Opel Astra - alle tiders Astra

Motors vurdering
Opel Astra
- Køreegenskaber
- Teknik
- Sikkerhed
- Bagsædeplads
- Ikke tre års garanti
Fabriksdata
-
Motor1.6 liter - 4 cyl.
-
CO2 udledning147 g/km
-
Effekt115 hk
-
Moment155 Nm
-
Topfart188 km/t.
-
Acc. (0-100)11,7 sek.
-
Køreklar vægt1.393 kg
-
Maks. påhængsvægt1.160 kg
-
Bagagerum370 liter
-
Akselafstand269 cm
-
Garanti (bil/lak/rust)2 / / 12
-
MålL:442 cm B:181 cm H:151 cm
Motors tal
- Målt forbrug 15 km/l
- Beregnet økonomi 3,71 kr./km
Med den store Insignia som forbillede har Opel skabt en ny generation af den folkekære Astra, der har rødder tilbage til Kadett-serierne, som så dagens lys for over 70 år siden. Selv om den nye Astra hermed er blevet 10. generation i slægten, peger den fremad og lægger sig fornemt i sporet på den større Insignia.
En hel del teknik er således hentet fra netop den bil, der opnåede den eftertragtede titel „Car of the Year 2009”. Så langt nåede Astra dog ikke, men både i Danmark og i den internationale kåring kom den på top tre-listen, og det vidner om endnu en stærk konstruktion fra Opel.
Læs Motors stortest af Opel Astra fra 2016
Den nye Opel Astra kommer til Danmark i slutningen af januar til priser, der begynder ved knap 225.000 kr.

Længere, bredere, højere og tungere
Astra er blevet en ganske stor bil. I forhold til den gamle generation er den blevet 17 cm længere, seks cm bredere og fem cm højere. Akselafstanden er ligeledes vokset med syv cm, og alt i alt er pladsforholdene ved både for- og bagsæde forbedret en del. Men det er fortil, man for alvor oplever den helt store forbedring. Her sidder man forbilledligt, og grundlæggende er der ikke den store forskel op til den større Insignia.
Ved bagsædet er det derimod, som om de større fysiske rammer er blevet „spist op” af tykkere sædehynder, mere omfangsrig dørbeklædning og ikke mindst et mere dynamisk karrosseri, der trykker kabinen lidt sammen foroven. Alt i alt giver det sammen med meget højtsiddende sideruder en knap så luftig kabine, som de store ydre mål ellers stiller i udsigt.
Men det gode ved den velpolstrede kabine er et meget lavt støjniveau. Astra opleves som en stor bil på landevejen, og det er med til at øge kvalitetsoplevelsen. De øgede proportioner har kastet mere vægt af sig, og samlet set er den nye Astra blevet 75 kg tungere end forgængeren.
Det råder nye, mere energieffektive motorer dog bod på, så i gennemsnit kører benzinudgaverne nu 16,4 km pr. liter, mens dieseludgaverne når hele 21,7 km/l i snit. Det kaster i gennemsnit en reduktion af CO2-udslippet på 12 procent af sig. Astra er således på en gang blevet både større, mere komfortabel, tungere og mere grøn.

Fås endnu kun med fem døre
Astra-familien er kendt for at have mange varianter, så Opel kan tilfredsstille de flestes behov. Den gamle fandtes således både som stationcar, hatchback, sedan, cabriolet og i flere sportsudgaver. Så langt er den nye model endnu ikke kommet, og indtil en stationcar dukker op senere på året, er denne femdørsudgave eneste valgmulighed i det nye modelprogram.
Til gengæld er der flere motorer at vælge imellem i form af fire benzinmotorer og tre dieselmotorer. Mindste udgave er en 1.4-liters benziner med 100 hestekræfter; en særlig økonomisk variant, der på papiret kan køre hele 18,2 km pr. liter. Næste størrelse er en 1.6er med 115 hk – det er den, vi tester her. Både 1.4eren og 1.6eren kommer standard med en femtrins gearkasse, men 1.6eren kan fås med et sekstrins automatgear.
De to næste benzinmotorer har begge turbolader og er på den måde et udtryk for den nye „downsizing”-strategi, hvor mindre motorer kan yde det samme som det, man før skulle have noget større maskiner til at klare. 1.4 turbo yder således 140 hk og kan bedst sammenlignes med forgængerens 1.8-liters motor. Fordelen er et markant lavere forbrug, og 1.4 turbo går på papiret 16,9 km pr. liter. Den næste er en 1.6 turbo med 180 hk. Det er en kraftig maskine, der kan sammenlignes med en 2.5-liters V6er. Også her har udviklingen sørget for lavere vægt og lavere forbrug: 1.6 turbo går 14,7 km pr. liter, hvilket er omkring 50 procent bedre end en klassisk V6er.
På dieselsiden er der tre udgaver: en 1.3er med 95 hk, en 1.7er med 110 hk og endelig en toliters med 160 hk. Vi har prøvet 1.7eren, der byder på fremragende trækkraft og en blød motorgang uden tydelig dieselsnerren, uden at man dog er i tvivl om, at det er en dieselmotor. Med sine 21,3 km pr. liter er det denne version, vi vil pege på som bedste køb på dieselsiden, mens den 1.4 turbo må anses for at være bedste køb blandt benzinmotorerne.

Udstyr som i luksusbiler
En af de ting, der virkelig øger oplevelsen af den nye Astra, er muligheden for at opgradere bilen med udstyr, man ikke tidligere har kunnet få i så små biler. Mest anbefalelsesværdige er de avancerede forlygter, der med de kraftige xenon-pærer og den indbyggede lygteteknik giver et usædvanligt godt lys.
Ikke nok med at selve pærerne har et godt lysudbytte, lygterne drejer også i takt med rattet, så lygterne så at sige kan „lyse om hjørner”. Det er i sig selv godt, men oplevelsen slutter ikke her. Sensorer registrerer, om det regner, eller om det er tåget, og under sådanne forhold spredes lyskeglen til siderne, så det bliver lettere at orientere sig. Når man blinker til en af siderne, tændes små sideprojektører, der oplyser vejbanen langs bilen, hvilket gør det muligt at se fodgængere og cyklister. Og endelig ændres lyskeglen ved kørsel på motorvej, så man også her får det optimale lysudbytte. De særlige forlygter er ekstraudstyr til 15.000 kr., hvoraf de lidt over 10.000 kr. er statsafgift!
Blandt det øvrige udstyr vil vi fremhæve de ergonomiske sportssæder med et hav af justeringsmuligheder foruden firevejs justerbar lændestøtte. De er anbefalet af den tyske organisation „Aktion Gesunder Rücken e. V.”, der består af læger og ergonomiske eksperter. De koster 5.000 kr. ekstra og er alle pengene værd.
Der er i øvrigt to udstyrsniveauer: Essentia, som er billigste niveau, og Enjoy, som er højeste niveau. Merprisen er 20.000 kr. og dækker bl.a. over fabriksmonteret radio, aircondition og varme i sæderne. Vi peger derfor på Enjoy som bedste køb.
Ud over forlygter og sæder kan man tilkøbe en lang række spændende udstyrsdetaljer i „løs vægt”. Priserne er rimelige, og vi har anført en række eksempler i udstyrsskemaet.

Imponerende undervogn
En af de ting, man bemærker med det samme, når man sætter sig bag rattet og kører den nye Astra, er de vellykkede køreegenskaber. Servostyringen er harmonisk i sin afstemning, og sammen med en usædvanlig dynamisk undervogn opfører bilen sig eksemplarisk i både dagligdagens køreopgaver og de mere krævende manøvrer på FDM Jyllandsringen.
Det er i særdeleshed bagakslens nye konstruktion, der har æren for de fine køreegenskaber. En smart anordning fastholder hjulenes svingarme sideværts, så hjulvinklerne fastholdes ved kurvekørsel. Det giver meget præcise styreegenskaber uden generende styrereaktioner fra baghjulene, og på den måde er det lykkedes at lave en undervogn, der er i fin balance hele tiden.
Affjedringen er lidt til den hårde side, hvilket man mærker, hvis man kører over små ujævnheder, men samlet set er den godkendt. Vil man have mulighed for at ændre undervognens karakter, kan man bestille bilen med elektronisk justerbare støddæmpere, FlexRide, hvor man kan skifte mellem Tour (komfort), Normal eller Sport. Den løsning koster 15.000 kr. ekstra. Vi har også haft mulighed for at afprøve FlexRide, og den skal man nok primært vælge, hvis man sætter stor pris på muligheden for at gøre bilen mere sportslig.
Bremserne er glimrende med et godt bid fra starten af en nedbremsning og naturligvis forsynet med både bremseassistent og blokeringsfri anordning. Det tilkoblede antiudskridningssystem, ESC, fungerer nærmest ubemærket og griber stille og roligt ind og bringer bilen på rette kurs, hvis der er brug for det.

Leasing kan være en mulighed
Ser man på de samlede udgifter ved at holde bil i en periode på tre år og 60.000 km, har vi beregnet den månedlige udgift til godt 6.000 kr., når alle udgifter tælles med. Både ejerafgift, brændstofudgifter og FDM-forsikring er på meget rimelige niveauer, og i regnestykket har vi valgt at indregne prisen for en serviceaftale, der dækker alle planlagte serviceeftersyn og uforudsete reparationer i perioden. Den koster godt 6.000 kr. om året, hvilket er anbefalelsesværdigt, al den stund at Opel endnu kun yder sølle to års garanti på sine biler.
Et alternativ til at købe og eje bilen selv kan være Opels tilbud om privatleasing. For en periode på tre år og 60.000 km koster det en engangsydelse på 20.000 kr. samt en månedlig ydelse på 3.395 kr. Tillægger man de udgifter, som leasingydelsen ikke omfatter, bliver den samlede sammenlignelige månedlige udgift også her godt 6.000 kr. Dermed er der et vist økonomisk incitament til at overveje privatleasing i dette tilfælde.
Samlet set er Astra en familiebil med en fornuftig brugsværdi, en god økonomi, glimrende køreegenskaber, en meget høj passiv sikkerhed og et meget højt teknisk niveau. Når en stationcar senere på året dukker op, vil der også være en Astra til dem, der søger god plads på bagsædet.