Peugeot 508 fra siden
Biltest

Peugeot 508 - den grønne løve

Peugeot 508 1.6 e-HDI vender op og ned på billedet af en miljøvenlig bil: Den er stor, luksuriøst indrettet og forsynet med automatgear. Alligevel kører den op til 23,8 km/l og udleder dermed kun 109 gram CO2/km.
Peugeot 508 bagfra

Motors vurdering

Peugeot 508

23,8 km/l
Diesel
357.670 kr.
  • Køreegenskaber
  • Sikkerhed
  • Udstyr
  • Fralægningsplads
  • Ikke tre års garanti
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

  • Motor
    1.6 liter - 4 cyl.
  • CO2 udledning
    109 g/km
  • Effekt
    112 hk
  • Moment
    270 Nm
  • Topfart
    197 km/t.
  • Acc. (0-100)
    11,9 sek.
  • Køreklar vægt
    1.560 kg
  • Maks. påhængsvægt
    1.200 kg
  • Bagagerum
    545 liter
  • Akselafstand
    282 cm
  • Mål
    L:479 cm B:185 cm H:146 cm

Motors tal

  • Målt forbrug 19 km/l
  • Beregnet økonomi 4,50 kr./km

Sikkerhed

2011
Luk

Danskernes foretrukne bilmærke har i øjeblikket en løve i logoet, og der er derfor mere end almindelig interesse, når Peugeot kommer med en ny bil i familie- og jobbilsklassen. Det er nyligt sket i form af 508, der på en gang skal afløse både den populære Peugeot 407 og den luksuriøse 607.

Motor har tidligere set nærmere på 508 i en gruppetest af stationcars i tolitersklassen, så denne gang ser vi på firedørsudgaven med den mere overkommelige 1.6-liters-dieselmotor. Den tilhører en omfattende modelfamilie, hvor billigste udgave koster omkring 320.000 kr., og dyreste udgave er en topudstyret 508 GT til 675.000 kr.

Læs også: Motors test af Peugeot 508 fra 2018

Det er altså en bil til mange forskellige behov. Bilen findes både som firedørs sedan og som stor stationcar. Merprisen for sidstnævnte er 20.000 kroner.

Peugeot 508 kabine
Førerpladsen er præget af det store læderrat med masser af knapper. Herfra styres fartpilot, radio, tripcomputer og telefon, hvis man har tilkøbt Bluetooth. Speedometer og omdrejningstæller er flyttet langt til siderne, men det store display i midten kan også vise hastigheden med store tal.

Vægt på lavt forbrug

Den testede udgave af 508 er en særlig grøn variant, der på papiret kan køre hele 23,8 km pr. liter dieselolie, og det er faktisk ret flot bilens størrelse taget i betragtning. Det er da også en ret avanceret teknik, der er taget i brug for at nå dette resultat. Dels er motoren optimeret med en styring, der tager mere hensyn til forbrug end ydelse, dels er motoren koblet til en selvskiftende gearkasse, der hele tiden sørger for, at motorens omdrejninger holdes i ave.

Andre hjælpemidler er særlige dæk med lav rullemodstand og et stop-start-system, der slukker motoren, hver gang bilen holder for rødt. Denne teknik er bygget over en kombineret starter og generator, der er monteret på motoren med et bæltedrev, og som lynhurtigt starter motoren, når man slipper bremsen. Peugeot kalder selv denne teknik for mikrohybrid – nok et flot ord at benytte, men der er trods alt lidt om snakken.

Det er dog ikke kun denne udgave, der kan køre langt på literen. Generelt tilhører alle versionerne af 508 energimærke A eller B – kun en benzinudgave med en 1.6-liters-turbomotor og et traditionelt automatgear falder igennem og må nøjes med D-mærket. Peugeot 508 er derfor interessant for de familier, der gerne vil vælge en grøn bil, og for de firmabilsejere, der er pålagt at vælge en grøn bil af hensyn til firmaets miljøpolitik.

Peugeot 508 bagsæde
Peugeot 508 byder på fremragende bagsædeplads. Forgængerens trange plads til passagererne bagi er historie – herligt!

En kæmpe kabine

Peugeot 407 var på mange måder en herlig bil, men den havde ikke meget plads på bagsædet. Det har Peugeot gjort noget ved, og akselafstanden på 508 er vokset med hele ti cm, og det kan mærkes ved bagsædet.

Samtidig er forruden rykket en anelse frem, og samlet set opleves kabinen meget rummelig. Også i bagagerummet er der sket ting og sager, og nu rummer det 545 liter i stedet for forgængerens 448 liter.

Ud over at give god plads til passagerer og bagage har den længere akselafstand også gjort det lettere, når man skal udvide bagagerummet ved at folde bagsædet fremover. Nu foregår det helt uden besvær – bare tryk på knappen, og ryglænet folder ned over sædehynden, uden at man skal afmontere hovedstøtter eller rykke forsæderne frem.

Peugeot 508 fås i tre udstyrsniveauer foruden topudgaven GT. Indstigningsmodellerne hedder Access og fås kun som sedan i to versioner med en 1.6-liters-motor til enten benzin- eller dieseldrift. Allerede her er man ret pænt stillet med udstyr, og bl.a. er manuel aircondition standard.

Der er dog flere ting, man savner, og der er derfor god grund til at ofre 20.000 kr. og gå op i Active. Det er den udgave, vi har testet, og den har et fint forhold mellem pris og udstyr. Vi glæder os over et automatisk klimaanlæg, letmetalfælge, læderrat og elruder på alle døre, men savner muligheden for at kunne tale håndfrit via Bluetooth. Det koster 6.500 kr. ekstra, og det er altså for ringe, at Peugeot ikke har gjort det til standardudstyr.

Vil man have endnu mere udstyr, kan man gå op i Allure. Det koster yderligere 40.000 kr., men så får man både glastag, nøglefri betjening, dellæderindtræk, elektrisk håndbremse og andet godt udstyr. Topmodellen hedder GT, og den fås kun med 2.2-liters-dieselmotoren med 204 hk og automatgear. Den er en sand fornøjelse, men også en dyr dreng. Vi peger på Active som det udstyrsniveau, der giver mest værdi for pengene.

Peugeot 508 motor
1.6-liters-motoren er kendt fra både Peugeot, Citroën, Mazda, Ford og Volvo. Den arbejder godt, giver rigeligt med kræfter og er naturligvis udstyret med partikelfilter.

Dieselmotorer dominerer

Motorprogrammet omfatter hele seks motorer. Mindste er en 1.6-liters-benziner med 120 hk. Den fås kun med det selvskiftende gear ESG og kun i se­dan­ud­ga­ven. Samme motor, men med turbo og 156 hk udgør det andet benzinalternativ, der dog er noget tørstig.

Så ser det meget bedre ud på dieselsiden. Her er den velkendte 1.6-liters-dieselmotor med 112 hk grundstammen, og den kører mellem 21,3 og 23,8 km/l, alt efter hvilken variant der er tale om. Skal det være kraftigere, fås endnu en tolitersdieselmotor med 140 hk, men den er på vej ud til fordel for en kraftigere udgave med 163 hk, som fås med enten manuelt gear eller et traditionelt automatgear. Særligt sidstnævnte er virkelig lækkert og er med til at løfte køreoplevelsen.

Vi peger på 1.6 HDI med enten manuelt sekstrinsgear eller denne særlige udgave med det selvskiftende gear som bedste køb. Om man skal vælge den ene eller den anden, beror på temperament, men undertegnede nød meget at køre i udgaven med det selvskiftende gear. Særligt hvis man indimellem selv tager fat og bestemmer skiftetidspunkterne. Men den kræver tilvænning, så pas på med at bortdømme den efter blot en lille prøvetur.

Peugeot 508 er allerede underkastet en crashtest af Euro NCAP. Her blev resultatet overordnet de maksimale fem stjerner, og bl.a. blev hovedstøtterne rost. Der er i alt seks airbags i bilen – to foran, to i siden af forsæderne og to gardiner, der ruller ned fra loftet. Derudover er alle udgaver forsynet med anti­skrid­systemet ESC, ligesom bremsesystemet er i nyeste udgave med indbygget bremseassistent samt en funktion, der tænder havariblinket, hvis man virkelig bremser til. Der er selealarmer på alle fem pladser, og der er isofixbeslag til autostole ved de yderste pladser på bagsædet.

Lygterne er konstrueret med separate nær- og fjernlys, og de giver et godt lysudbytte. Som ekstraudstyr kan man tilkøbe xenonforlygter, som for alvor lyser vejen op foran bilen. De er kombineret med særlige LED-kørelyslygter, der benyttes i dagtimerne for at spare energi.

Peugeot 508 bagagerum
Bagagerummet på 545 liter er gigantisk. Bagsædets ryglæn kan foldes forover i to dele, og det foregår pærelet.

Kører yderst behageligt

Bag rattet har man en rar oplevelse, og den gode plads i både bredde og længde gør det let at finde en god kørestilling, uden at man skal tage særligt hensyn til passagererne på bagsædet.

Servostyringen er af den elektro-hydrauliske type, der giver en fin føling med vejen, og man oplever 508 som en rar bil at håndtere i trafikken. Vores udgave havde den særlige selvskiftende gearkasse, og den har den fordel, at sjette gear er yderst langbenet. Det betyder, at motoromdrejningerne holdes godt nede ved motorvejskørsel til gavn for et behageligt lavt lydniveau i bilen. Selve gearskiftene foregår mærkbart, men på en acceptabel måde. Jo mere man lærer bilen at kende, jo mere fornemmer man, når det er tid til at skifte gear, og så kan man selv styre det hele blot ved at lette lidt på speederen.

Affjedringen er til den komfortable side. Dog ikke så komfortabelt, at det går ud over bilens køreegenskaber i snævre sving eller kritiske manøvrer. Her klarer Peugeot 508 sig fremragende, og bliver det for voldsomt, træder ESC-systemet til og bremser bilen ned øjeblikkeligt, så der igen kommer styr på situationen.

Peugeot 508 knapper
Active-udgaven har fuldautomatisk tozoners klimaanlæg med separat styring af temperatur og luftfordeling i højre og venstre side.

Koster 4,50 kr./km

Livet med en Peugeot 508 behøver ikke at være kompliceret. Det kræver dog, at man selv tilkøber en service- og reparationsaftale, for den danske importør har valgt at sælge bilen med blot to års garanti. Det er ikke tilfredsstillende.

En service- og reparationsaftale kan dog rette op på den svaghed, og kører man 20.000 km om året, koster den under 5.000 kr. pr. år, og så har man adgang til alle planlagte serviceeftersyn samt alle uforudsete reparationer i aftalens løbetid. Det kan anbefales.

Vi har beregnet en samlet udgift på 4,50 kr./km for et ejerskab over tre år og 60.000 km. Så er alt indregnet, og det er en udgift på det gennemsnitlige niveau. Peugeot tilbyder i øjeblikket ikke en særlig pris på privatleasing af 508’eren.

Brændstoføkonomien ser mere grumset ud. Fabrikken stiller 23,8 km/l i udsigt. Det er muligt, at det kan nås ved meget moderat kørsel. Vi kørte pænt i bilen og opnåede 18,5 km/l. Vi vil ikke stille et meget bedre resultat i udsigt for andre, men det er da også et udmærket resultat.

Alt i alt lander vores vurdering af Peugeot 508 på et højt niveau, for bilen har masser af gode elementer over sig. Der er skønhedsfejl, der trækker ned, men direkte målt op mod de tilsvarende udgaver hos de nærmeste konkurrenter peger vi på Peugeot 508 som det bedste køb i denne prisklasse. Er det derimod de lidt kraftigere udgaver, der er på tale, fastholder vi vurderingen fra vores gruppetest tidligere på året, hvor VW Passat fik en smal sejr foran 508.