Pilotprojekt med smileys og anbefalinger om køretidspunkter skal undersøge, hvordan man får pendlerne til at køre uden om myldertiden.
Af
Mads Bregenov-Pedersen
Trafik
Den danske skilteskov langs vejene bliver de kommende uger et par arter rigere.
Her vil pendlerne på de kommende uger møde de nye skilte. På flere af strækningerne, som ved Fredericia, vil flere skilte formulere et tydeligt budskab om, hvordan man kører uden om den værste trængsel. (Grafik: Vejdirektoratet)
Skiltene er en del af Vejdirektoratets pilotprojekt, der over fire uger skal afdække, om og hvordan man kan få bilisterne til at køre på forskellige tidspunkter for på den måde at afhjælpe den værste myldertidstrafik.
Siden fredag morgen har bilister på seks udvalgte vejstrækninger rundt om i landet kunnet møde de nye skilte med anbefalinger og budskaber til pendlerne om kørselstidspunkter, for på den måde at køre udenom de værste bilkøer.
Udfordringen er er af pendlerne til at bryde deres vaner og køre hjemmefra lidt tidligere eller senere. Det skal skiltene hjælpe dem med. (Grafik: Vejdirektoratet)
Ifølge Vejdirektoratet er 31 procent af bilisterne villige til at ændre deres afrejsetidspunkt, hvis det kan forkorte deres rejsetid.
På flere vejstrækninger opstår der korte køer, fordi rigtig mange kører samtidig særligt om morgenen og om eftermiddagen. Det vil vi gerne forsøge at løsne op for, så alle kan komme lidt hurtigere frem. Derfor undersøger vi, om nye skilte kan få de bilister – som har mulighed for det – til at køre lidt tidligere eller senere, end de plejer ” siger trafikdirektør i Vejdirektoratet Niels Tørsløv om baggrunden for forsøget. Han tilføjer:
I følge vejdirektoratet er 31 pct. af bilisterne er villige til at køre hjemmefra på et andet tidspunkt end normalt, hvis bare det kan spare den samlet rejsetid. (Grafik: Vejdirektoratet)
”Vi har lagt en del arbejde i at designe og teste de nye skilte. Men nu skal de bestå deres prøve på vejene. Vi vil i de næste tre uger holde øje med, hvorvidt de nye skilte hjælper med at fordele trafikken bedre.”
Udover skiltene på forsøgsstrækningerne deltager også en række testbilister på de udvalgte strækninger, der i løbet af pilotprojektet overvåges og interviewes om, hvordan de oplever trængslen.
Med klare anbefalinger til hvornår bilisterne med fordel kan køre, håber Vejdirektoratet at pilotprojektet kan være med til at ændre bilisternes vaner, så de styrer uden om bilkøerne. (Grafik: Vejdirektoratet)
De valgte teststrækninger har det til fælles, at trængslen begrænser sig til myldertiden om morgenen.