5 sparetips: Sådan kører du længere på literen

Du kan både spare penge og skåne miljøet, hvis du følger en række gode råd, når du kører diesel- og benzinbil. Se, hvad det kræver.

Bil holder på tankstation.
Viden

Hver gang du sætter dig i førersædet på din benzin- eller dieselbil, har du mulighed for at spare penge – alene ved at køre på en brændstoføkonomisk måde. 

Det er muligt at spare hundredvis af kroner hvert år, hvis du blot følger en række gode råd til at køre længere på literen. Et lavere brændstofforbrug er ikke kun økonomisk fordelagtigt, det er også til gavn for miljøet. 

Her får du fem gode råd til at spare brændstof. 

IllustrationRåd 1 | Vælg den rigtige bil

Kig på brændstoføkonomien, når du vælger bil. I en bil med lavt forbrug sparer du penge dagligt på brændstof og årligt på ejerafgiften. Kører du ofte langt og på motorvej, så overvej en dieselbil, der opfylder minimum miljønorm Euro-6d.

SkillestregIllustrationRåd 2 | Kør klogt

Kom friskt – typisk med halv gas – op på den ønskede hastighed. Se frem i trafikken og hold afstand, for det koster brændstof at accelerere efter opbremsning. Rul evt. frem mod rødt lys.

SkillestregIllustrationRåd 3 | Tænk over farten

Når motoren er på hårdt arbejde, sluger den brændstof. En forøgelse af hastigheden fra 110 til 130 km/t. kan let øge forbruget med 20 procent. Kør i højest mulige gear og prøv at holde en konstant hastighed – f.eks. med brug af fartpilot. Hurtige accelerationer ”sluger“ meget brændstof.

Er du interesseret i et køreteknisk kursus med fokus på at spare brændstof ved kørsel i din egen bil, så udbyder både FDM Sjællandsringen og FDM Jyllandsringen Kør Grønt-kurser til bilister. Som medlem af FDM får du rabat på køretekniske kurser.  

Læs mere: Kør Grønt-kursus på Sjællandsringen

Læs mere: Kør Grønt-kursus på Jyllandsringen

SkillestregIllustrationRåd 4 | Spar på energien

Sluk for udstyr som el-bagrude, aircondition og sædevarmer, når du ikke har brug for dem. Stands motoren, når du venter – tomgang er spild af energi og skadeligt for miljøet. Og sørg for, at bilen er godt vedligeholdt, og at dæktrykket altid er korrekt – vælg gerne højeste anbefalede dæktryk. Du finder normalt dine dæktryksanbefalinger i din bils instruktionsbog eller på indersiden af dit tankdæksel.

SkillestregIllustrationRåd 5 | Minimér vind og vægt 

Lad ikke tunge ting ligge i bilen, hvis du ikke skal bruge dem – vægt koster brændstof. Og hold vindmodstanden lav ved at lukke vinduer og soltag samt ved at afmontere tagboks og lastholdere, når du ikke bruger dem. 

Vil du spare penge på brændstof?

FDM har to medlemstilbud, hvor du kan spare penge, når du køber benzin og diesel hos Shell. Du kan enten få et FDM/Shell Card eller tilknytte dit betalingskort og få rabat med det samme.

Få billigere brændstof