Toyota RAV4 - mere strøm og fuld fart på populær SUV

Større batteri og to kraftige elmotorer får Toyota RAV4 til at kunne køre hele 75 km som en elbil – og at kunne klare 0-100 på 6 sekunder. Desværre er den allerede udsolgt, og priserne er ukendte.

Toyota RAV4 fra siden
Forpremiere

Motor mener

Teknikken i Toyota RAV4 Plugin Hybrid er gennemført og let at bruge. Men det er ærgerligt, at Toyota lancerer en bil, der er udsolgt fra dag 1.

KØBENHAVN Hybridteknik er Toyotas adelsmærke, og nu kommer den japanske bilproducent med en ny generation af teknikken, hvor to elmotorer og en benzinmotor arbejder sammen for at reducere benzinforbruget og dermed CO2-udslippet.

Det sker i forbindelse med lanceringen af en plugin-hybrid-version af Toyota RAV4, som er fabrikkens største SUV i Europa og verdens mest solgte af slagsen.

Overblik: Se alle Motors test af plugin-hybrider

Den nye RAV4 plugin-hybrid kommer udelukkende i en version med firehjulstræk, en stor benzinmotor og en samlet ydelse på 306 hk.

Toyota RAV4 kabine
Førerpladsen er lækkert udformet med gode materialer, et stort set digitalt instrumenthus og en stor skærm i midten. Man sidder både højt og godt i de store sæder.

Kører som en elbil

Toyota har endnu ingen elbiler i programmet, men trods den lidt tøvende tilgang til den nye bilteknik, har fabrikken alligevel gjort meget for, at den nye plugin-hybrid kan opleves som en elbil.

Med et fuldt opladet batteri kan bilen køre op til 75 km på en opladning, og den er programmeret til altid at starte i et køreprogram, der prioriterer elkørsel højest.

Uanset hvor hårdt man træder på speederen, startes benzinmotoren således ikke, så længe der er strøm på batteriet. Vil man gøre fuld brug af både benzin- og elmotorer, må man derfor skifte køreprogram til en af de tre andre muligheder. Men gør man ikke det, opleves bilen fuldkommen som en elbil.

Læs også: Motors test af Volvo XC40 som plugin-hybrid

For at dette kan lade sig gøre, er den nye RAV4 Plugin-hybrid bl.a. udstyret med en varmepumpe, der kan levere varme til bilen, uden at benzinmotoren skal startes. Varmepumpen kan også varme eller køle kabinen før en køretur, uanset om den er sat til opladning eller ej.

Det sidste kræver naturligvis, at der er strøm på batteriet. Det kan man bl.a. se og styre fra en nyudviklet app, der kan kommunikere med bilen fra en smartphone.

Toyota RAV4 skærm
Man kan vælge mellem flere former for visning i det delvist digitale cockpit. En helt enkel og ren visning findes desværre ikke.

Firehjulstræk og god hybridteknik

Hybridbilen er opbygget med to elmotorer, hvor den ene er placeret ved baghjulene, og den anden ved forhjulene. Derudover trækker benzinmotoren på forhjulene via et sindrigt e-CVT-gear.

Modsat det, vi har oplevet i mange andre hybridbiler fra Toyota, er oplevelsen meget lækker og stort set uden lyden fra et højt omdrejningstal fra benzinmotoren. Den stærkt forbedrede oplevelse skyldes dels, at de kraftige elmotorer mindsker behovet for, at benzinmotoren arbejder hårdt, dels at bilen er blevet kraftigt støjdæmpet og forsynet med støjdæmpende ruder hele vejen rundt.

Læs også: Motors test af Ford Kuga PHEV

Strømmen til elmotorerne kommer fra et batteri på hele 18 kWh, hvilket er omtrent 80 procent større end i mange af konkurrenternes biler. Det store batteri sørger for en flot rækkevidde på hele 75 km på el alene.

Når batteriet er tomt, kan det lades via en separat ladeport ved baghjulet. Her kan man genoplade bilen på fem timer, hvis man bruger en ladeboks, mens en medfølgende nødlader kræver mere end den dobbelte tid.

Toyota RAV4 gearstang
Gearstangen er af den mekaniske type, hvor man selv skal sætte den i P, når turen er slut. Fra knapperne til venstre styres køreprogrammerne.

Udsolgt resten af året

Toyota har i første omgang fået nogle hundrede biler til landet, og de er allerede solgt til priser en smule over det, den almindelige hybridversion med firehjulstræk koster.

Billigste udgave stod således til godt 450.000 kr. Men de blev revet væk, og nu kan fabrikken ikke levere flere biler før engang til næste år. Hvad en RAV4 Plugin-hybrid skal koste til den tid, er ikke til at sige, så længe danske politikere ikke har meldt ud, hvordan afgiften på grønne biler bliver efter nytår.

Som det ser ud nu, stiger prisen med ca. 100.000 kr., til noget der ligner 550.000 kr., men det er endnu blot et kvalificeret gæt.

Læs også: Motors test af VW Passat GTE

Så kort fortalt er der med Toyota RAV4 Plugin Hybrid tale om en fin og avanceret bil til en pris, vi ikke kender, og som først kan leveres til næste år på et ikke nærmere defineret tidspunkt.

Men Toyota har vist, at de kan bygge biler, der både er rare at køre i og ganske miljøvenlige. Så vi kan uden tvivl vente os mere af samme skuffe fra den kant.

Overvejer du at købe en plugin-hybrid?

Læs tema her

Toyota RAV4 forfra

Toyota RAV4

Benzin/el
550.000 kr.
 • Rækkevidde på el
 • Hybridsystem
 • Udstyr
 • Ladetid
 • Leveringstid
 • Ukendt pris
Luk
Vis flere data

Fabriksdata

 • Motor
  2.5 liter – 4 cyl. + elmotorer
 • CO2 udledning
  22 g/km
 • Effekt
  306 hk
 • Moment
  227 Nm
 • Topfart
  180 km/t.
 • Acc. (0-100)
  6,0 sek.
 • Køreklar vægt
  2.000 kg
 • Maks. påhængsvægt
  1.500 kg
 • Bagagerum
  520 liter
 • Akselafstand
  269 cm
 • Officiel rækkevidde
  75 km
 • Garanti (bil/lak/rust)
  3 / 3 / 12
  Maks. 100.000 km
 • Mål
  L:460 cm B:186 cm H:169 cm

Sikkerhed

2019
Luk