriet. Smart idé, men pokkers dyr at føre ud i livet. Med regeringens lån i lommerne lykkedes det alligevel for ikke mindre end 250 udviklere i Tyskland og hele 350 af slagsen i USA at få en færdig bil stablet på hjulene på kun fire år.
Læs også: Motors test af elbiler
Den første udgave blev præsenteret under navnet Chevrolet Volt for et års tid siden, og nu er en Opel-udgave kommet til under navnet Ampera. De to biler er teknisk set identiske, og de produceres på samme fabrik i USA. I det første år er samtlige Chevrolet Volt blevet solgt, og GM vil overføre hybridteknologien til flere andre modeller i GM og Opels modelpalet.

Kører altid på el
Målet med disse to biler har fra starten været at skabe en miljørigtig bil, der kan køre på strøm til fordel for et reduceret CO₂-udslip og til fordel for en mindre afhængighed af olie.
Det er derfor mest rigtigt at betragte Ampera som en elbil. Men hvor almindelige elbiler – uanset model – hele tiden kæmper mod den begrænsede rækkevidde på ned mod 100 km, så er ejere af Ampera dejlig fri for hele tiden at skulle tænke på, hvor mange km der er tilbage på „tanken”. Fuldt opladet kører man 100 procent på strøm, og når man passerer de 40-80 km, som i praksis er rækkevidden på el, starter en benzinmotor automatisk, så den nødvendige strøm kan produceres af bilen selv.
Det betyder, at Ampera altid kører på strøm med elmotoren som den primære drivkilde, men at strømmen altså enten kan komme fra batterierne i bilen eller fra den indbyggede generator. Som en lille unik prik over i’et har Opel skabt en løsning, hvor benzinmotoren er koblet til generatoren via et sindrigt planetgear, der også kan overføre kræfter fra motoren til de trækkende hjul.
Det betyder, at når man virkelig træder på speederen, og der ikke er strøm på batteriet, så vil motoren både levere strøm til elmotoren og mekanisk trække med på de drivende forhjul. Den konstruktion er helt unik og er med til at gøre Ampera til verdens mest avancerede bil. Helt opladet og med fuld tank vil Ampera kunne køre op til 600 km, før den igen enten skal tankes på en tankstation som en almindelig bil eller lades op som en elbil. Her bestemmer man selv.

Lades på 6 timer
Batteriet i Ampera er af litiumtypen, der rummer 16 kWh. Det vejer 198 kg og er placeret i en T-formet batteripakke, der går på langs af bilen mellem forsæder og de to bagsæder og på tværs under bagsædet. Netop denne batteritype er mægtig god til at lagre en stor mængde energi på et lille volumen, men ulempen er, at batteriet skal varmes om vinteren og køles ned om sommeren. Det sker automatisk, når bilen er sat til opladning, men det koster lidt strøm.
Der følger en lader med til bilen, og den kan kobles til et almindeligt strømudtag med jord, hvorfra man kan trække 10 ampere. Herved tager det seks timer at lade bilen op. Man kan justere laderen, så den kun lader med seks ampere, hvis man ikke har adgang til mere. Så tager ladningen 10 timer, mens man med 16 ampere til rådighed vil kunne lade bilen op på bare fire timer.
Men modsat almindelige elbiler er ladetiden generelt ikke altafgørende, for man har jo hele tiden sin egen strømfabrik med på turen. Opel har målt rækkevidden på el til 83 km. Så langt kørte vi ikke. Vi nåede typisk mellem 50 og 60 km på en opladning, hvor vi vel at mærke havde varme i bilen på samme måde som i en almindelig bil.

Kører 15-83 km/l
Vi foretog også en måling af benzinmotorens økonomi, efter at batteriet var brugt op. Selv siger Opel, at bilen kører 20 km pr. liter benzin, men også her opnåede vi ikke helt så gode tal i praksis. Vi kørte meget pænt, men havde også indlagt lidt motorvejskørsel, og så kom vi altså ikke længere end 15,1 km pr. liter.
Det officielle forbrugstal for Ampera er 83,3 km pr. liter, men det er et vægtet gennemsnit mellem intet benzinforbrug, når man udelukkende kører på el, og så de 20 km pr. liter, som man kører ifølge normen, når man kun kører på benzin. I praksis vil man opleve et eller andet niveau mellem vores 15,1 og normens 83,3 km pr. liter benzin.
Hvis man stort set kun kører på el, så kan km/l-tallet blive næsten uendelig stort, og kører man kun på benzin og undlader at lade bilen, skal man ikke regne med mere end de 15 km pr. liter. Man skal dog huske, at man også skal medregne den energi, der går til opladningen. Vi brugte 12 kWh for at køre 50 km på ren el. Ser man alene på energiforbruget, giver det en km-pris for eldrift på 0,48 kr., mens km-prisen for kørsel på benzin er på 0,75 kr.
Det kan altså bedst svare sig at køre på strøm, og det er også den mest behagelige driftstilstand.

Kører fremragende
En ting er bilens avancerede teknologi, noget andet er det mere lavpraktiske: Hvordan kører sådan en bil, og kan man overhovedet bruge den i hverdagen?
Det første, man bemærker, når man sidder bag rattet, er, hvor delligt let det er at køre en elbil som Ampera. Det er blot at træde på speederen og dreje på rattet. Der er automatgear, og accelerationen er yderst imponerende. Man sidder rigtig godt i de store læderstole, og i det hele taget er opholdet i bilen meget komfortabelt.
Ved kørsel på ren el er støjniveauet meget lavt. Med benzinmotoren i drift hører man tydeligt motorens brummen. I begyndelsen er den noget høj, og det er lidt sjovt at bemærke, hvordan bilens hastighed og motorens omdrejningstal på ingen måde passer sammen – den lever sit eget liv og har travlt med at lave strøm.
Efter et stykke tid virker det, som om benzinmotoren dæmper sig, og så kan man faktisk fint køre lang tid på motorvej uden at generes af motorens støj. Også med benzinmotoren i drift kører Ampera som en elbil, da det jo fortsat er elmotoren, der står for fremdriften.

Tvetydige bremser
På FDM Jyllandsringen gav vi Ampera mulighed for at vise, om den kan køre lige så sikkert som en almindelig, god bil. Og det kan den.
Den har godt fat i vejen, og krængningen er begrænset. Gennem skarpe sving og undvigemanøvrer er der hele tiden styr på bilens undervogn, og går det for vildt for sig, griber det standardmonterede ESC-system ind og modvirker en begyndende udskridning. Det er helt klart godkendt!
Bremsesystemet på elbiler er noget anderledes skruet sammen end på almindelige biler, idet man benytter elmotoren som motorbremse, når man blot bremser en smule. Derved kan man opsamle bevægelsesenergien og omdanne den til strøm, som kan lade batteriet lidt op. Skal man bremse rigtig meget, er motorbremsen ikke nok, og så aktiveres skivebremserne ude ved hjulene.
Den store kunst ved elbiler er at lave en flydende overgang fra den ene bremsemetode til den anden, og her kniber det en smule for Ampera, og det kan give lidt ryk i nedbremsningen, når man bevæger sig lige i det område, hvor der skiftes mellem de to bremseprincipper. Det er løst bedre på f.eks. elbilen Nissan Leaf.
Pladsmæssigt er Ampera godkendt, men heller ikke mere. Ved bagsædet er der kun plads til to personer, og loftshøjden er noget begrænset af det stærkt skrånende tag. Bagagerummet rummer 300 liter og er let tilgængeligt gennem den store tophængslede bagklap.

Omfattende udstyr
Opel Ampera er en dyr bil i kraft af sin tekniske opbygning, og det er med til at gøre det lidt sværere at overbevise køberne om, at den er pengene værd. For at hjælpe lidt på den samlede opfattelse af forholdet mellem prisen og det, man får, har Opel valgt at tilbyde bilen med et pænt udstyrsniveau.
Automatisk styret aircondition, 17-tommer-alufælge, fartpilot og elruder er noget af standardudstyret i grundudgaven. En udstyrsmodel med lædersæder, læderrat og varme i sæderne koster godt 35.000 kr. mere. Hertil kan købes en pakke med navigationsanlæg og et særligt designet BOSE-lydanlæg med letvægtshøjttalere, der faktisk lyder fremragende. Man kan desuden vælge at tilkøbe bakkamera og parkeringssensorer. Sidstnævnte er nærmest et must i denne bil på grund af de ret dårlige udsynsforhold.
Sætter man kryds ved det hele, koster den dyreste Ampera 637.860 kr., mens den billigste udgave koster 591.560 kr. Det er mange penge for en bil, der uden hybridteknologien kan sammenlignes med en Opel Astra til omkring 250.000 kr. Dermed bliver Ampera en bil for de få, der har råd til at sætte pris på den unikke og avancerede teknologi.

Garanti og leasing
Opel Ampera sælges med en sædvanlig Opel-garanti på kun to år, hvilket på ingen måde lever op til FDMs mindstekrav, der er tre år eller 100.000 km. Selve batteriet er dog omfattet af en garanti på hele otte år eller 160.000 km, og det er godt for gensalgsprisen, idet batteriet er den dyreste enkeltstående komponent i bilen, og fordi batteriet helt naturligt bliver svagere med alderen.
Man kan tegne en service- og reparationsaftale i en periode, man selv vælger. Indgår man f.eks. en aftale over fem år og i alt 100.000 km, koster det 526 kr. pr. måned, eller 6.312 kr. om året. Det er en udgift i den høje ende, men alligevel et beløb så tilpas lavt, at det kan tilrådes – bilens avancerede opbygning taget i betragtning.
Alternativet til at købe bilen med en tilknyttet service- og reparationsaftale er at lease den. For en periode på tre år og 60.000 km koster det 8.750 kr. pr. måned med en udbetaling på 50.000 kr.
Mange penge, men sådan er det at være det, der populært sagt hedder „first mover”. Er man ikke indstillet på at gå den vej til den pris, kan man i stedet håbe på, at regeringen er lydhør over for alle fornuftige argumenter og snart sætter afgiften ned for denne biltype. Det er der dog – desværre – endnu intet, der tyder på.
