Opel Astra forfra
Biltest

Opel Astra tager teten

Den nye Opel Astra er udvendigt blevet mindre, men indvendigt er pladsen vokset. Med flot udstyr og nye, energiske motorer er Astra blevet den  bedste bil i klassen og fortjener fint sin nye titel „Årets bil i Danmark 2016”.
Opel Astra fra siden

Motors vurdering

Opel Astra

23,3 km/l
Benzin
223.870 kr.
  • Plads
  • Udstyr
  • Førerplads
  • Forbrug
  • Udsyn bagud
  • Ikke tre års garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1.0 liter – 3 cyl.
  • CO2 udledning
    99 g/km
  • Effekt
    105 hk
  • Moment
    170 Nm
  • Topfart
    200 km/t.
  • Acc. (0-100)
    11,2 sek.
  • Køreklar vægt
    1.263 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.220 kg
  • Bagagerum
    370 liter
  • Akselafstand
    266 cm
  • Garanti (bil/lak/rust)
    2 / 2 / 12
  • Mål
    L:437 cm B:181 cm H:266 cm

Motors tal

  • Målt forbrug 17 km/l
  • Beregnet økonomi 2,80 kr./km

Sikkerhed

2015
Luk

I dag er det ikke nok, at en ny bilmodel blot har fået et nyt design og lidt flere kræfter. Nu skal der også være nye sikkerhedssystemer og kommunikationsløsninger, lavere vægt og forbrug samt moderne udstyr, og det hele skal tænkes ind fra starten, før en ny model for alvor kan kaldes ny. 

Det gælder også for den nye Astra, der er 11. generation af Opels bedst sælgende bil, og som på den måde både skal leve op til de nævnte krav og løfte arven fra de mere end 24 mio. eksemplarer af de foregående generationer af Astra og Kadett, der er solgt, siden Kadett grundlagde modelserien i 1936. 

Læs også Motors test af Kia Ceed

Opels ingeniører måtte derfor starte på en frisk, da denne Astra skulle konstrueres, og det er der kommet en rigtig fin bil ud af. Først og fremmest er det bemærkelsesværdigt, at den nye Astra udvendigt er blevet betydelig mindre end forgængeren, samtidig med at de indvendige mål er blevet større. Det lyder ulogisk, men forklaringen skal findes i en ny platform, der har gjort det muligt at udnytte pladsen bedre. 

Opel Astra kabine
Førerpladsen er omkranset af velfungerende betjeningszoner med logiske greb og kontakter samt materialer i en nydelig kvalitet.

Gå uden om den billigste

Samtidig er det lykkedes at reducere vægten med mellem 120 og 200 kg, hvilket gavner både køreegenskaber, pris og ikke mindst brændstofforbrug. Udvendigt er Astra blevet fem cm kortere, og højden er mindsket med 2,5 cm. Bredden er kun knebet et par mm, men akselafstanden, altså stykket mellem for- og baghjul, er mindsket med to cm. Det er atypisk og gør det til lidt af en bedrift, at det samtidig er lykkedes at øge målene i kabinen.

Helt konkret er der kommet 3,5 cm ek­stra knæplads ved bagsædet, ligesom loftshøjden er øget med lidt over to centimeter. Det mærkes, og selv velvoksne personer finder nu god plads på bagsædet, der kan matche de bedste af konkurrenterne.

Selv velvoksne personer finder nu god plads på bagsædet, der kan matche de bedste af konkurrenterne.

Indtil videre findes Astra kun som femdørs hatchback med plads til fem. Billigste udgave fås til lige under 200.000 kr. Den savner dog vigtigt sikkerhedsudstyr og kan derfor kun betragtes som en trestjernet bil, når det handler om sikkerhedstes­t­­en fra Euro NCAP. 

Alene derfor giver det ikke megen mening at se mere på den, og i stedet skal man op i næste udstyrsniveau, Enjoy, for at finde den version, der i praksis skal ses som indstigningsmodellen.

Det er den udgave, vi har testet, og den koster godt 223.000 kr. og byder på masser af udstyr, en femstjernet sikkerhedstest, en komfortabel kabine og en fin økonomi. Vælg den, hvis du ikke ligefrem ønsker at gå ombord i en af de luksusudgaver, som Opel også tilbyder.

Operl Astra skærm
7"-skærmen indeholder bluetooth og Apple CarPlay. Herfra styres næsten alle bilens ekstrafunktioner.

Helt nye motorer

Astra fås med valg mellem tre motorlinjer: to benzinere og en diesel. De er alle ret nye, og de passer godt til bilen. Mindste udgave er en trecylindret benziner med turbo. Den er på 1.0 liter og yder et godt stykke arbejde. Drejningsmomentet på 170 Nm gør faktisk motoren sammenlignelig med en gammeldags 1.6’er.

De tre cylindre lyder lidt rå og uskønt ved igangsætning og acceleration, men når man først er oppe i fart, dæmpes lyden til næsten ingenting, og så er komforten i top. Som standard er der en femtrins manuel gearkasse, men en selvskiftende „robotgearkasse” kan tilkøbes for 18.000 kr.

Læs også Motors test af Honda Civic

Der findes også stærkere motorer, og vil man have en top­udstyret Astra, ja, så skal man også op i motorstørrelse, har Opel bestemt. Det kan f.eks. være den firecylindrede 1.4-liters turbomotor. Den fås i udgaver med henholdsvis 125 eller 150 hk og føles en del smidigere end den gamle 1.4’er. Og med et officielt forbrugstal på over 20 km/l er den et økonomisk valg for dem, der vil have lidt mere kraft i speederen. 1.4’eren fås kun med en sekstrins manuel gearkasse.

Dieselmotoren kommer med enten 95, 110 eller 136 hk, og her er det kun topudgaven, der kan leveres med et sekstrins automatgear.

Opel Astra speedometer
Mellem speedometer og omdrejningstæller giver den lille skærm yderligere informationer på dansk.

Flot sikkerhedsniveau

Med de nye afgifter besluttede den danske importør at udstyre så mange modeller som muligt med sikkerhedspakken Opel Eye. Den indeholder automatisk nødbremse, advarsel for at køre for tæt på bilen foran, linjevogter og skiltegenkendelse. Det virker godt og er med til at gøre Astra til en af de bedste i denne klasse. 

Nødbremsen virker ved hastigheder mellem 8 og 80 km/t., og ved hastigheder op til 40 km/t. kan den nå at bremse bilen helt op, så et sammenstød kan undgås, mens den ved højere hastigheder først advarer og derefter bremser, så meget den nu kan nå, for at mindske sammenstødshastigheden. Ved hastigheder over 80 km/t. advares man, og så må man selv beslutte, om man vil undvige eller bremse.

Linjevogteren advarer, hvis man er på vej ud over vejbanens kantlinjer, men den drejer også selv på rattet. Det skal man lige vænne sig til, men det fungerer fint og vil utvivlsomt være med til at forhindre ulykker.

Opel Astra bagagerum
Der er fin adgang til det gennemsnitlige bagagerum på 370 liter. Bagsædet kan foldes forover, men efterlader en ret høj kant.

Kører rigtig godt

Et andet godt system er skiltegenkendelsen. Det er vigtigt at holde hastigheden af hensyn til sikkerheden og for at undgå at blive blitzet, men det er ikke altid let at vide, hvor stærkt man må køre. Her hjælper Astra dig, idet den aktuelle hastighedsgrænse vises i displayet. I topmodellerne kan man tilkøbe advarsel for biler i den blinde vinkel, men det er desværre ikke muligt på Enjoy-udgaven, og endnu er det ikke muligt at bestille bilen med aktiv fartpilot.

Bag rattet har man en god oplevelse. Bilen er letkørt, styretøjet er behageligt og giver fin tilbagemelding om bilens opførsel på vejen, og bremserne har et godt bid og er lette at dosere. Gearskiftet går også let, og man mærker, at Opel både har gjort det mere præcist og mindre støjende. Retningsstabiliteten er god, og selv ved kørsel ved meget høj fart på den tyske autobahn kunne Astra levere en tryg køreoplevelse. Også på FDM Jyllandsringen viste bilen gode takter, så alt i alt har vi kun roser tilovers for de dynamiske egenskaber.

Det var derfor retfærdigt, at Astra løb med titlen „Årets bil i Danmark 2016”.

Et punkt, hvor Astra er mindre god, er ved udsynet. Føreren har lidt svært ved at se skråt bagud ved f.eks. højresving, og også ved bagsædet kniber det med at se ud på grund af den ret høje vindueskant.

Som noget helt nyt har Opel indbygget den nye Apple Car­Play i Astra, og det fungerer rigtig godt (se omtale på s. 79). Sammen med et godt musikanlæg giver det en god oplevelse i bilen, og med alle menuer på dansk og mulighed for at tale dansk til bilen, når man skal skifte radiostation, ringe op eller indstille navigationsanlægget, bliver man alt i alt rigtig glad for bilen, jo mere man kører i den. Et forhold, der om vinteren bliver forstærket af god sædevarme og varme i rattet.

For bilister, der ofte kører langt uden for byernes lys, er det værd at ofre godt 15.000 kr. på de nye LED-forlygter. De blænder selv op og ned, indstiller sig efter trafikken og giver et flot hvidt lys. 

Opel Astra bagfra
For en rimelig pris får man en sikker, velkørende og veludstyret udgave af Opel Astra, som derfor lægger sig i front i denne populære klasse.

Økonomien ser lys ud

En 1.0T Enjoy, der er udstyret med LED-lygter, komfortsæder, klimaanlæg og metallak, bliver til en yderst veludstyret bil til 246.000 kr. Sammen med en lav forsikringspræmie, en lav ejerafgift, rimelige serviceomkostninger og en moderat brændstofudgift lander man på en samlet km-pris på langt under tre kr., og det er attraktivt.

Garantien er desværre knap så god, men det kan man delvist kompensere for ved at tilkøbe en service- og reparationsaftale til 6.500 kr. om året, hvis man årligt kører 20.000 km. Derved sikrer man sig, at ejerskabet ikke generes af store udgifter, men i stedet alene påvirkes af den køreglæde, den nye Astra kaster af sig hver dag.

Det var derfor retfærdigt, at Astra løb med titlen „Årets bil i Danmark 2016”.