Billeje i udlandet: Her er de bedste råd

Inden du kører af sted med en lejebil, bør du læse lejekontrakten grundigt igennem. Du bør også kontrollere bilen for fejl og mangler. Her er de ting, du skal være opmærksom på ved billeje i udlandet.

Familie på ferie har parkeret bilen og tager en pause på rasteplads.
Viden

Både når du booker og afhenter en lejebil, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Ellers risikerer du at få en dyr eller dårlig oplevelse.

Illustration af underoverskrift 5 huskeregler til billejen

  1. Vælg et udlejningsfirma, du er tryg ved, og som også opererer i Danmark. FDM oplever flest klager over små, lokale udlejningsfirmaer.
  2. Læs lejekontrakten grundigt igennem, inden du skriver under.
  3. Undersøg, om forsikringen dækker godt nok. Hvad koster det f.eks. at sikre sig mod store erstatningskrav og for høj selvrisiko? Er du i tvivl om forsikringsforholdene, så spørg udlejer eller find en anden udlejer.
  4. Kontrollér bilen for fejl og skader, inden du forlader udlejningsfirmaet. Tag evt. fotos, hvis bilen har skader. Få udlejer til at notere eventuelle skader på lejekontrakten. Få også bilen gennemgået, når du afleverer den.
  5. Hav altid lejepapirerne på dig, når du anvender bilen

Illustration af underoverskrift Hvordan er udlejningsbilen forsikret?

Noget at det vigtigste at undersøge i forbindelse med billejen er forsikringsforholdene. Du skal være særligt opmærksom på, om ansvarsforsikringen er god nok (Liability Insurance Supplement - LIS). I nogle lande kan føreren blive stillet over for meget store erstatningskrav, hvis forsikringssummen ikke er høj nok.

I forhold til kaskoforsikring (Loss Damage Waiver - LDW) skal du undersøge, om der er skader, der ikke er dækket. Ofte dækker kaskoforsikringen ikke det samme, som du er vant til fra Danmark. Du skal også være opmærksom på, hvor stor en selvrisiko, du har.

Læs mere: Se hvad ansvar- og kaskoforsikring dækker i Danmark

Det kan også være en god idé at undersøge, hvad det vil koste at forsikre sig ud af en stor selvrisiko eller høje erstatningskrav. Denne type forsikring hedder ofte Collision Damage Insurance (CDI) eller Collision Damage Waiver (CDW).

Ud over forsikringsforhold skal du være opmærksom på, om bilen har fri kilometer, eller om du skal betale for de kørte kilometer. Det kan gøre billejen væsentligt dyrere, hvis du skal påregne en kilometertakst.

Endelig skal du være opmærksom på, om der er minimum/maksimumssalder for leje af bilen, eller om der er særlige krav til kørekortet, samt hvorvidt andre end lejeren må føre bilen, f.eks. ægtefæller. Opfylder du ikke de pågældende krav, kan du risikere at skulle betale ekstra eller måske slet ikke få lov at leje bilen.

Illustration af underoverskrift Dækker rejseforsikring selvrisiko på udlejningsbil?

Sørg for at læse kontrakten grundigt igennem, inden du skriver under, så du er sikker på, hvordan du er stillet, eller send en forespørgsel til dit forsikringsselskab. Sørg også for at finde ud af, hvad du gør, hvis du kommer ud for et uheld med bilen og ikke kan køre videre.

I nogle tilfælde lægger udlejningsselskabet op til, at du skal tegne en ekstra forsikring for at begrænse en høj selvrisiko i forbindelse med en skade på lejebilen. Her skal du være opmærksom på, at mange rejseforsikringer, bl.a. FDM forsikring, indeholder vilkår om, at man kan få dækket en sådan udgift, netop når der er tale om en skade på en lejebil, du har lejet i forbindelse med udlandsferie.

Læs mere: Sådan fungerer FDM årsrejseforsikring

Der kan dog være en selvrisiko, når du bruger din rejseforsikring, så du selv kommer til at bære en del af udgiften alligevel. Her kan en anden forsikring gennem visse kreditkort også dække denne selvrisiko. Det er dog som regel under forudsætning af, at du har betalt billejen med dette kreditkort. Vær også opmærksom på, at nogle udlejningsfirmaer i udlandet ikke tager Visakort, men kun f.eks. MasterCard.

Illustration af underoverskrift Hvordan tjekker du udlejningsbilen?

Når du modtager bilen, skal du desuden kigge den grundigt efter for ridser, buler og andre skader, så du ikke kommer til at hæfte for en skade, der var på bilen, da du fik den. Tag evt. et billede af skaden og få udlejeren til at notere skaden.

Tjek i øvrigt, at der er det sikkerhedsudstyr i bilen, som er påkrævet i landet. F.eks. advarselstrekant og sikkerhedsveste, hvis det er påkrævet.

Læs mere: Regler for sikkerhedsudstyr i udlandet

Illustration af underoverskrift Hvornår skal du bede om ny udlejningsbil?

Får du en mindre bil, end du har bestilt, eller har den ikke det udstyr, som du har bedt om? Så skal du bede om en anden bil eller om en reduktion i prisen. Du skal ikke acceptere en bil, der er ringere eller mindre, end hvad du har bestilt og betalt for.

Omvendt skal du ikke betale ekstra for bilen, hvis udlejningsselskabet opgraderer dig, fordi der ikke er flere biler tilbage i den klasse, du har bestilt.

Hvordan skal du aflevere udlejningsbilen?

Få udlejer til at gennemgå bilen ved aflevering. Det skal sikre, at den bliver tjekket for skader og kontrolleret for den korrekte mængde brændstof i tanken, som der skal være ifølge lejekontrakten. Skal den f.eks. afleveres med fuld tank, eller må du aflevere med næsten tom tank?

Du skal få udlejer til at dokumentere, at bilen er i orden, og hvis der er et problem, så få dokumenteret, hvad problemet er. På den måde undgår du at få en kedelig overraskelse omkring en skade eller andre forhold, når du kommer hjem fra ferien.

Kommer du sent om aftenen, tidligt om morgenen, en søndag eller helligdag, kan du risikere, at der ikke er nogen at aflevere til, og du blot skal parkere bilen og aflevere bilnøglerne gennem en brevsprække.

I sådan en situation er det en god idé at tage billeder af bilen forfra, bagfra og fra hver side for at dokumentere, at der ikke var nogen skader ved afleveringen. På den måde kan du sikre dig mod, at udlejer efterfølgende uberettiget påstår, at du har påført bilen skader.

Illustration af underoverskrift Kan udlejningsfirma trække dine penge automatisk?

Du skal være opmærksom på, at når du har afleveret kreditinformationer og din underskrift på lejekontrakten, så har du skrevet under på, at eventuelle krav relateret til lejen kan trækkes på din konto. F.eks. hvis du har forårsaget en skade, der ikke er dækket af forsikringen, eller hvis du har glemt at fylde tanken op, og det var en del af lejeaftalen. Det giver udlejningsfirmaet mulighed for at trække penge.

Du kan dog gøre indsigelse mod en uberettiget trækning over for kortudsteder (f.eks. din bank), der så kan afvise betalingen.

Illustration af underoverskrift Hvor kan du få hjælp?

Oplever du at få et uberettiget erstatningskrav, kan du hente hjælp hos Forbruger Europa. Gennem deres søsterkontorer i Europa kan de hjælpe dig med en klage over udlejer i det pågældende land, hvor du har lejet bilen. De kan kun hjælpe dig ved leje i lande i EU plus i Norge og Island, og de kan ikke hjælpe med leje af bil i Danmark.

Læs mere: Kontakt til Forbruger Europa (eksternt link)

Vil du have billigere billeje?

Husk, som medlem af FDM har du mulighed for at få rabat, når du skal leje biler i udlandet. Du kan også få rabat, når du skal leje autocamper. 

Få rabat på billeje